7 Moduri simple de a reduce stresul - Stresul imbatraneste

7 Moduri simple de a reduce stresul

7 Moduri simple de a reduce stresul - Stresul imbatraneste

Stresul ne imbatraneste. Putem avea o dieta perfecta. Antrenament regulat. Sa practicam iertarea si dragostea. Daca nu reusim sa tinem stresul sub control, avem probleme. 

Fiecare perioada stresanta pe care o parcurgem lasa o cicatrice de nesters, iar organismul plateste pentru supravietuire cu imbatranirea.

Iata 7 moduri simple de a reduce stresul.

Stresul imbatraneste
Stresul are 3 etape biologice
Etapa de alarma
Etapa de rezistenta
Etapa de epuizare
Practicati o forma de reflectie 
Mancati mese mai mici si mai frecvente
Verificati-va temperatura si pulsul
Dormiti suficient
Mancati gelatina zilnic
Scaldati-va in lumina
Ignorati lucrurile marunte

Stresul imbatraneste

"Fiecare perioada stresanta pe care o parcurgem lasa o cicatrice de nesters, iar organismul plateste pentru supravietuire cu imbatranirea. " - Hans Selye

Obisnuiam sa cred ca stresul nu e mare lucru si pot sa-l gestionez cu succes. Mi-a placut adrenalina, eram tanara si credeam ca totul e in regula. Si asta pana am aflat din cartile autorilor pe care ii respect dar si de la parintele teoriilor despre stres Hans Selye, ca fara nicio indoiala, stresul ne imbatraneste. Daca vreti sa va convingeti, aruncati o privire la ultimii doi presedinti ai SUA inainte si dupa mandate.



 

Daca nu reusim sa tinem stresul sub control, avem probleme

Putem avea o dieta perfecta. Antrenament regulat. Sa practicam iertarea si dragostea. Daca nu reusim sa tinem stresul sub control, avem probleme.

Stresul are 3 etape biologice

Omul de stiinta Hans Selye a inventat Sindromul general de adaptare, termen care arata ca stresul este o cauza majora a bolilor, deoarece produce schimbari negative chimice, de durata, in organism. Corpul nostru parcurge etape lungi pentru a mentine homeostazia. Aceasta este supravietuirea speciei noastre la nivelul cel mai de baza. Selye a observat ca organismul va raspunde la orice sursa biologica externa de stres (rau si bun), cu un proces previzibil, biologic in 3 etape:

1 - Etapa de alarma

Aceasta este zborul sau etapa de zbor. Ca raspuns la pericol (stres), corpul nostru elibereaza cortizol, adrenalina, noradrenalina, pentru a ne ajuta sa facem fata amenintarii iminente. Daca aceasta energie nu este folosita prin efort fizic, ea devine daunatoare. O cantitate prea mare din acesti hormoni care circula poate afecta vasele de sange, crescand riscul unui atac cerebral, a ulcerelor gastrice, cresterea tensiunii arteriale si a nivelului glicemiei.

2 - Etapa de rezistenta 

Odata ce etapa de alarma este completa, organismul nostru trece la etapa de rezistenta. Acest lucru are loc atunci cand corpul nostru se intoarce la  homeostazie pentru a se recupera si repara. Nivelul hormonilor de stres revine la normal, dar acum nivelurile de energie de adaptare ale corpului nostru sunt reduse. Problemele apar atunci cand corpul nostru nu are suficient timp pentru reparare si recuperare - ceva foarte frecvent in viata noastra de zi cu zi. In cele din urma, corpul nostru trece la etapa finala.

3 - Etapa de epuizare

Pana acum, stresul este un mod de viata. Corpul nostru a pierdut capacitatea sa de a "rezista" si cedeaza. In acest punct incep sa se instaleze afectiunile ... de la diabet, la probleme cardiace, la cresterea tensiunii arteriale, care necesita medicamente. Aceasta poate duce, de asemenea, la disfunctii cerebrale, inclusiv pierderi de memorie, depresie si anxietate.

Selye a stabilit ca "exista o cantitate limitata de energie de adaptare pentru a face fata stresului si ca aceasta scade odata cu expunerea continua."

Deci, ce putem face?

In timp ce putem incerca sa reducem cerintele vietii de zi cu zi (familie, munca) putem practica acesti pasi pentru combaterea factorilor de stres zilnici.

1. Practicati o forma de reflectie 

Acest lucru poate fi de 5 minute pe zi. Rugati-va. Meditati. Ascultati muzica relaxanta. Faceti o baie fierbinte. Luand o pauza de cateva minute nivelul hormonilor de stres va fi redus.

meditati

2. Mancati mese mai mici si mai frecvente

Acest lucru ajuta la mentinerea echilibrului de zahar din sange iar sistemul nostru de "alarma" va fi in repaos. Asigurati-va ca combinati intotdeauna un carbohidrat cu o proteina. Consumand DOAR unul din ele, va aduce dupa sine un raspuns de la adrenalina. Desigur, reduceti sau eliminati zaharul alb, faina alba si cafeina.

3. Verificati-va temperatura si pulsul

Faceti-va un control sumar periodic. Verificati-va temperatura si pulsul aproximativ la 30 de minute dupa o masa. Acest lucru va va ajuta sa stiti daca v-ati satisfacut nevoile biologice.

4. Dormiti suficient

Mai usor de zis decat de facut, dar faceti din somn o prioritate. Somnul ajuta la restabilirea corpul ca nimic altceva. Scopul este sa dormiti 8 ore pe zi. Trageti un pui de somn atunci cand o fac si copiii. Opriti televizorul si mergeti la culcare mai devreme cateva nopti pe saptamana. Dormiti la pranz in weekend. Oricum ati face-o, faceti-o pentru sanatatea dvs..

Dormiti

5. Mancati gelatina zilnic

Gelatina, sub forma de ciorbe de oase sau pulbere de proteine, poate reduce stresul din organism. Si asta pentru ca contine aminoacizii pro-metabolici glicina si alanina si nu are in compozitie aminoacidul triptofan, care poate fi inflamatoriu. Cand consumati muschi (de vita, de peste) care are un continut ridicat de  triptofan, asigurati-va ca aveti inclusa in masa si gelatina pentru a ajuta la echilibrarea aminoacizilor.

6. Scaldati-va in lumina

Intunericul poate produce un raspuns de stres. (Ganditi-va ca suntem mai putin capabili sa raspundem pericolelor atunci cand nu putem vedea clar) In timpul verii, petreceti cel putin o ora in aer curat. In timpul iernii, puteti sa stati langa un bec cu incandescenta de 200 watt sau sa folositi lumina rosie.

7. Ignorati lucrurile marunte

Si ce daca chiuveta e plina de farfurii, sau tipul acela v-a taiat calea in trafic. Invatati sa acceptati lucrurile marunte si fiti mai blanzi cu voi insiva. Trageti aer in piept si amintiti-va ca "si asta va trece"!...

Citeste in continuare: Care sunt mai stresati de parenting: tatii sau mamele, dar de fapt stim raspunsul...

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

Metoda ABCDE de combatere a stresului

Metoda ABCDE de combatere a stresului

Ganditi optimist!Optimistii traiesc mai mult, sunt mai fericiti, mai sanatosi, si au mai mult succes in viata decat pesimistii!

6 metode de a reduce stresul si grasimea abdominala in acelasi timp

6 metode de a reduce stresul si grasimea abdominala in acelasi timp

Iti faci mereu griji in privinta siluetei dar si a sanatatii? Intrebarea cheie este: cum poti reduce stresul dar si grasimea abdominala in acelasi timp? Nimic mai simplu, iata…

Ce tip de reactii aveti la stres?

Ce tip de reactii aveti la stres?

Karina este genul de femeie care prospera prin stres. Avocata foarte ocupata la 30 de ani, ea este invidiata si admirata de prieteni si familie pentru capacitatea ei de a le face pe toate.

 Forumuri si grupuri de suport pentru cele care vor sa slabeasca: 

 Femina Intim ...
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018
referinte si documentare: BBC

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Stres

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII