Hematomul retroplacentar

Hematomul retroplacentar

Hematomul retroplacentar

Complicatiile care pot aparea in timpul sarcinii creeaza de cele mai multe ori un disconfort psihic accentuat, care sporeste starea de stres a viitoarei mame. Si daca in unele cazuri acest stres este complet nejustificat, provenind in general dintr-o lipsa de informare, in altele el vine ca urmare a gravitatii reale a problemei pe care viitoarea mama o intampina.

Ce este hematomul retroplacentar?
De unde provine hematomul retroplacentar?
Care sunt simptomele hematomului retroplacentar?
Care sunt riscurile hematomului retroplacentar?
Cum se trateaza hematomul retroplacentar?

Complicatiile care pot aparea in timpul sarcinii creeaza de cele mai multe ori un disconfort psihic accentuat, care sporeste starea de stres a viitoarei mame. Si daca in unele cazuri acest stres este complet nejustificat, provenind in general dintr-o lipsa de informare, in altele el vine ca urmare a gravitatii reale a problemei pe care viitoarea mama o intampina. Desi este o afectiune destul de rara, intalnita in aproximativ 1% dintre sarcini, hematomul retroplacentar este una dintre problemele care pot cauza grave efecte negative in sarcina.

Ce este hematomul retroplacentar?

Hematomul retroplacentar este un cheag de sange mare, care se formeaza intre placenta si uter, ca urmare a rupturii unui vas de sange din placenta. Ca o consecinta a acestui fapt, placenta se va dezlipi pe o suprafata mai mica sau mai mare, fapt ce poate pune in pericol sarcina. Complicatia apare mai ales in al treilea trimestru de sarcina si este destul de rara, mai putin de 1% dintre viitoarele mamici confruntandu-se cu ea. Dezlipirea de placenta cauzata de hematomul retroplacentar nu trebuie confundata cu dezlipirea marginala a placentei care poate sa apara in primul sau in al doilea trimestru de sarcina, fiind insotita de sangerari.

De unde provine hematomul retroplacentar?

Cauzele exacte ale desprinderii placentei in cazul hematomului retroplacentar nu sunt inca foarte clare, insa specialsitii sustin ca exista anumiti factori care favorizeaza acest fenomen, printre care hipertensiunea sau preeclampsia, factori prezenti in peste jumatate dintre cazurile de hematom retroplacentar. Acesti factori nu sunt insa obligatorii, hematomul putand aparea si in lipsa lor.

Care sunt simptomele hematomului retroplacentar?

Principalul simptom este o durere violenta in abdomen, asemanatoare unei contractii, dar care nu este cauzata de o contractie. La examenul ginecologic se poate observa o intarire neobisnuita a uterului. De asemenea, durerea este insotita de sangerari foarte inchise la culoare, deoarece este vorba de cheaguri de sange, nu foarte abundente. De asemenea, viitoarea mama simte adesea un disconfort emotional, iar miscarile bebelusului sunt mult mai rare ca de obicei. Daca exista unul sau mai multe dintre aceste simptome, trebuie consultat imediat medicul. Diagnosticul poate fi confirmat printr-o ecografie, care va evalua deopotriva si starea bebelusului.

Care sunt riscurile hematomului retroplacentar?

In obstetrica, hematomul retroplacentar este considerat una dintre cele mai grave situatii de urgenta, riscurile sale rasfrangandu-se atat asupra mamei, cat si asupra bebelusului. Zona placentara desprinsa nu isi mai poate indeplini functia sa vitala, de face schimbul de sange si de oxigen intre mama si fat. Fatul poate suferi astfel de hipoxie (lipsa de oxigen), putandu-se institui o suferinta fetala care poate sa conduca, in cazurile grave, chiar la moarte intrauterina. In ceea ce o priveste pe mama, riscul major este acela al unei hemoragii, insotite de probleme legate de coagulare.

Cum se trateaza hematomul retroplacentar?

Singura solutie pentru a preintampina efectele negative grave pe care le genereaza un hematom retroplacentar este o operatie cezariana de urgenta. Dupa efectuarea ei, atat mama, cat si bebelusul trebuie supravegheati indeaproape. De asemenea, in cazul unei viitoare sarcini trebuie avut in vedere un hematom retroplacentar precedent, intrucat riscul de recidiva este foarte mare..
 

Alte probleme care pot afecta sarcina:


Trombofilia in timpul sarcinii

Multe dintre femeile gravide care au trombofilie nu vor avea complicatii in sarcina Cu toate acestea, trombofilia reprezinta un risc special pentru mama si copil: comparativ cu femeile care nu… ... citeste mai departe

Comunitate si Grupuri de suport

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

Clinica DC Clinica DC
Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.


autor: redactor desprecopii.com Anamaria ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
Sarcina pe saptamani
01 » 02 » 03 » 04 » 05 »
06 » 07 » 08 » 09 » 10 »
11 » 12 » 13 » 14 » 15 »
16 » 17 » 18 » 19 » 20 »
21 » 22 » 23 » 24 » 25 »
26 » 27 » 28 » 29 » 30 »
31 » 32 » 33 » 34 » 35 »
36 » 37 » 38 » 39 » 40 »
Mai cititi
forumuri specializate Forumuri specializate
 • Forumul Odisea Sarcinii
  Odiseea sarcinii in 40 de saptamani

  Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

 • Nasterea unei Stele
  Nasterea unei Stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Clinica DC
  Clinica DC

  Forumul de probleme medicale unde medicii ne raspund. Medici, spitale, evaluari.Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.