Ceasul biologic al bărbaților ticăie după 41 de ani - mai puternic decât un ceas de perete

Ceasul biologic al barbatilor ticaie dupa 41 de ani - mai puternic decat un ceas de perete

Ceasul biologic al bărbaților ticăie după 41 de ani - mai puternic decât un ceas de perete

Infertilitatea la bărbați este imposibilitatea concepției în cuplu după cel puțin un an de încercări. După 41 de ani, ceasul biologic al bărbaților începe să ticăie mai puternic decât un ceas de perete dintr-un film de groază.

La bărbați, incapacitatea de procreare apare ca o consecință a perturbării activității hormonale, a lezării glandelor care produc spermă (în urma unor infecții, traumatisme etc.) ori ca urmare a unor intervenții chirurgicale sau traumatisme care modifică anatomia aparatului genital. Desi este adesea asociată cu impotența, este bine de știut că numeroși bărbați infertili au relații sexuale perfect normale și fericite. Desi mulți cred ca vârsta afectează numai infertilitatea femeii, e bine de știut că șansele unui bărbat de a deveni tată scad simțitor după vârsta de 41 de ani...

Fertilitatea masculina scade cu aproximativ 7% in fiecare an intre 41 si 45 de ani
Riscul de a deveni un tatic la o varsta inaintata
Despre taticii tomnatici
Exista insa si viziuni mai optimiste asupra ceasului biologic al barbatilor
Tatic tanar vs tatic in varsta
Infertilitatea la barbati

Sansele unui barbat de a deveni tatic scad simtitor dupa varsta de 41 de ani

Suna destul de categoric, insa acesta este adevarul - dupa varsta de 41 de ani, sansele unui barbat de a deveni tatic scad simtitor si intr-un ritm din ce in ce mai alert. Faptul ca exista mai multi tatici cu varste foarte inaintate decat mamici in aceeasi situatie a creat prejudecata ca barbatii pot procrea la orice varsta.
 
Dincolo de acest mit, studiile arata insa ca si ei sunt expusi unei scaderi dramatice a fertilitatii dupa o anumita varsta, iar cercetarile din ultimii ani in legatura cu acest subiect arata ca, in medie, capacitatea de reproducere a barbatilor scade dramatic de la un an la altul dupa varsta de 41 de ani.

Fertilitatea masculina scade cu aproximativ 7% in fiecare an intre 41 si 45 de ani

Studiile, realizate pe baza unor date concludente oferite de donatori voluntari care s-au supus unor tratamente de FIV, au permis diferentierea efectelor pe care le are asupra fertilitatii varsta femeii, respectiv cea a barbatului. Se pare ca fertilitatea masculina scade cu aproximativ 7% in fiecare an intre 41 si 45 de ani, ulterior scazand si mai dramatic. Stabilirea etalonului la 41 de ani a rezultat dintr-o medie de varsta a pacientilor care au apelat la FIV in cadrul respectivului studiu.

Pe de alta parte, Societatea Americana pentru Medicina Reproductiva a ajuns la concluzia ca media de varsta a celor care inregistreaza un insucces clar in tratamentele FIV este de 45 de ani. Sansele de a deveni tatic scad, cel putin in cazul celor care au apelat la fertilizarea artificiala, de la 60% (la 41 de ani) la 35% (la 45 de ani). Concluzia specialistilor este ca barbatii, la fel ca si femeile, au un ceas biologic care incepe sa dea rateuri dupa o anumita varsta si de aceea ar fi bine sa ia in considerare acest lucru daca isi doresc sa devina tatici inainte sa fie prea tarziu.

Riscul de a deveni un tatic la o varsta inaintata

Studii complementare au scos, de asemenea, in evidenta faptul ca barbatii care devin tatici la varste inaintate se supun riscului de a avea copii cu probleme cardiace, autism, schizofrenie sau epilepsie. De asemenea, copiii cu tati foarte in varsta in momentul nasterii prezinta un risc de deces inainte de varsta maturitatii de doua ori mai mare decat ceilalti. Explicatia? Cercetatorii sustin ca nu este vorba neaparat de calitatea spermei in sine, ci mai degraba de imbatranirea masinariei care o produce. De asemenea, s-a constatat ca erorile genetice sunt din ce in ce mai prezente la nivelul spermei, pe masura ce barbatii imbatranesc.

fertilitate barbati

Despre taticii tomnatici cititi

Varsta tatalui este importanta pentru conceperea unui copil
Si ceasul biologic al barbatilor ticaie
Din conceptia intarziata rezulta baieti

Exista insa si viziuni mai optimiste asupra ceasului biologic al barbatilor

Dr. Richard Sherbahn, de la Advanced Fertility Center, din Chicago, desi accepta ca fertilitatea masculina este in declin pe masura ce barbatul inainteaza in varsta, precizeaza totusi ca FIV poate compensa cu succes aceasta problema, intr-un fel in care nu este posibil pentru ovule. Alti specialisti considera ca scaderea sanselor de a deveni tatic odata cu inaintarea in varsta nu este chiar atat de dramatica pe cat exagereaza alte studii. Important este ca barbatii sa duca o viata sanatoasa, sa faca sport, sa aiba o alimentatie sanatoasa, sa consume moderat alcool si sa nu fumeze.

Tatic tanar vs tatic in varsta

A fi un tatic tanar este, in viziunea celor mai multi dintre oameni, o ipostaza ce implica numeroase avantaje, unul dintre cele mai importante fiind energia atat de necesara in cresterea si educarea unui copil. Pe de alta parte insa a fi un tata in varsta este o postura ce are si ea anumite avantaje, de la stabilitatea financiara, la intelepciune. Totul depinde, asadar, de alegerea fiecaruia. Este util de retinut insa ca nu se stie niciodata in ce ritm va functiona, dupa o anumita varsta, ceasul biologic. Asadar, daca va ganditi sa deveniti tatici la o varsta inaintata, poate ar fi cazul sa va revizuiti planurile, luand in considerare si studiile mentionate.

Infertilitatea la barbati

Infertilitatea la barbati este imposibilitatea conceptiei in cuplu dupa cel putin un an de incercari. La barbati, incapacitatea de procreare apare ca o consecinta a perturbarii activitatii hormonale, a lezarii glandelor care produc sperma (in urma unor infectii, traumatisme etc.) ori ca urmare a unor interventii chirurgicale sau traumatisme care modifica anatomia aparatului genital. Desi este adesea asociata cu impotenta, este bine de stiut ca numerosi barbati infertili au relatii sexuale perfect normale si fericite citeste continuarea aici.

Despre fertilitate si infertilitate la barbati, merita citit si

Infertilitatea masculina: cauzele cele mai frecvente

Alimente care maresc calitatea spermei

Vitaminele cresc calitatea spermei

Infertilitatea masculina, noi frontiere depasite

Branza scade dramatic fertilitatea barbatilor

Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina

Sursele de informatii serioase si suport 

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

 Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

  Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. 

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

 Autor: M.S., Redactor Desprecopii.com 2023
referinte: Jurnal de medicina american 
 Journal de medicina olandez: Mijn Leven

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII