7 alternative delicioase si sanatoase la cafea

7 alternative delicioase si sanatoase la cafea

7 alternative delicioase si sanatoase la cafea

O cafea inmiresmata de cicoare, un ceai licoros sau verde ori smoothie-urile pe baza de nuci sunt doar doua dintre bauturile care pot inlocui cu succes cafeaua noastra de zi cu zi.

Ceai verde
Smoothie-urile pe baza de nuci
Suc din iarba de grau
Ceai cu ginseng siberian

Ceaiul licoros sau verde ori smoothie-urile pe baza de nuci sunt doar doua dintre bauturile care pot inlocui cu succes cafeaua noastra de zi cu zi.

Multi dintre noi bem mai multa cafea decat este recomandat zilnic, iar unele persoane chiar ar trebui sa o excluda in totalitate din regimul alimentar de zi cu zi. Totusi, avem nevoie de "avantul" pe care ni-l ofere aceasta bautura cu cofeina, multi dintre noi neputandu-se lipsi de cafea de dimineata. Exista, insa, alternative sanatoase la cafea!

Ceai verde

Ceaiul verde contine teina, substanta care actioneaza similar cofeinei din cafea, dar care nu are repercusiuni asupra sanatatii, fiind recomandat persoanelor care au tensiunea arteriala ridicata sau probleme hepatice. O cana de ceai verde natural este revigorant. Mai mult, contine antioxidanti puternici denumiti catecine care ajuta organismul uman sa lupte impotriva a numeroase afectiuni. Totodata, ceaiul verde este recunoscut pentru proprietatile sale de detoxifiere si pentru capacitatea sa de stimulare a metabolismului, fiind recomandat in regimurile alimentare de slabit. Totusi, cei care opteaza pentru ceai verde in loc de cafea ar trebui sa se asigure ca produsul folosit este natural si nu contrafacut.

Latte din cacao

Daca vrei sa te bucuri de gustul ciocolatei fara sa ai remuscari, incearca un "latte" din cacao pura. Este, practic, cacao cu lapte, dar pentru un gust mai deosebit, foloseste lapte de migdale.

Smoothie-urile pe baza de nuci

Aceste bauturi pur si simplu delicioase sunt bogate in proteine si fibre, stavilesc pofta de mancare si energizeaza corpul la fel cu o face cafeaua. Smoothie-urile sunt pe baza de lapte la care puteti adauga o multime de feluri de nuci, alune de padure, migdale, seminte de tot soiul.

Cafeaua de cicoare

In ciuda faptului ca este cunoscuta de peste doua secole, cafeaua facuta din cicoare a devenit populara doar in ultimii ani. Aceasta bautura calda are gustul unei cafele, dar nu este facuta din boabe de cafea prajite, ci din radacina de cicoare.

Este des utilizata in randul celor care incearca sa isi reduca aportul de cofeina si prezinta si cateva beneficii pentru sanatate, printre care se numara reducerea inflamatiei, scaderea nivelului de zahar din sange si imbunatatirea starii de sanatate a sistemului digestiv.

Cicoarea poate fi o modalitate excelenta de a reduce aportul de cofeina. O cana normala de cafea, obtinuta din boabe de cafea prajite, contine aproximativ 95 de miligrame de cofeina. Acest lucru poate varia in functie de mai multi factori, precum tipul de boabe de cafea folosite, cantitatea consumata si felul de preparare.

Consumul de cofeina in cantitati mari a fost asociat cu efecte secundare cum ar fi greata, anxietatea, palpitatiile inimii, nelinistea si insomnia.
Pe de alta parte, radacina de cicoare nu contine cofeina. Din acest motiv, cafeaua de cicoare reprezinta un excelent inlocuitor de cafea pentru cei care doresc sa reduca consumul de cofeina.

Unii oameni adauga radacina de cicoare in apa fierbinte pentru o bautura total lipsita de cofeina, in timp ce altii o amesteca intr-o cantitate mica de cafea obisnuita, pentru a se bucura de o bautura cu un continut de cofeina mai mic.

Suc din iarba de grau

Desi nu ne imaginam graul sau iarba de grau a fi un produs alimentar folosit ca bautura, sucul din iarba de grau exista in Romania si poate reprezenta un inlocuitor excelent al cafelei. Sucul din iarba de grau contine pana la 70% clorofila, care este un important creator de sange. Clorofila ajuta la eliminarea resturilor toxice de medicamente din organism, neutralizeaza toxinele din corp, purifica ficatul si contribuie la reglarea glicemiei, fiind un produs exceptional pentru detoxifierea organismului. Sucul de grau verde are o compozitie micronutritionala extrem de bogata. Contine 92 minerale, dintre care, mai importante din punct de vedere cantitativ sunt fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, clor, sulf, zinc, mangan, cobalt, cupru si iod. Totodata, este bogat in vitamine (A, B, C, E, K, D si PP), dar si in beta caroteni.

Intrebarea care se impune este "De unde fac rost de iarba de grau?" Simplu! Cel mai indicat este sa o cresti in casa, punand seminte de grau intr-un borcan cu apa, pentru germinare. Timp de trei zile, schimba apa din borcan, iar dupa aceasta perioada, pregateste o tava cu pamant in care sa imprastii semintele germinate. Acestea se stropesc cu apa zilnic, iar dupa aproximativ alte trei zile incepe sa creasca iarba. Cand a ajuns la aproximativ 15-20 de centimetri firul, se taie de la baza si se face sucul, folosind un blender si apa plata (nu de la robinet, pentru ca aceasta contine clor). Se bea dimineata in locul cafelei.

Ceai cu ginseng siberian

Un energizant exceptional, ceaiul cu ginseng siberian poate inlocui cu succes cafeaua. Mai mult, pe langa energizarea organismului, acest ceai ajuta la accelerarea arderilor grasimilor, fiind ideal de folosit in regimurile alimentare de slabit. Stimuleaza metabolismul si contribuie la eliminarea surplusului de apa in organism. Mai mult, tine senzatia de foame sub control.

Ceaiul Matcha

"Noul ceai verde" cum i se mai spune, ceaiul japonez este unul din marile trenduri ale anului 2015. Ce e atat de special la el? Facut dintr-o pudra verde obtinuta prin macinarea frunzelor de ceai, Matcha are un efect puternic antioxidant si energizant.

Citeste si Cafea cu ulei de nuca de cocos: sau cadoul zilnic de energie si imunitate

Mai cititi si urmatoarele:

6 secrete de alimentatie care te ajuta sa intineresti cu 10 ani

6 secrete de alimentatie care te ajuta sa intineresti cu 10 ani

I se mai spune Dieta de intinerire si este bazata cunoasterea acestor 6 secrete de alimentatie care intineresc corpul cu 10 ani. Un sistem digestiv care functioneaza bine este esential procesului de…

12 alimente care conțin ingrediente toxice și trebuie evitate - pentru sănătatea copiilor

12 alimente care conțin ingrediente toxice și trebuie evitate - pentru sănătatea copiilor

In rafturile magazinelor exista multe alimente care contin otravuri pentru sanatatea copiilor si adultilor. Ai grija ce cumperi pentru ca de asta depinde sanatatea familiei tale. Schimba alimentele…

Carnea procesata creste riscul de a muri tanar

Carnea procesata creste riscul de a muri tanar

Carnatii, sunca, slanina si alte tipuri de carne procesata par sa creasca riscul de deces timpuriu - sugereaza un studiu pe o jumatate de milion de oameni din intreaga Europa. Studiul a concluzionat…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII