Sfaturi pentru taticii care vor sa asiste la nastere

Sfaturi pentru taticii care vor sa asiste la nastere

Sfaturi pentru taticii care vor sa asiste la nastere

  • A asista la nasterea propriului copil este, su siguranta, pentru orice viitor tatic o provocare. Fie ca  decizia de a asista la nastere ii apartine, fie ca este rezultatul rugamintilor partenerei si al sfaturilor binevoitoare ale celor din jur, momentul in sine genereaza o stare de angoasa care uneori poate transforma intreaga experienta dintr-una emotionanta intr-una tragicomica.

Nu te transforma in statuie!
Nu exagera cu incurajarile!
Ajut-o sa respire!
Nu uita ca masajul poate face minuni!
Revigoreaz-o!
Nu repeta tot ce spune moasa!
Indeplineste-i toate dorintele!
Nu te lasa doborat de nervii ei!
Aminteste-i ca este pe cale sa dea viata unei comori! 
Ce spun taticii din comunitatea DC despre experienta lor de asistare la nastere...
...si iata ce cred mamicile despre acest lucru...

Un lucru e sigur - oricat de simplu ar parea, nu este! Asa ca, daca urmeaza sa treci prin aceasta experienta, incearca sa iti educi capacitatea de autocontrol si sa te obisnuiesti cu ideea ca tot ce ai invatat dinainte in vederea pregatirii momentului suprem s-ar putea sa nu iti foloseasca la nimic, daca nu vei sti cum sa gestionezi lucrurile.

Nu te transforma in statuie!

Nu uita ca esti binevenit in sala de nastere atata timp cat reusesti sa iti gestionezi constructiv emotiile. Daca vei intepeni in mijlocul incaperii, ca o statuie, nu te va ajuta cu nimic nici pe tine nici pe ceilalti. Asa ca asaza-te langa partenera ta, iar daca vrei sa vezi de aproape ce se intampla, ai grija sa nu deranjezi medicul si personalul medical din jur. Daca simti nevoia sa iei o pauza, iesi discret din sala si revino cand vei fi mai sigur pe tine.

Nu exagera cu incurajarile!

Desigur, partenera ta are nevoie de sustinere morala in aceste momente, iar tu esti persoana care ii poate da forta de a continua atunci cand simte ca nu mai poate. Fii insa moderat! Nu repeta la nesfarsit aceleasi indemnuri  (“haide”, “impinge” etc.) pentru ca risti sa o enervezi. Trebuie sa fii constient ca simpla ta prezenta acolo, langa ea, este suficienta. Evita sa o stresezi cu intrebari legate de modul cum se simte sau cu indemnuri referitoare la ceea ce ar trebui sa faca.

Ajut-o sa respire!

Respiratia este un element cheie in procesul nasterii naturale. Insa, ametita de durere, stresata, partenera ta este posibil sa uite sa respire corect, asa cum probabil a invatat sa o faca la cursurile despre nastere. Daca ai asistat si tu la aceste cursuri ii poti fi de mare folos in aceste momente de epuizare, amintindu-i cum ar trebui sa respire intre contractii. Daca nu ai asistat la astfel de cursuri spune-i doar “Respira cum trebuie!”. Va fi fericita sa auda acest lucru, la care nu se mai gandise, chiar daca stia ca respiratia corecta poate atenua durerea.

Ajut-o sa isi gaseasca o pozitie confortabila!

Schimbarea pozitiei in timpul travaliului, o ajuta pe partenera ta sa isi gaseasca pozitia ideala pentru a simti mai putin durerea. Ajut-o sa se miste pentru a gasi pozitia ideala mai usor. Daca iti refuza ajutorul, nu insista, dar revino dupa cateva minute cu oferta de a o ajuta.

Schimbarea pozitiei in timpul travaliului, o ajuta pe partenera ta sa isi gaseasca pozitia ideala pentru a simti mai putin durerea.

Nu uita ca masajul poate face minuni!

In timpul contractiilor, durerea se simte foarte puternic in zona lombara. Pentru a-i diminua durerea, maseaza-i partea de jos a spatelui intre doua contractii. Ai putea, de asemenea, sa o managai pe frunte, pe par sau sa o tii de mana, pentru a o ajuta sa se relaxeze.

Revigoreaz-o!

Daca ii este prea cald, poti sa ii pui un prosop umed pe frunte, la tample sau la ceafa. Daca simte nevoia sa bea apa, adu-i un pahar cu apa. Revigorarea organismului este extrem de importanta in timpul travaliului, pentru a putea duce la bun sfarsit nasterea, iar faptul ca tu esti cel care o ajuta pe partenera ta sa se revigoreze ii va da placutul sentiment ca totul se petrece in doi.

Nu repeta tot ce spune moasa!

Li se intampla multor tatici ca, pierduti in emotiile momentului, sa repete orice cuvant care iese din gura medicului sau a moasei. Chiar daca acest lucru o poate ajuta pe viitoarea mamica sa inteleaga mai bine ce se intampla, poate deveni enervant. Daca simti nevoia sa ii descrii partenerei tale ceea ce se intampla, fa-o cu cuvintele tale. Va fi mult mai natural, va intelege mai bine totul si, in plus, nu mai risti sa ai aerul unui papagal.

Indeplineste-i toate dorintele!

Indiferent daca este vorba despre un gest sau o vorba buna de care are nevoie partenera ta, fii pe faza pentru a-i indeplini orice dorinta! Daca vrea il intrebi pe medic sau pe moasa ceva anume si ea nu se poate conctra sa o faca, atunci indeplineste-i dorinta. Daca vrea sa o masezi, sa o mangai… orice… incearca sa fii prezent in orice secunda.

Indiferent daca este vorba despre un gest, un masaj sau o vorba buna de care are nevoie partenera ta, fii pe faza pentru a-i indeplini orice dorinta!

Nu te lasa doborat de nervii ei!

Ajunsa intr-un moment de extenuare, partenera ta poate deveni extrem de iritabila. Un simplu “Te simti bine?” poate declansa o criza de furie din partea ei. Important este sa nu cedezi nervos si tu. Fii calm, ignora nervozitatea ei si fii alaturi de ea, chiar atunci cand devine agresiva. Trebuie sa fii constient ca este ceva temporar care se petrece pentru ca a ajuns la capatul puterilor.

Aminteste-i ca este pe cale sa dea viata unei comori!

Atunci cand, ajunsa la capatul puterilor, nu reuseste sa mai receptioneze incurajarile tale, aminteste-i ca este pe cale sa dea viata celei mai de pret comori – bebelusul vostru – si ca va uita absolut orice urma de durere atunci cand il va tine in brate. Spune-i ca o iubesti, ca esti mandru de ea si ca esti fericit pentru ca este mama copilului tau.

Aminteste-i ca este pe cale sa dea viata unei comori!

Iata ce spun taticii din comunitatea DC despre experienta lor de asistare la nastere…

 “Am trecut relativ ok peste moment, mai ales ca a fost un travaliu prelungit si interesul medicilor fata de femeia in travaliu nu difera mult de al romanilor. Ba parca au si ceva probleme cu masurarea dilatatiei (o fi problema cm-inch). Totul s-a terminat cu bine, fericire si tot asa. Dupa un timp totusi, mi-am dat seama ca poate nu este cea mai buna idee. Se spune ca femeile au un mecanism mental care le face sa uite durerile nasterii tocmai pentru a naste inca o data. Dar ce ne facem cu barbatii? Va spun sincer ca multa vreme am visat senzatia aceea absolut ciudata ca tai un furtun de cauciuc tare si alunecos. Fara sa mai spun de imaginea sotiei in momentele acelea care numai afrodisiaca nu e.” (cdp)

 “Am avut onoarea reala de a participa la nasterea fetitei mele, in USA acolo unde traim. Mamele trec prin eforturi extraordinare timp de 40 de saptamani si apoi la nastere, tatii nu pot decat sa ajute in orice fel posibil, oferind confort, liniste, afectiune. Nu mi s-a parut ca ar fi cazul sa analizez experienta mea (!) in timpul nasterii copilului; oricum, inainte de nastere urmarisem multe documentare de specialitate, mersesem impreuna cu sotia la cursuri pre-natale (unde inveti de la specialisti cum sa schimbi, hranesti, linistesti un bebelus), citisem carti etc. Concret, a fost foarte important sa fiu acolo. Noi aveam pregatita o "wish list" cum se face in US, cu ce actiuni am vrea sa fie urmate sau nu la nastere de catre spital (exemple: nu forceps, da vaccin, etc) dar desigur ca au fost dificultati, planul schimbat mult, asa ca dupa multe emotii si efort (al mamei), am ramas eu cu bebelina, mama fiind in atentia doctorilor. “ (beren)

… si iata ce cred mamicile despre acest lucru…

 “Mi-as fi dorit sa poata participa si sotul meu la nastere (chiar si cezariana cum a fost), cred ca inainte de datorie fata de sotie si copil este o nevoie (sau ar trebui sa fie) a parintelui - sa fie cat mai 'acolo' cand vine puiul pe lume.” (tala)

 “Am vazut multe filmulete cu soti asistandu-si sotiile la nastere, inclusiv la home birth si am fost intotdeauna impresionata extraordinar de acele scene. Pentru ca este unul dintre cele mai profunde intimitati inclusiv spirituale pe care le pot avea doi soti.” (inaioana)

 “Multi barbati asista la nastere, unii lesina, altii viseaza urat dupa nastere, altora le este greata... se mai intampla, nimic deosebit. Insa mi-e ciuda, pentru ca ei au dreptul sa fie nepregatiti. Noi nu. La prima crampa sau semn, trebuie sa intram in sala de nasteri. Indiferent daca suntem pregatite sau nu.” (Gabi_K)

 “Poate sunt eu mai putin empatica si intelegatoare cu necesitatile bietilor viitori tatici, dar zau ca nu inteleg cum adica unii barbati sunt slabi si nu pot sa vada sange, sau nu sunt pregatiti? Pai oare TOATE femeile care nasc sunt pregatite? Sau credeti ca nu exista si femei "slabe de inger" care lesina cand vad 2 picaturi de sange? Ele de ce trebuie sa fie gata de lupta si viitorul tata nu?  Si nu inteleg nici de unde ideea ca femeia uita experienta nasterii, cu toate femeile cu care am vorbit n-am intalnit nici macar una care sa fi uitat ceva.  Rolul sotului nu este acela de a se entuziasma in fata miracolului nasterii (asta poate sa faca acasa, in fotoliul din fata televizorului), ci acela de a ajuta cat mai mult posibil, eventual sa ceara explicatii si sa se lupte pentru ca mama si bebe sa primeasca un tratament cat mai adecvat.” (pisi-pis)

 “Nici mie nu mi-ar fi placut sa asiste sotul la nasterea fetitei noastre. teoretic... ar trebui sa fie acolo si sa fie un moment magic, dar totusi... imaginea este destul de neplacuta si socanta.
Eu, femeie fiind, am asistat la o scena legata de nasterea nepoticai mele si ma urmareste si acum imaginea aia. E ceva destul de... neplacut, din punctul meu de vedere.” (ramonapreda)

 “Sotul meu a participat la nasterea celei mici. Eu tot cu gandirea romaneasca am fost, sa nu vada dom'le "iesirea". El a zis ca mine si a facut ca el, adica atunci in momentul expulziei nu ma mai interesa cine se uita si unde, putea sa fie si Papa. Asa ca sotul meu a asistat la tot procesul si si-a vazut gargarita din primul minut de viata, mi s-a prut un bonding imens pentru ei doi, niciodata nu mi-a zis ca e prea mica, ca ii e frica sa o tina in brate, sau ca e ceva ce nu se simte stapan pe el sa faca in privinta ingrijirii ei. De atunci imi spune ca a fost cel mai superb moment din viata lui, ca acum stiind cum este sa asiste la venirea pe lume a puiului nu mi-ar fi iertat-o niciodata daca nu-l lasam sa fie acolo, ca se simte mult mai apropiat de mine si ma iubeste mai profund si mai... cu respect dupa ce a vazut prin ce trec pentru a naste puiul nostru, ca simte ca a fost si el putin util, si ca nu vrea sa uite in veci acele momente pline de trairi fizice si emotionale. Dupa nastere plangeam amandoi ca prostii uitandu-ne la EA.“ (Luna1)

A asista sau nu la nasterea copilului tau este, in fond, o alegere personala. Nimeni nu te poate oblige sa o faci, asa cum, cel putin theoretic, nimeni nu te poate impiedica. Trebuie doar sa stii ce vrei sis a constinetizezi faptul ca a asista sau nu la nastere nu te face un tata mai bun sau mai rau. In comunitatea DC exista suficienti tatici care au trecut deja prin aceasta experienta si care iti pot impartasi din trairile lor, asa ca nu ezita sa scrii ceea ce te framanta, sa pui intrebari si sa afli raspunsuri la temerile tale, oricare ar fi ele.

Tot despre tatici implicati, citeste si:

Cat timp isi petrec taticii cu copilul/copiii?

Cat timp de calitate isi petrec barbatii tatici cu copilul/ copiii lor? Tinand cont de realitatile Romaniei, sfaturile sunt dificil de dat. Si totusi, tot mai multi tatici tineri inteleg ca acest timp… ... citeste mai departe

Taticii si acele momente care conteaza

Poate ca nu e chiar asa de usor precum pare - pentru un barbat sa devina tata ...In timpul sarcinii si a nasterii parca totul - dar absolut totul - se invarte in jurul femeii si al copilului (din… ... citeste mai departe

Taticii si menstruatia

La prima vedere, pare un subiect delicat, pe care nu toata lumea este dispusa sa-l discute degajat. Mai ales atunci cand este vorba despre tatici singuri de fete, care, fie ca le place sau nu, trebuie… ... citeste mai departe



FORUMUL TATICILOR moderni

  Forumul taticilor
Doar pentru tatici, acei tatici care vor sa conteze in viata copiilor lor

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. AndreeaL
    AndreeaLtrimis la 26/1/2023

    Dragilor superb articol. Dar va rog sa îmi spuneţi unde în România gasesc eu un spital sa permita ora de aur şi sa îmi lase soţul cu mine pe tot parcursul travaliului, al nasterii şi dupa nastere? Nu spuneti Medicover caci ei nu permit accesul sotului in sala de travaliu ceea ce mi se pare oriibil. Mulţumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  2. PE MINE MA DERANJEAZA PREZENTA BARBATILOR ACOLO!
    PE MINE MA DERANJEAZA PREZENTA BARBATILOR ACOLO!trimis la 18/12/2018

    EU AS INTERZICE CU DESAVARSIRE INTRATUL BARBATILOR IN SALA DE NASTERE. FOARTE MULTI INTRA ACOLO CA SUNT GELOSI, VOR SA VADA TOT CE SE PETRECE CU SOTIA LOR. EU NU GASESC NORMAL ACEST LUCRU, MAI ALES CA CEA MAI MARE PARTE DIN EI NU AJUTA CU NIMIC FEMEIA. SE HOLBEAZA SI ATAT. HAI SA DAM SI NOI FEMEILE BUZNA PESTE EI IN TOALETRA SA VEDEM LE CONVINE? MATERNITATEA ESTE LOCUL FEMEILOR SI NUMAI AL FEMEILOR. MAI ALES IN MATERNITATILE DE STAT UNDE SE NASTE CU USILE DESCHISE SI MAI GASESTI CATE UN MITOCAN CARE TRAGE CU COADA OCHIULUI DE PE HOL FIX IN SALA DE NASTERE. LUATI CU VOI LA MATERNITATE O FEMEIE, MAMA, SORA, O PRIETENA NU BARBATUL. PLUS CA EXISTA RISCUL CA IN TIMPUL UNEI NASTERI NORMALE SA FACETI UN PART, CACA, TREBUIE SA FIE EL ACOLO SA-L MIROASA?

    Raspunde la acest comentariu
    • Alecs
      Alecstrimis la 7/5/2019

      Mi-e scarba de tine si de atitudinea ta.

  3. PE MINE MA DERANJEAZA PREZENTA BARBATILOR ACOLO!
    PE MINE MA DERANJEAZA PREZENTA BARBATILOR ACOLO!trimis la 2/6/2017

    EU AS INTERZICE CU DESAVARSIRE INTRATUL BARBATILOR IN SALA DE NASTERE. FOARTE MULTI INTRA ACOLO CA SUNT GELOSI, VOR SA VADA TOT CE SE PETRECE CU SOTIA LOR. EU NU GASESC NORMAL ACEST LUCRU, MAI ALES CA CEA MAI MARE PARTE DIN EI NU AJUTA CU NIMIC FEMEIA. SE HOLBEAZA SI ATAT. HAI SA DAM SI NOI FEMEILE BUZNA PESTE EI IN TOALETRA SA VEDEM LE CONVINE? MATERNITATEA ESTE LOCUL FEMEILOR SI NUMAI AL FEMEILOR. MAI ALES IN MATERNITATILE DE STAT UNDE SE NASTE CU USILE DESCHISE SI MAI GASESTI CATE UN MITOCAN CARE TRAGE CU COADA OCHIULUI DE PE HOL FIX IN SALA DE NASTERE. LUATI CU VOI LA MATERNITATE O FEMEIE, MAMA, SORA, O PRIETENA NU BARBATUL. PLUS CA EXISTA RISCUL CA IN TIMPUL UNEI NASTERI NORMALE SA FACETI UN PART, CACA, TREBUIE SA FIE EL ACOLO SA-L MIROASA?

    Raspunde la acest comentariu
  4. DAN PINTICAN
    DAN PINTICANtrimis la 16/2/2015

    IN ROMANIA PARINTII NU AU DREPTUL SA DECIDA ASUPRA PREZENTEI TATALUI IN SALA DE NASTERI….DECID MEDICII CA SI CUM NOI NU AM AVEA DISCERNAMINT….SOTIA MEA SI CU MINE NE-AM DORIT MULT CA EU SA FIU IN SALA DE NASTERI….NU AM FOST LASAT ASA CA AM INTRAT CU FORTA SI AM TAIAT CORDONUL OMBILICAL….MOASA A AVUT NEVOIE DE CONCEDIU MEDICAL….NOI TOTI TATICII SI , MAI ALES, VIITORII TATICI TREBUIE SA LUPTAM PENTRU PROMULGAREA UNEI LEGI CARE SA OBLIGE GINECOLOGII SA NE INVITE IN SALA DE NASTERI….DOAR IMPREUNA VOM REUSI.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII