Hematomul retroplacentar - ce este, care sunt riscurile și cum se tratează

Hematomul retroplacentar - ce este, care sunt riscurile si cum se trateaza

Hematomul retroplacentar - ce este, care sunt riscurile și cum se tratează

Complicatiile care pot aparea in timpul sarcinii creeaza de cele mai multe ori un disconfort psihic accentuat, care sporeste starea de stres a viitoarei mame. Si daca in unele cazuri acest stres este complet nejustificat, provenind in general dintr-o lipsa de informare, in altele el vine ca urmare a gravitatii reale a problemei pe care viitoarea mama o intampina.

Ce este hematomul retroplacentar?
De unde provine hematomul retroplacentar?
Care sunt simptomele hematomului retroplacentar?
Care sunt riscurile hematomului retroplacentar?
Cum se trateaza hematomul retroplacentar?

Complicatiile care pot aparea in timpul sarcinii creeaza de cele mai multe ori un disconfort psihic accentuat, care sporeste starea de stres a viitoarei mame. Si daca in unele cazuri acest stres este complet nejustificat, provenind in general dintr-o lipsa de informare, in altele el vine ca urmare a gravitatii reale a problemei pe care viitoarea mama o intampina. Desi este o afectiune destul de rara, intalnita in aproximativ 1% dintre sarcini, hematomul retroplacentar este una dintre problemele care pot cauza grave efecte negative in sarcina.

Ce este hematomul retroplacentar?

Hematomul retroplacentar este un cheag de sange mare, care se formeaza intre placenta si uter, ca urmare a rupturii unui vas de sange din placenta. Ca o consecinta a acestui fapt, placenta se va dezlipi pe o suprafata mai mica sau mai mare, fapt ce poate pune in pericol sarcina. Complicatia apare mai ales in al treilea trimestru de sarcina si este destul de rara, mai putin de 1% dintre viitoarele mamici confruntandu-se cu ea. Dezlipirea de placenta cauzata de hematomul retroplacentar nu trebuie confundata cu dezlipirea marginala a placentei care poate sa apara in primul sau in al doilea trimestru de sarcina, fiind insotita de sangerari.

De unde provine hematomul retroplacentar?

Cauzele exacte ale desprinderii placentei in cazul hematomului retroplacentar nu sunt inca foarte clare, insa specialsitii sustin ca exista anumiti factori care favorizeaza acest fenomen, printre care hipertensiunea sau preeclampsia, factori prezenti in peste jumatate dintre cazurile de hematom retroplacentar. Acesti factori nu sunt insa obligatorii, hematomul putand aparea si in lipsa lor.

Care sunt simptomele hematomului retroplacentar?

Principalul simptom este o durere violenta in abdomen, asemanatoare unei contractii, dar care nu este cauzata de o contractie. La examenul ginecologic se poate observa o intarire neobisnuita a uterului. De asemenea, durerea este insotita de sangerari foarte inchise la culoare, deoarece este vorba de cheaguri de sange, nu foarte abundente. De asemenea, viitoarea mama simte adesea un disconfort emotional, iar miscarile bebelusului sunt mult mai rare ca de obicei. Daca exista unul sau mai multe dintre aceste simptome, trebuie consultat imediat medicul. Diagnosticul poate fi confirmat printr-o ecografie, care va evalua deopotriva si starea bebelusului.

Care sunt riscurile hematomului retroplacentar?

In obstetrica, hematomul retroplacentar este considerat una dintre cele mai grave situatii de urgenta, riscurile sale rasfrangandu-se atat asupra mamei, cat si asupra bebelusului. Zona placentara desprinsa nu isi mai poate indeplini functia sa vitala, de face schimbul de sange si de oxigen intre mama si fat. Fatul poate suferi astfel de hipoxie (lipsa de oxigen), putandu-se institui o suferinta fetala care poate sa conduca, in cazurile grave, chiar la moarte intrauterina. In ceea ce o priveste pe mama, riscul major este acela al unei hemoragii, insotite de probleme legate de coagulare.

Cum se trateaza hematomul retroplacentar?

Singura solutie pentru a preintampina efectele negative grave pe care le genereaza un hematom retroplacentar este o operatie cezariana de urgenta. Dupa efectuarea ei, atat mama, cat si bebelusul trebuie supravegheati indeaproape. De asemenea, in cazul unei viitoare sarcini trebuie avut in vedere un hematom retroplacentar precedent, intrucat riscul de recidiva este foarte mare. 

Alti factori de risc in sarcina cititi aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Noiembrie 2022)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

autor: redactor desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Gomboczi Maria Melinda
    Gomboczi Maria Melinda trimis la 2/4/2019

    Buna sunt in însărcinată în săptămâna 14 Si am un hematom am si scurgere de culoare maroniu dar sunt speriată mi a dat repaus si tratament acasă ce imi puteti spune despre acest hematom care din pacate a mai crescut

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII