Greselile din viata noastra sau ce am fi facut altfel ...

Greselile din viata noastra sau ce am fi facut altfel ...

Greselile din viata noastra sau ce am fi facut altfel ...

Cu totii gresim... Nu cred sa existe fiinta omeneasca in universul acesta, care sa poata spune cu mana pe inima ca nu a gresit niciodata in viata sa. In fond, suntem oameni si a gresi e cat se poate de omenesc. Nu greseala in sine este insa marea problema a omului, ci modul in care stie sa o recunoasca si sa o accepte ca atare.

De ce gresim?
Ce regreta membri comunitatii Desprecopii?
Uneori gresim cu buna stiinta
Voi va analizati nefericirile?
Greselile fac parte din noi

Cu totii gresim... Nu cred sa existe fiinta omeneasca in universul acesta, care sa poata spune cu mana pe inima ca nu a gresit niciodata in viata sa. In fond, suntem oameni si a gresi e cat se poate de omenesc. Nu greseala in sine este insa marea problema a omului, ci modul in care stie sa o recunoasca si sa o accepte ca atare.

De ce gresim?

Gresim, de cele mai multe ori, pentru ca nu ne acordam suficient timp pentru a face lucrurile asa cum ar trebui sa le facem pentru a nu gresi sau pentru ca nu avem ragazul sa privim adanc in noi insine ca sa stim cu adevarat ce e bine si ce e rau in ceea ce facem. Ne pierdem adesea in detalii inutile, uitam esentialul si ne avantam in viata purtati de exuberanta momentului, fara sa ne gandim o clipa macar ca ceea ce facem nu este intotdeauna consecinta aceea ce gandim si simtim cu adevarat. Ne lasam de prea multe ori coplesiti de conjuncturi de moment, de porniri spontane, pe care mai tarziu le judecam altfel. Gresim fara sa ne punem vreo clipa problema ca mai tarziu vom transforma cu buna stiinta in regret consecintele actelor noastre. Dar asta nu ne impiedica, de cele mai multe ori, sa dam curs pornirilor de moment si sa ne urmam destinul presarat sau nu cu greseli.

Ce regreta membri comunitatii Desprecopii?

 “Singura mare si ireparabila: nu i-am spus mamei niciodata cat o iubesc, ca inteleg tot ce a facut pentru noi, ca apreciez cat a incercat sa faca pentru noi, ramanand un om atat de bun in ciuda nefericirii din viata ei. Si asta ma doare si acum... de putin timp am invatat ce inseamna dorul... Acum ii spun mereu in gand, in vis, cand o simt pe langa mine... Dar regret ca nu i-am spus-o fizic atunci...” (Eleni)

 “Faptul ca m-am privat de fapt de fericirea suprema aceea de a simti ca ai un suflet inauntrul tau pana la 27 de ani, trebuia sa fac acest pas mai devreme.” (Lalexxa)

 “Ca n-am mai facut inca un copil.” (Letitia1)

 “Cel mai mare regret al vietii este acela ca nu am mai facut un copil. In rest, nu regret nimic.” (redactor)

Uneori gresim cu buna stiinta

O facem in virtutea unor valori si principii in care nu credem sau in care ne regasim prea putin, dar care se constituie in sabloane pe care lumea din jur ne forteaza sa le acceptam. Gresim facand lucruri in care nu credem, doar pentru ca dupa logica lor functioneaza universul in care traim si doar pentru ca ne place sa credem ca daca reusim sa ne incadram in tipare vom fi acceptati de cei din jur fara sa fim nevoiti sa dam cuiva explicatii pentru faptele noastre. Uitam insa ca cel mai greu este sa ne explicam noua insine de ce nu am stiut sa fim autentici pana la capat. Uitam ca cele mai mari regrete sunt cele pe care le avem fata de noi insine si nu fata de ceilalti. Si totusi, continuam sa gresim cu buna stiinta fata de propriul nostru suflet, sperand ca intr-o zi ne vom ierta mai mult decat ar putea-o face cei din jurul nostru.

 “Cel mai mare regret al meu este faptul ca nu am avut puterea sa fiu eu insami intotdeauna, din teama de a nu dezamagi... Sicel mai tare regret ca nu am stiut sa fiu eu insami fata de parintii mei, sa am curajul sa le spun raspicat ce simt, ce vreau, ce imi doresc de la viata... Am facut-o tarziu, mult prea tarziu pentru a putea fi inteleasa cum trebuie, dar... cine stie... In rest, sunt greseli care merita analizate, dar din care am invatat si invat constant...” (MElise)

Voi va analizati nefericirile?

Exista momente in viata cand, trecuti prin atatea si atatea greseli, ale noastre sau ale altora, ajungem sa ne intrebam daca faptul de a gresi in sine nu este cumva ceva atat de relativ, incat nici nu merita efortul de a privi in urma cu mahnire. Greselile sunt si ele relative... la fel cum relativa este fericirea si poate ca de aceea tendinta de a le ierarhiza nu este decat o alta pornire a sufletului nostru avid dupa fericire, o pornire izvorata din dorinta de a cauta explicatii pentru neimplinirile care ne apasa sufletul.

Simtim uneori nevoia sa facem acest lucru - sa ne analizam nefericirile. Si nu facem asta din dorinta de a ne planifica fericiri viitoare, ci, de cele mai multe ori, o facem dintr-un fel de masochism sufletesc, pur uman, care ne impinge sa vedem si partea intunecata din propria fiinta. Si atunci, ne cufundam in noi insine, ne asezam constiinta pe o piatra imaginara din mijlocul sufletului si privim in jur, cautand raspunsuri… Ne transformam greselile trecute in regrete, mustrandu-ne pentru neputinta de a mai schimba ceva. Si-n dorinta de a depasi totusi momentul acesta de examen sufletesc, incercam sa ierarhizam, sa gasim “cea mai mare greseala” pe care ni se pare ca am facut-o vreodata, nu pentru a le uita pe celelalte, ci pentru a sublima in ea toate tristetile trecute...

 “Am pierdut in 2001 aproximativ 10.000 EUR pe care i-am bagat intr-un fond de investitii. Inca sunt acolo, dar actiunile valoreaza undeva pe la 1500 EUR. Partea buna: erau din economiile personale si nu am luat de la "gura familiei". Acum, dupa 13 ani, nu ma mai doare asa de tare, si imi pare rau ca puteam macar sa-i donez la o campanie umanitara. Dar cred ca mi-au trebuit vreo 3 ani sa ma impac cu ideea ca a fost o "miscare gresita". Toti banii pe care i-am castigat de-a lungul timpului sunt si vor ramane prin munca multa si nu prin "oportunitati de moment". Aviz amatorilor.” (Admin)

 “Eu cred ca am facut o greseala emigrand ... nu o duc rau aici, dar undeva in sufletul meu am convingerea ca as fi fost mai bine daca ramaneam acasa. Emotional cu siguranta, iar material si social nu vad de ce sa fi fost rau cand am plecat dintr-o pozitie favorabila si cu perspective.” (buflea)

 “Regret ca nu am plecat din tara asta cand trebuia. Asta a depins doar de mine.” (Szivarvany)

Greselile fac parte din noi

Fugim de greseli, ne dorim sa nu le mai facem, vrem sa intelegem ceva din ele, punandu-le mereu pe seama lipsei de intelepciune din trecut, ascunzandu-le sau recunoscandu-le cu gust amar... De cele mai multe ori uitam insa ca greselile, mici sau mari, fac parte din noi, ca fara ele nu am fi aflat, poate, cine suntem cu adevarat. Si asta, in fond, nu e decat o alta greseala, la fel de omeneasca precum atatea altele pe care pretindem ca nu ni le putem ierta.

Te-ai intrebat vreodata care este cea mai mare greseala pe care ai facut-o in viata, intr-o ierarhie sufleteasca pur personala? Daca ai aflat raspunsul si simti nevoia unei confesiuni, fie si fata de tine insuti, iata un spatiu virtual unde iti poti implini aceasta nevoie sufleteasca .

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele

Cinci pasi adevarati catre fericire

Cinci pasi adevarati catre fericire

Nu este mereu usor sa fii femeie in zilele noastre. Cel putin asta este concluzia pe care o puteti trage privind seriale ca Neveste Disperate...Deciziile pozitive sunt cheia fericirii: Pentru starea…

6 moduri de a lua o vacanță mentală

6 moduri de a lua o vacanță mentală

Uneori aveti nevoie de o evadare, dar nu aveti timp sau bani. Nu disperati: o vacanta mentala poate ajuta la reducerea stresului. Motivele minore de stres se adauga repede la cele majore si un…

Toate femeile au tendința de a se compara între ele. 5 motive pentru care NU trebuie să o faci

Toate femeile au tendința de a se compara între ele. 5 motive pentru care NU trebuie să o faci

Dacă esti convinsă că unele prietene sau cunostinte de ale tale sunt mai bogate, mai destepte si mai frumoase, ca au copii mai frumosi sau mai talentati...trebuie sa inveti sa fii…


 /Images/intim.jpgFemina intim
Intre noi femeile, cosmetic, diete, tampoane, dileme intime...


/Images/prieteni.pngPrieteni dintotdeauna
Fosti colegi de cresa, scoala, liceu, facultate, moldoveni, ardeleni, munteni, evrei cu suflet de romani, cluburi, secte... unitate in diversitate.

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Destin

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Secipiade
    Secipiadetrimis la 8/1/2014

    Prostii, greseala este relativa. Niciiodata nu poti sa stii daca ai gresit sau nu. Poate ca drumul pe care l-ai urmat te-a ferit de un necaz mult mai mare decat acela pe care ai fi putut sa il urmezi. De aceea, nu exista greseala, exista doar "cale ". Asa ai simtit tu in momentul respectiv, asa ai gandit tu in momentul acela, aceea este singura cale care ai dorit sa o urmezi, atunci. Poate ca o data te-ai dus sa bei o bere si ti s-a facut rau... si ai baut prea mult etc.. si nu trebuia sa bei. Asta se poate numi o anumita "cale de urmat ". Daca stateai acasa, poate nu ti se facea rau, sau poate ti se facea rau acasa, sau poate mureai acasa electrocutat, asa ca mai bine ti se face rau de la prea multa bere. E un exemplu simplu, nu incurajez alcoolicii, doar dau exemple. Asa ca nu exista greseala, exista doar cale.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII