Macrisul

Macrisul

Macrisul

  • Este o planta perena ce creste in flora spontana. Exista si o specie cultivata (Rumex acetosa), avand, insa, dimensiuni mai reduse. Tulpina de macris este dreapta, avand culoarea verde. La maturitate, aceasta tulpina se lemnifica. Poate ajunge pana la un metru inaltime.

Macrisul

Denumire stiintifica: Rumex acetosella
Denumire populara: macrisul marunt

Prezentare

Este o planta perena ce creste in flora spontana. Exista si o specie cultivata (Rumex acetosa), avand, insa, dimensiuni mai reduse. Tulpina de macris este dreapta, avand culoarea verde. La maturitate, aceasta tulpina se lemnifica. Poate ajunge pana la un metru inaltime. Frunzele, cu un gust acru pronuntat, au culoarea verde inchis si sunt in mare parte lanceolate. Macrisul infloreste in lunile mai si iunie.

Florile sunt mici si verzui, cu o dunga rosie. Macrisul creste prin fanetele, pajistile si poienile din zonele de campie, deal si zona subalpina.

Pentru uz medicinal se recolteaza partea aeriana a plantei.

Macris

Substante active importante: o mare cantitate de oxalat de calciu (toata planta este atat de acra la gust incat cu ea se poate inacri ciorba). De altfel, macrisul este folosit si in bucatarie.

Intrebuintari

Crud sau sub forma de infuzie, macrisul are actiune diuretica, laxativa, depurativa, antiscorbutica. Regleaza activitatea din tractul gastro-intestinal. Este utilizat si in hipocalcemie, in reumatismul cronic degenerativ, in guta, precum si in curele de primavara pentru fortificarea organismului.

Naturistii apreciaza foarte mult macrisul, preparand din el salate si suc.

 

Interesant de citit:
Arnica, pentru trup si suflet

Arnica Montana este o planta care a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru a vindeca ranile. Incepand din secolul al 16-lea, aceasta planta a fost folosita in America de Nord, Germania si… ... citeste

Cele mai importante 20 plante medicinale (3)

Plantele medicinale mentionate in articolele anterioare sunt administrate pentru o mare varietate de boli pe care o familie le poate intampina. In continuare va dezvaluim urmatoarele 20 cele mai… ... citeste

Curcuma ajuta la regenerarea ficatului

Noile cercetari revolutionare, au publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale din Thailanda ca polifenolul primar din curcuma - curcumina - este capabil de a repara si regenera… ... citeste

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII