Sarcina molara: tipuri, cauze si tratament

Sarcina molara: tipuri, cauze si tratament

Sarcina molara: tipuri, cauze si tratament

O sarcina molara este o sarcina unde placenta si fetusul nu se formeaza in mod corespunzator si bebelusul nu se dezvolta. In aceste situatii rare, denumite stiintific mol hidatiform (hydatidiform mole), oul fertilizat degenereaza si placenta se deterioreaza intr-o masa de tesut pe care medicul trebuie sa-l indeparteze chirurgical, prin aspiratie sau prin alte metode.

Iata ce trebuie sa stii despre sarcina molara - despre tipuri, cauze si tratament.

Ce este sarcina molara?
Care sunt factorii care favorizeaza sarcina molara?
Sarcina molara completa si partiala
Care sunt semnele unui sarcini molare?
Sarcina Molara - riscuri, cauze si tratament
7 complicatii ale sarcinii de care trebuie sa stii
Sarcina: semnale de alarma

Ce este sarcina molara?

O sarcina molara este o sarcina unde placenta si fetusul nu se formeaza in mod corespunzator si bebelusul nu se dezvolta. In aceste situatii rare, denumite stiintific mol hidatiform (hydatidiform mole), oul fertilizat degenereaza si placenta se deterioreaza intr-o masa de tesut pe care medicul trebuie sa-l indeparteze chirurgical, prin aspiratie sau prin alte metode.

Care sunt factorii care favorizeaza sarcina molara?

Factorii de risc includ varsta mamei sub 20 de ani sau peste 40 de ani, anomalii cromozomiale, dezechilibre hormonale si posibile deficiente de nutritie. Aceasta anomalie la nivelul placentei (o complicatie foarte rara) apare la una din o mie de sarcini.

Mol hidatiform

Sarcinile molare sunt rare, aproximativ unul la 600 - 800 de femei gravide din Marea Britanie va dezvolta o sarcina molara. Acest lucru se ridica la mai putin de 1.500 de un an, iar factorii care cresc riscul de sarcini molare sunt varsta mamei si o sarcina molara anterioara.

Sarcina molara completa si partiala

Exista doua tipuri principale de sarcina molara, in functie de echilibrul de cromozomi din ou. Acestea sunt:

- sarcina molara completa, atunci cand nu exista forme normale de tesut placentare si fetusul nu se dezvolta, iar in loc creste o masa de celule anormale
- sarcina molara partiala, atunci cand unele forme normale de tesut placentar se formeaza impreuna cu un fat anormal, dar fatul nu supravietuieste mai mult de trei luni

Sarcina molara

 

Intr-o sarcina normala, oul fertilizat contine 23 de cromozomi de la tata si 23 de la mama. In sarcina molara completa, oul fertilizat nu are cromozomi de la mama, iar cromozomii de la tata sunt duplicati - nu exista embrion, sac amniotic sau tesut placentar normal. In cea partiala, exista 23 de cromozomi de la mama, dar un numar dublu de cromozomi de la tata. Nu exista un fat sau sac amniotic - daca exista un fat, acesta nu va supravietui.

Care sunt semnele unui sarcini molare?

O femeie care crede ca sarcina ei evolueaza normal isi poate da seama ca are o problema din cauza greturilor sau a sangerarilor. Medicul poate observa ca uterul pare prea mare pentru varsta curenta a sarcinii, are o tensiune ridicata, in corp i se acumuleaza fluidele si are prea multe proteine in urina toate acestea sunt semnele unei boli periculoase numite preeclampsie.

De asemenea, ecografia nu evidentiaza sunete cardiace ale fatului. Sarcina molara este diagnosticata de obicei in luna a doua, a treia sau a patra, de obicei prin ecografie. .

Sarcina Molara - riscuri, cauze si tratament

Sarcina molara (sau mola hidatiforma) apare atunci cand un ovul fertilizat se dezvolta in uter intr-un tesut (o tumora benigna) in loc sa se dezvolte intr-un embrion.

Sarcina molara poate sa fie completa (fara embrion normal) sau partiala (in care embrionul incepe sa se dezvolte dar nu se poate dezvolta  sanatos). 

Sarcina molara declanseaza simptomele specifice unei sarcini dar din pacate este o sarcina pierduta care trebuie tratata imediat. Medicul va indeparta acest tesut chirurgical, prin aspiratie sau alte metode.  Cititi mai departe care sunt riscurile, cauzele, simptomele si tratamentul specifice unei sarcini molare

7 complicatii ale sarcinii de care trebuie sa stii

Cele mai multe sarcini nu sufera complicatii. Acestea fiind spuse, este util sa stiti care dintre problemele medicale grave sunt cele mai susceptibile de a afecta femeile insarcinate. Iata un ghid rapid al celor mai frecvente sapte complicatii ale sarcinii:

Sarcina: semnale de alarma

Desi in general cele 40 de saptamani de sarcina decurg lin, desigur, cu toate micile neplacereri care pot deveni chiar suparatoare ... acestea nu sunt in general periculoase pentru sarcina. In final, cand iti vei tine bebelusul in brate pentru prima data ... cine isi va mai aminti de hemoroizi, glezne ulflate, infectii urinare sau arsurile ....

Dar neplacerile de sarcina sunt una iar semnalele alarmente sunt cu totul altceva, de mare gravitate si trebuiesc tratate cu multa atentie.
Simptome care nu pot fi ignorate in sarcina

Si totusi, exista si simptome serioase care NU pot fi ignorate si care trebuiesc comunicate medicului de urgenta citeste-le aici.

Factori de risc in timpul sarcinii

Infectiile urinare in timpul sarcinii
Calatoriile in tarile in curs de dezvoltare in perioada sarcinii: riscuri si sfaturi
Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc
Albirea dintilor in timpul sarciii
Sarcina si aspirina
Anemia in sarcina
Sarcina si folosirea parfumurilor
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Sarcina si fumatul
Gravidute, atentie la dormitul pe spate
Antidepresivele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale
Ibuprofenul mareste riscul de avort spontan!

Alti factori de risc in sarcina cititi aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII