Etape esențiale de dezvoltare a creierului unui bebeluș

Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus

Etape esențiale de dezvoltare a creierului unui bebeluș

Primii cinci ani din viața unui copil reprezintă cea mai importantă etapă de dezvoltare psihică, cognitivă, socială și emoțională din viața unui om.

Vârsta la care un bebeluș atinge un anumit 'punct de hotar' poate varia cu multe luni. În unele cazuri, chiar dacă un copil nu se încadrează într-o curbă de dezvoltare 'normală', acest lucru nu este neapărat un semnal de alarmă. Viteza cu care un copil se dezvoltă mental variază; fiecare copil crește și se adaptează la lumea din jur în propriul său ritm. Dezvoltarea umană nu este o cursă de alergare. Totuși, este interesant de notat că la vârsta de 3 ani, creierul unui copil este de două ori mai activ decât creierul unui adult, având un număr dublu de conexiuni în cei peste 100 de miliarde de neuroni.

Află acum despre etapele esențiale de dezvoltare a creierului unui bebeluș.

Borne de dezvoltare in dezvoltarea copilului
Etapele esentiale de dezvoltare ale creierului bebelusului tau
Secretele creierului unui copil
Creierul bebelusului la 2 luni
Creierul bebelusului la 4 luni
Creierul bebelusului la 6 luni
Creierul bebelusului la 9 luni
Creierul bebelusului la 1 an
Dezvoltarea motorica in primul an de viata
Urmareste cum creste bebelusul in primul anisor de viata, pe luni


Daca esti un proaspat parinte, incepi incetul cu incetul sa descoperi cu uimire multitudinea de informatii despre parenting la care esti tot mai expus.
Chiar nu stiai ca exista atat de multe informatii de care ai sa ai nevoie: de la alaptare, la somnul bebelusului, de la prima repriza de febra la primul dintisor, la primul pas si asa mai departe ... pana pe la varsta de 18 ani cand, copilul va pleca eventual spre facultate :)

Borne de dezvoltare in dezvoltarea copilului

Dar deocamdata, este bulversant sa afli ca exista Efectul Mozard, sa citesti despre Defictul de Atentie ADHD dar desigur pana acolo te preocupa lucruri simple dar importante de genul: cand va tine sigur biberonul in mana, cand va spune primul cuvant si care va fi el ... cand va merge singurel. Toate acestea sunt de fapt borne de hotar - sau etape esentuale din dezvoltarea creierului copilului tau si de multe ori parintii se ingrijoreaza despre eventuale intarzieri (mai ales cand comparatiile se fac cu tot felul de parinti laudarosi).

Etapele esentiale de dezvoltare ale creierului bebelusului tau

Etapele de dezvoltare ale creierului bebelusului tau - desi foarte importante -  sunt insa flexibile. Varsta la care un bebelus atinge un anume 'punct de hotar' poate varia cu multe luni. Iar in unele cazuri, chiar atunci cand un copil nu se incrie intr-o curba de dezvoltare 'normala' - acest lucru nu este in mod necesar un semnal de alarma. Viteza cu care se dezvolta mental un copil variaza - fiecare copil creste si se adapteaza la lumea din jur cu propria sa viteza. Dezvoltarea umana nu este o cursa de alergari.

creier copil

Cercetarile facute de psihologi celebri americani au evidentiat faptul ca primii cinci ani din viata unui copil sunt cea mai importanta etapa de dezvoltare psihica, cognitiva, sociala si emotionala din viata unui om. Un copil care este gata de scoala, in jurul varstei de 5-6 ani, un copil trebuie sa posede un anume numar de caliati pozitive - sa fie social, sa fie prietenos, sa stie sa se exprime verbal, sa poata asculta ce i se spune si sa aiba capacitate de atentie.

Citeste si Dezvoltarea intelectuala a bebelusului: GHID de repere si reguli

La 3 ani: cea mai importanta perioada de dezvoltare a creierului

Dezvoltara creierului unui copil, atinge in jurul varstei de 3 ani cea mai importanta perioada de dezvoltare din viata sa. La varsta de 3 ani, creierului unui copil este de doua ori mai activ decat creierului unui adult - avand un numar dublu de conexiuni in cele peste 100 miliarde de neuroni.

Creierul copilulului, in primele etape esentiale de dezvoltare 

Creierul bebelusului la 2 luni

La 2 luni, bebelusul are o serie de conexiuni foarte active asa ca acestea sunt primele lui realizari

Isi priveste parintii, ii recunoaste, incepe sa zambeasca

Incepe sa vorbeasca in felul lui, cu sunete de incepator si  intoarce capul catre directia din care vine sunetul

Se uita cu interes la oamenii din jurul lui, poate recunoaste cunostinte de la distanta lui de carurior sau patut

Isi tine capusorul sus cand e luat in brate

Creierul bebelusului la 2 luni

Creierul bebelusului la 4 luni

Bebelusul de 4 luni are diverse expresii faciale cu care isi exprima sentimentele - e foarte clar cand e suparat sau cand e fericit :)

Gangureste

Raspunde la dragoste

Daca e pus pe burtica, incepe sa isi impinga coatele pentru a se ajuta

Creierul bebelusului la 6 luni

Bebelusul de 6 luni cunoaste bine chipruile familiare si distige chipurile nefamiliare

Gangureste in vocale  - ah, eh, mmm, biii

Are o curiozitate in crestere despre tot ce il inconjoara

Sta in fundulet sustinut de perne ...

Creierul bebelusului la 9 luni

Bebelusul de 9 luni are o jucarie preferata

Copiaza cu usurinte gesturi si sunete

Cauta obiecte pierdute

Poate tine obiecte mici intre degetul mare si aratator

Incearca sa se ridice - sustinut de gratiile patutului

Creierul copilului la 1 an

Bebelusul de 12 luni are deja un bagaj important de emotii. Se rusineaza sau ii e frica de oameni straini si se arata incantat de alte persoane.

Spune mama sau tata si are exclamatii ca uujjj sau ohhhhh

Executa diverse ordine - ca ridica de jos ursuletul sau ia in brate papusica ...

Poate sta cateva secunde in doua picioruse si incepe primii pasi pe cont propriu.

Creierul bebelusului: 5 lucruri esentiale care ii stimuleaza sau de-favorizeaza dezvoltarea

Primul an de viata este esential pentru dezvoltarea creierului.
Creierul unui bebelus este un mecanism foarte complex si sofisticat care se dezvolta cu o viteza uimitoare. De fapt, primul an de viata al bebelusul este esential pentru dezvoltarea sa ulterioara.

Inca din burtica mamicii, in cele 9 luni ale Odiseei Sarcinii, creierul bebelusului inca ne-nascut se dezvolta cu o viteza imposibila de egalat de-a lungul vietii sale.

La bine si la rau - ceea ce se intapla in burtica mamicii, toate procesele si legaturile celulelor creierului sau = vor fi esentiale pentru destinul acelui mic omulet citeste mai departe acest fascinat material 

 8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului

Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu adultii si modul in care acestia raspund nevoilor lor. Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc. Dezvoltarea ulterioara a creierului sub impactul acestor impulsuri depinde de modul in care adultul ingrijeste copilul, de promptitudinea cu care raspunde acestor nevoi.

Plansul este modul prin care ei comunica in primele luni de viata. Si totusi, oricat de prompt ar raspunde parintii nevoilor lor, fiecare bebelus are o etapa in dezvoltarea sa in care plange mai mult.

Aceasta variaza - la bebelusii nascuti la termen apare in jurul varstei de 6 saptamani, in timp ce la cei prematuri se manifesta pe la 12 saptamani citeste mai departe care sunt 8 activitati care stimuleaza dezvoltarea bebelusului.

Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului

Cercetari recente au scos insa la iveala un adevar uluitor. Se pare ca felul in care mama se comporta cu copilul ei este decisiv si pentru dezvoltarea fizica a creierului acestuia. Pana de curand nu existau dovezi solide in aceasta privinta, ci doar cateva studii care au aratat importanta comportamentului matern asupra dezvoltarii creierului puiului la rozatoare si la primate. 

Dupa numeroase studii si dupa observarea atenta a comportamentului copiilor si al parintilor, in cadrul unor cercetari de durata, s-a ajuns la concluzia ca un copil care beneficiaza de dragostea si de grija zilnica a mamei are creierul mai mare decat unul care nu a beneficiat de afectiunea materna. Fotgrafiile rezultate in urma RMN-urilor facute in cadrul cercetarilor sunt elocvente.

Despre dezvoltarea intelectuala a bebelusului, mai citeste:

Bebelusii isi amintesc doar momentele fericite
Va fi bebelusul tau un geniu sau talent?
Ce memorie are bebelusul in primul an de viata
Cum citim bebelusului: tehnici pentru succes
Ce isi va aminti mai tarziu copilul din primii ani de viata

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Referinte: The Journal of Psychology.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII