Sugari si copii: lucruri de retinut cand administram medicamente copiilor

Sugari si copii: lucruri de retinut cand administram medicamente copiilor

Sugari si copii: lucruri de retinut cand administram medicamente copiilor

Copiii sunt mai complicati decât adulții atunci când vine vorba despre medicamente, și nu doar pentru că sunt mai mici. Organismul copilului reacționează diferit la medicamentele folosite. Mai mult, numeroase medicamente provoacă reacții în organismele aflate în dezvoltare ale copiilor, reacții care nu se manifestă la fel ca la adulți - unele din aceste reacții pot fi periculoase.

Sugari si copii: lucruri de retinut cand administram medicamente copiilor

Copiii sunt mai complicati decat adultii atunci cand vine vorba despre medicamente, si nu doar pentru ca sunt mai mici. Organismul copilului reactioneaza diferit la medicamentele  folosite.  Mai mult, numeroase medicamente provoaca reactii in organismele aflate in dezvoltare ale copiilor, reactii care nu se manifesta la fel la adulti - unele din aceste reactii pot fi periculoase.

Este important sa nu administram copiilor prea mult sau prea putin dintr-un medicament si sa ajustam dozajul in functie de greutatea copilului. Urmati intotdeauna instructiunile de pe ambalaj si prospect si, daca aveti intrebari, adresati-va medicului.

Medicamentele trebuie administrate doar atunci cand este cu adevarat necesar

Primul lucru pe care trebuie sa il tineti minte atunci cand administrati medicamente copilului dumneavoastra este ca medicamentele trebuie administrate doar atunci cand este cu adevarat necesar. Medicul pediatru sau alti medici specialisti sunt cei mai in masura sa va indrume in aceasta privinta. Adesea, tratamentul la domiciliu, lasarea unei boli minore sa treaca de la sine este cel mai bun lucru pentru un copil. Puteti sa-i ajutati asigurandu-va ca au parte de odihna destula si ca beau suficiente lichide si luand masuri care sa îi faca sa se simta mai bine.

Sfaturi importante pentru administrarea medicamentelor la copii

Majoritatea medicamentelor sunt bine tolerate si eficiente doar daca sunt administrate la anumite intervale si in doze specifice. Daca medicul va prescrie medicamente sau va recomanda medicamente care se pot elibera fara reteta, iata cateva lucruri importante pe care trebuie sa le tineti minte.

 • Nu lasati medicamentele la indemana si vederea copiilor. De asemenea, asigurati-va intotdeauna ca ati pus capacele la toate flacoanele de medicamente.

 • Dozaj. Dozajul corect pentru medicamentele prescrise si pentru cele care se elibereaza  fara reteta depinde de greutatea copilului, asa ca asigurati-va ca medicul si farmacistul cunosc greutatea acestuia.

 • Indicatii. Asigurati-va ca stiti si întelegeti indicatiile referitoare la doza dintr-un medicament care poate fi administrata copilului, frecventa si durata tratamentului. In cazul in care copilului ii sunt administrate mai multe medicamente, verificati prospectele pentru a va asigura ca nu primeste acelasi ingredient activ din mai multe produse. Daca exista mai multe persoane care îngrijesc copilul, asigurati-va ca toate stiu cand si cat din respectivul medicament i-a fost administrat copilului pentru a evita dublarea dozelor sau omiterea unei doze.

 • Reactii adverse. Identificati posibilele reactii adverse ale unui medicament înainte de a-l administra copilului, acestea pot fi gasite de obicei pe ambalaj sau in prospect. Apoi, atentie la aparitia unor reactii neobisnuite.

 • Interactiuni. Asigurati-va ca medicul sau farmacistul stiu ce alte medicamente ii mai sunt administrate copilului dumneavoastra si daca exista alergii in familie.

 • Duceti tratamentul pana la capat daca asa vi se indica. Pentru antibiotice, de exemplu, tratamentul trebuie urmat conform prescrierii, chiar si in cazul in care copilul se simte mai bine inainte de incheierea tratamentului. Acest lucru este necesar deoarece bacteriile ramase pot incepe sa se inmulteasca din nou si boala poate recidiva, daca tratamentul cu antibiotice nu este urmat pana la capat. Daca medicul sau farmacistul va spun sa urmati un astfel de tratament - urmati-l pana la capat.

 • Doar medicamentul lor. Nu administrati niciodata unui copil medicamentul altcuiva. Chiar daca este vorba de aceeasi boala, oamenii au nevoie de medicamente diferite si reactioneaza la medicamente diferite. Doar medicul stie ce i se potriveste copilului dumneavoastra.

 • Masurati corect. Daca doza recomandata pe ambalaj este exprimata intr-o unitate de masura diferita (linguri, lingurite, milimetri, picaturi) fata de lingura sau seringa de care dispuneti, nu incercati sa faceti o transformare. Nu folositi alt instrument in afara celui careinsoteste medicamentul sau a celui care este recomandat de medic sau farmacist. De asemenea, nu folositi un instrument de masurare de la un medicament pentru a masura altul. Farmacistul va poate furniza linguri si seringi marcate specific pentru administrarea unui medicament.

 • Nu folositi medicamente expirate. Inainte sa administrati un medicament copilului, verificati data de expirare si nu administrati acel medicament daca a expirat. Toate medicamentele expirate trebuie eliminate intr-un mod responsabil (consultati farmacistul). 

 
• Cititi intotdeauna cu atentie si urmati instructiunile din prospect sau de pe ambalaj.

Pentru mai multe recomandari consultati medicul sau farmacistul!  

 Bolile copilului

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com  

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase
Toae drepturile rezervate (c) 2023

Bibliografie:

1. Formularul National Britanic. Prescrierea la copii. Editia 36, Martie 2020.
2. Organizatia Mondiala de Sanatate. Formular model pentru copii. 2010. Disponibil la:
https://www.who.int/selection_medicines/list/WMFc_2010.pdf. Accesat August 2010.
3. UK Pharmacy Healthlink. Ganditi-va la siguranta medicamentelor: medicamentele nu sunt jucarii de copii. Disponibil la:https://www.pharmacyhealthlink.org.uk/?q=content/tips-your-pharmacist-keeping-children-safe. Accesat August 2010.
4. Societatea Farmaceutica Regala a Marii Britanii. Farmacistii – oamenii de stiinta din High Street. Medicamente pentru copii. Noiembrie 2004. Disponibil la:
https://www.rpsgb.org.uk/pdfs/scifactsheetmedschild.pdf. Accesat August 2010
5. Asociatia Proprietarilor Marea Britanie. Tratarea eficienta a durerii folosind medicamente fara reteta. Disponibil la:https://www.pagb.co.uk/painleaflet.pdf. Accesat August 2010.
6. Centrul pentru controlul si prevenirea bolilor SUA. Get Smart. Intrebari si raspunsuri despre rezistenta antibioticelor. Disponibil la:
https://www.cdc.gov/getsmart/antibiotic-use/anitbiotic-resistance-faqs.html
. Accesat August 2010..

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII