Prima MENSTRUAȚIE dupa nașterea bebelușului

Prima menstruatie dupa nasterea bebelusului

Prima MENSTRUAȚIE dupa nașterea bebelușului

Prima menstruatie dupa nasterea bebelusului are loc intre 45 si 94 zile de la evenimentul nasterii.

După sarcină, in perioada de postpartum, corpul femeii trece printr-o perioada de odihnă lungă și o schimbare radicală a hormonilor. Iata ce trebuie sa stii despre menstruatia dupa nasterea bebelusului.

veti citi
Cand va avea mami prima sangerare menstruala dupa nasterea bebelusului?
Perioade menstruale sunt neregulate
Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti

Cand va avea mami prima sangerare menstruala dupa nasterea bebelusului?

prima menstruatie dupa nastere

Prima menstruatie dupa are loc la aproximativ 6 saptamani dupa nasterea bebelusului (cand bebe are 6 saptamani - vezi aici cum se dezvolta bebe in aceasta saptamana). Insa, femeile care nu alăptează sau care alăptează cu program neregulat, menstruația tinde să se întoarcă mai repede.

O analiză din 2017 a șase studii medicale a constatat că majoritatea femeilor au avut primele perioade între 45 și 94 de zile după naștere - cu o medie majoritara la 74 de zile postpartum.

La aproximativ 6 saptamani dupa nastere, zona placentala din interiorul uterului s-a vindecat. In plus, ovarele isi reiau functiile hormonale. Ritmul tau cardiac revine iar la ritmul de dinaintea sarcinii (in timpul sarcinii, inima femeii isi amreste ritmul si capacitatea de munca cu pana la 30%)

De obicei, primul ciclu menstrual este foarte abundent si contine cheaguri de sange si te poate chiar soca prin cantitatea de sange eliminat.

(a nu se confunda cu lohiile - de citit aici pe larg Lohiile dupa nastere (Lochia). Cum sunt, cum evolueaza si ce trebuie sa stii - diagrama)

Perioade menstruale sunt neregulate

Mai ales în lunile imediat după naștere, este frecvent să ai perioade menstruale neregulate. Femeile care alăptează au mai multe șanse să aiba perioade neregulate, deoarece hormonii care susțin alăptarea pot determina organismul să întârzie ovulația sau să ovuleze rar.

Chiar și la femeile care nu alăptează, perioadele menstruale pot fi neregulate, deoarece organismul necesită timp pentru a se recupera după sarcină și naștere.

În timp, menstruația va reveni la modelul său obișnuit. Cu toate acestea, este posibil ca unele femei să fi avut perioade neregulate înainte de sarcină, cum ar fi cele cu sindrom ovar polichistic (PCOS) sau endometrioză. Dacă o femeie este preocupată de perioadele postpartum neregulate, cel mai bine este să vorbească cu un medic pentru a afla cauza care stă la baza acestora.

La 20-30% din femei ovulația nu apare înainte de prima sângerare menstruală. La unele femei, a doua menstruatie poate fi foarte scurtă.

Cu toate acestea, nu trebuie sa iti faci griji. In general, totul se rezolva la a treia menstruatie.

► Citeste si Pot sa devin gravida în timp ce alaptez? - vezi raspunsul medicului

Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti

Dupa nastere, fiecare mamica ar trebui sa se simta ca intr-un nor roz de de fericire. In mare parte, asa te simti - ai un sentiment urias de fericire si de eliberare mentala. Cu siguranta ai avut o serie de temeri inaintea nasterii iar acum, ca totul s-a terminat cu bine, rasufli usurata.  Dar, sa nu uitam si de epuizare, si de hemoragia postpartum, de vindecarea ranilor, fie ca e de la epiziotomie, fie de la taietura cezarianei. Iata ce se intampla cu corpul unei mamici, imediat dupa nasterea bebelusului. 

Despre recuperarea dupa nastere, mai poti citi

Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Viata sexuala dupa operatia de cezariana - cat de curand va reveni la normal? Iata sfatul medicului

Cum te protejezi de o nouă sarcină imediat după naștere: sfatul medicului

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2022
revizuit de Dr. Daniela ter Horst ,
Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 5 comentarii

  1. Cercea alexandra
    Cercea alexandratrimis la 9/7/2021

    Buna am nascut si inca nu mam facut pe ciclu are copilu 9 luni

    Raspunde la acest comentariu
  2. Teodora
    Teodoratrimis la 7/12/2020

    Buna mamici am o mica problema cu menstruatia.. dupa ce am nascut primul bebe mi-a venit dupa 6 saptamani dar de atunci m-a intarziat 40 de zile, oare sa fie ceva grav sau doar o dereglare?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Adriana Bordea
    Adriana Bordeatrimis la 4/12/2020

    Buna! Au trecut 8 luni şi câteva zile de la naşterea fetitei mele şi înca nu mi-a venit ciclul menstrual. Este oare normal?

    Raspunde la acest comentariu
    • Elena
      Elenatrimis la 22/5/2021

      Buna mamici am doua nasteri naturale La a2a dupa 6 luni mia venit mentruatia numai bucati de cheaguri negre si chiar mari ca la avort .Fetita mea face 4 ani si pana in prezent am cheaguri la fiecare luna si nerwgulat nu am fot la ginecologie pt ca ma macina o frica in suflet.Au mai fost mamici regasite ca mine

  4. Laura ONU
    Laura ONUtrimis la 4/12/2020

    Bună ! eu sunt mamă de un È™i încă alăptez dar mă îngrijorează faptul că nu am menstruaÈ"ºie nici acum.Ce să fac?

    Raspunde la acest comentariu
  5. Teodora
    Teodoratrimis la 16/5/2020

    Buna mamici, am o mica problema cu menstruaţia.. dupa ce am nascut primul bebe mi-a venit dupa 6 saptamani dar de atunci m-a întârziat 40 de zile, oare sa fie ceva grav sau doar o dereglare?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII