Hipotiroidismul (insuficienta tiroidiana) in sarcina

Hipotiroidismul (insuficienta tiroidiana) in sarcina

Hipotiroidismul (insuficienta tiroidiana) in sarcina

Hipotiroidismul, deficitul de hormoni tiroidieni, este o boală ce afectează aproximativ 2% dintre femeile adulte, în timp ce printre bărbaţi boala este de 10 ori mai rară. Cazurile de hipotiroidism uşor, cu modificări ale analizelor de laborator la un individ asimptomatic (adică aparent normal), se numeşte hipotiroidism subclinic şi este mai răspândit decât forma clinică a bolii. Hipotiroidismul congenital apare la unul din 3.500 de nou-născuţi.

Ce este Hipotiroidismul
Insuficienta tiroidiana
Cum afecteaza hipotiroidismul sarcina
Simptome ale hipotiroidismului in timpul sarcinii
Despre sarcina si tiroida, mai cititi
Dezvoltarea sarcinii - ghid complet

Ce este Hipotiroidismul

Hipotiroidismul inseamna insuficienta glandei tiroide de a secreta hormoni tiroidieni in cantitatea necesara.

Hipotiroidismul, deficitul de hormoni tiroidieni, este o boală ce afectează aproximativ 2% dintre femeile adulte, în timp ce printre bărbaţi boala este de 10 ori mai rară. Cazurile de hipotiroidism uşor, cu modificări ale analizelor de laborator la un individ asimptomatic (adică aparent normal), se numeşte hipotiroidism subclinic şi este mai răspândit decât forma clinică a bolii. Hipotiroidismul congenital apare la unul din 3.500 de nou-născuţi.

Insuficienţa tiroidiană

Insuficienţa tiroidiană afectează, practic, toate organele şi sistemele organismului, iar simptomele sunt asemănătoare, indiferent de afecţiunea care a produs hipotiroidismul. Bolnavii se pot plânge de astenie, toleranţă scăzută la frig, constipaţie, lipsa apetitului, somnolenţă, scăderea memoriei, dureri de cap. Pielea este palidă, uneori cu nuanţă gălbuie (carotenică), uscată. Părul este, de asemenea, uscat, fără luciu, creşte încet şi se răreşte, atât în cap, cât şi pe corp. Ca urmare a reducerii intensităţii arderilor şi scăderii producţiei de căldură, pielea e rece, iar bolnavii sunt friguroşi.

Lipsa hormonilor tiroidieni duce la acumularea în corp a unor substanţe glicoproteice; acestea reţin apa şi depunerea lor în ţesutul subcutanat duce la aspectul infiltrat, buhăit, mai evident la faţă, gât, mâini şi picioare. Pulsul este rar, iar tensiunea arterială creşte, îndeosebi valoarea tensiunii arteriale minime. 

Cum afecteaza hipotiroidismul sarcina

Hipotiroidismul poate cauza o varietate de schimbari in ciclul menstrual al femeii: cicluri meregulate, abundente, sau absenta menstruatiilor. Cand hipotiroidismul este sever, poate reduce sansele unei femei de a ramane insarcinata. Controalele medicale care vizeaza functionarea glandei tiroide presupun pur si simplu prevelevarea unei mostre de saange, insa sunt o parte importanta a evaluarii starii de sanatate a unei femei care incearca sa ramana insarcinata. Daca astfel de probleme sunt detectate, o glanda tiroida lenesa (hipoactiva) poate fi tratata usor prin terapie de substitutie hormonala. Daca testele tiroidiene sunt normale, totusi, tratarea infertilitatii femeii cu hormoni tiroidieni nu va ajuta deloc, ci dimpotriva, cauzeaza alte probleme.

Simptome ale hipotiroidismului in timpul sarcinii

Deoarece unele dintre aceste simptome ale hipotiroidismului, precum oboseala si surplusul de greutate sunt deja ceva comun la femeile insarcinate, ele sunt adesea trecute cu vederea si hipotiroidismul nu este considerat ca fiind o cauza posibila a acestor simptome. Testele de sange, in special masurarea nivelului TSH-ului, pot determina daca problemele femeii insarcinate sunt datorate sau nu hipotiroidismului.

Deoarece medicamentele care trateaza probleme tiroidiene (mai ales Levothyroxine) sunt in principiu identice cu hormonul tiroidian produs de o glanda tiroida normala, o femeie a carei glanda tiroida este hipoactiva poate avea siguranta ca este perfect sigur sa ia tratament bazat pe hormoni tiroidieni in timpul sarcinii. Aceste medicamente nu au efecte secundare pentru mama sau pentru bebelus cata vreme sunt administrate in doze corecte. In cazul in care nu este detectat un hipotiroidism la viitoarea mama, tiroida bebelusului va continua sa se dezvolte normal.

Femeile care luau deja tratatament pentru hipotiroidism ar trebui sa fie stie ca dozele pot fi marite de medic in timpul sarcinii. Ele trebuie sa contacteze medicul, care dupa verificarea periodica a nivelului TSH-ului, le va ajusta doza in functie de rezultatele testelor. Testele de functionare a tiroidei trebuie facute la 2-3 luni in timpul sarcinii. Dupa nastere, doza de tiroxina va reveni la cea de dinainte de sarcina, iar functionarea tiroidei trebuie din nou testata la doua luni de la nastere..

Creşterea ponderală, care apare în hipotiroidismele severe, este cauzată de acumularea de glicoproteine şi apă, dar se remite rapid după începerea tratamentului.
Muşchii se relaxează întârziat şi pot fi dureroşi. Memoria şi capacitatea de concentrare scad, bolnavii sunt somnolenţi şi randamentul intelectual se reduce. Uneori apar tulburări psihice de tipul depresiei sau chiar tulburări delirante, care sunt reversibile cu tratamentul hipotiroidismului.

Vocea este răguşită şi vorbirea lentă. Uneori, bolnavii au dificultăţi de pronunţie, din cauza infiltrării limbii. Auzul scade, la fel şi vederea nocturnă (în condiţii de luminozitate redusă).

De asemenea, analizele de laborator pot evidenţia la pacienţii afectaţi de hipotiroidism anemie, valori crescute ale grăsimilor din sânge (colesterol, trigliceride), ca şi valori subnormale ale glicemiei.

Hipotiroidismul apărut în copilărie (juvenil) duce la întârzierea creşterii, în special la nivelul membrelor, cu nanism disarmonic (se păstrează proporţiile corporale caracteristice unei vârste mai mici decât cea cronologică), erupţie întârziată a dinţilor, dezvoltare pubertară întârziată şi deficitară. Hipotiroidismul congenital sever, dacă nu este diagnosticat şi tratat rapid după naştere, conduce la leziuni neurologice ireversibile şi retard mental, afecţiune care poarta numele de cretinism. Hipotiroidismul mamei în timpul sarcinii influentează negativ dezvoltarea creierului fătului, cu reducerea, uşoară, a inteligenţei.

 Cititi: Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii

Despre sarcina si tiroida, mai cititi

Probleme ale tiroidei in timpul sarcinii: tot ce trebuie sa stii
Sursele frecvente de disconfort în sarcină
Hormonii de sarcina. Fabrica de emotii si energie a sarcinii - ghid complet

Dezvoltarea sarcinii - ghid complet

 Cum se calculeaza varsta sarcinii
Sapte pacate ale sarcinii
Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica
Noua luni, in mintea unui barbat
Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu
Calculul datei nasterii
Momente cheie in sarcina
Principalele etape ale dezvoltarii fetale
In burtica mamei: ce aude bebelusul
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag
Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului?
Dezvoltarea intrauterina a bebelusului
Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima
Retardul de crestere intrauterina

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII