Este laptele un aliment sanatos sau nu?

Este laptele un aliment sanatos sau nu?

Este laptele un aliment sanatos sau nu?

  • Laptele este sanatos pentru toata lumea, asa suntem invatati de mici. Dar asta nu e doar o propaganda? In ciuda faptului ca ne este oferit de mici s-a dovedit ca exista totusi multe dezavantaje corelate consumului de lapte de vaca. Insa in acest caz cu ce mai pregatim mancarea copiilor? Si mai ales ce le putem oferi in schimb copiilor nostri in loc de lapte? Care sunt alternativele la laptele de vaca?

Laptele de vaca si propaganda
De ce sa consumam sau nu lapte
Alergia la lapte
Intoleranta la lactoza
Laptele vegetal
Cea mai buna alegere de lapte
Buna alternativa la laptele de vaca: laptele de capra
Concluzie: este laptele sanatos?

Laptele de vaca si propaganda comerciala

Laptele... este sanatos pentru toata lumea. Sau poate nu este asa? In ciuda faptului ca ne este "oferit" de mici cu ajutorul biberonului, s-a dovedit ca exista totusi multe dezavantaje corelate consumului de lapte de vaca. Insa in acest caz cu ce mai pregatim mancarea copiilor? Si mai ales ce le putem oferi in schimb copiilor nostri in loc de lapte? Care sunt alternativele?

Si, sa nu uitam interesul comercial care face legea. De-a lungul timpului de dolari au fost investite de industria producătoare de lactate pentru a ne convinge că laptele și derivatele sale sunt sănătoase sau chiar vitale pentru funcționarea optimă a organismului. Diverse studii, sponsorizate de industria lactatelor, afirmă că laptele e foarte sănătos, că e cea mai bune sursă de calciu și că previne osteoporoza, promovându-l ca veritabil superaliment.

De ce sa consumam sau nu, lapte?

Un studiu de cercetare stiintifica efectuat in Olanda, dovedeste ca laptele de consum de vaca nu previne osteoporoza, ba dimpotriva, provoaca aparitia ei. De altfel de multi ani este cceptat faptul ca laptele de vaca nu este bine digerat de multi oameni.

Laptele de vacă are de 4 ori mai multe proteine, și de peste 6 ori mai multe minerale decât laptele uman. Asta însă nu-i o veste bună decât pentru vitelusi. În lipsa unei concentrații așa de mari de nutrienți, vițeii n-ar putea ajunge să cântărească peste 200 de kg într-un an. Prezența acestei supra-concentrații de proteine și minerale nu este un aspect benefic pentru organismul uman. Cantitatea prea mare de proteină de origine animală înseamnă o abundență de factori de creștere, care în organismul adult au un potențial cancerigen. În plus, sistemul nostru digestiv nu poate digera cazeina (proteina din lapte), fapt care ne predispune la  contactarea a tot felul de infecții.

În Revista Americana de Nutriție Clinică (p. 61, 1995) există următoarea concluzie: „Proteinele din lactate cresc producția de acid din sânge, care va fi neutralizat prin mobilizarea calciului din oase”. În Revista Americană de Epidemiologie (p. 139, 1994) apare următoarea informație: „Consumul de produse lactate, în special la vârsta de 20 de ani, a fost asociat cu un risc crescut de fracturi la șold… metabolismul proteinelor din dietă cauzează o creștere a excreției urinare a calciului”.

Cercetători de la Universitatea Yale, USA - au descoperit, în urma analizării a 34 de studii, publicate in 16 țări, că tarile cu cea mai mare incidență a osteoporozei sunt cele în care se consumă cele mai mari cantități de lactate și carne.

Laptele de vaca interfereaza cu flora intestinala

Acest lucru, desi pare, nu este ciudat, datorita faptului ca laptele de vaca este creat pentru vitelusi iar natura nu l-a destinat consumului uman. Laptele de vaca interfereaza cu flora intestinala, lucru care poate provoca conditii cronice grave, cum ar fi astmul, eczeme si cancer. De asemenea, durerile de cap si oboseala sunt simptome asociate frecvent cu consumul de lapte de vaca.

Argumentul care sustine consumul de lapte de vaca este ca acesta contine calciul necesar pentru oase puternice. Este adevarat ca avem nevoie de calciu pentru un sistem osos puternic, insa doar intr-o concentratie compatibila cu magneziul, altfel calciul devine contraproductiv si provoaca osteoporoza. Avand in vedere ca, calciul se adauga in multe produse prezente pe piata, cei mai multi oameni au un excedent de calciu in corp si acest lucru poate fi daunator sanatatii. Cele mai multe studii efectuate arata ca este mai intelept ca consumul de calciu sa se faca in principal din surse vegetale, in acelasi timp este bine sa marim doza de vitamina D zilnica,  fapt ce favorizeaza o mai buna absorbtie a aportului de calciu. O dieta bogata de legume  (verzi), fructe, nuci, seminte si peste, indeplineste cerinta de calciu de zi cu zi.

Alergia la lapte

Proteina din laptele de vaca numita cazeina, este greu de digerat pentru sistemul nostru digestiv. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste molecule de proteine ​​sunt mai mari in comparatie cu proteinele din laptele matern. Ca rezultat, multi oameni sunt alergici la lapte si la produsele din lapte. Persoanele alergice la lapte si produsele din lapte prezinta probleme ale pielii, dureri de cap si oboseala. In cazul unui anume tip de proteina exista suspiciuni puternice ca aceasta provoaca diabetul zaharat de tip 1 si boli coronariene. 

De aceea este bine ca oamenii cu probleme cardiace sa evite produsele si laptele de vaca.


Intoleranta la lactoza

Laptele de vaca nu contine doar proteine, dar, de asemenea, si zaharuri sau glucide. De asemenea, aceste glucide, sumar denumite lactoza, nu sunt usor de digerat de catre cei mai multi oameni. Acest lucru se datoreaza faptului ca dupa perioada de supt, organismul nu mai produce enzima lactaza, care este necesara pentru a digera lactoza. Tractul digestiv se modifica pe masura ce imbatranim si se adapteaza pentru a digera alimente solide. Avem dinti pentru a mesteca, nu pentru a ne alapta. Aproape 80 la suta din populatia lumii este intoleranta la lactoza si reactioneaza cu simptome intestinale usoare pana la cele severe dupa consumul de lapte si produse lactate.

Lactoza perturba compozitia florei intestinale, eliberand astfel toxine bacteriene care pot juca un rol in dezvoltarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul juvenil, artrita, scleroza multipla, si unele forme de cancer.

Daca sunteti intolerant(a) la lactoza atunci veti reactiona la toate produsele cu lapte de vaca. Deci, indiferent daca este vorba de iaurt, branza dulce, branza iute, inghetata si produse care sunt prelucrate din lapte.

În cartea Studiul China, prof. Colin Campbell scrie că unul dintre principalii factori care promovează dezvoltarea cancerului este cazeina: „ …cazeina afectează felul în care celulele interacționează cu carcinogenii, felul în care ADN-ul reacționează la carcinogeni și felul în care cresc celulele canceroase”.

Robert Morse spune că incapacitatea corpului de a descompune laptele are ca rezultat intensificarea producerii de mucus și, implicit, dezvoltarea unor probleme inflamatorii. Mucusul este o secreție internă, produsă de corp pentru a proteja suprafețele membranelor. Această substanță se îngroașă, devenind lipicioasă și tulbure când ingeram alimente toxice.

Laptele este de departe cel mai iritant aliment pentru tractul gastrointestinal. În combinație cu amidonul, mucusul creat din cauza consumului de lapte duce la formarea de plăci mucoidale pe pereții intestinali.

Hormonii de crestere prezenti in laptele de vaca

Un alt factor care face laptele de vacă nesănătos constă în hormonii de creștere cu care sunt injectate bovinele, pentru a le spori producția de lapte. Robert Morse afirmă că acești hormoni duc la dezvoltarea celulelor canceroase în organismul uman. Hormonii de creștere  (rBGH) stimulează funcționarea sistemului endocrin (în special tiroida și suprarenalele), fapt care duce la dezechilibre hormonale serioase.

Laptele vegetal

Tot mai multi oameni folosesc lapte vegetal, cum ar fi laptele de migdale, soia, orez, ovaz si lapte de cocos. Acestea nu contin lactoza si cazeina si contin mai putine grasimi saturate si colesterol. Cu exceptia laptelui de cocos, deoarece acesta nu contine grasimi saturate. Asigurati-va ca folositi o versiune neindulcita, astfel incat sa nu se consume inutil o multime de zaharuri ascunse. Un alt avantaj este ca laptele vegetal contine mai putine calorii.

Lapte de migdale

Cea mai buna alegere

Laptele de migdale neindulcit este cea mai buna alegere in acest sens. Acesta contine doar 30 de calorii la 100 ml, spre deosebire de laptele de vaca normal. Aveti grija cu laptele de soia. Acesta contine substante care nu sunt tolerate de toata lumea !

Buna alternativa la laptele de vaca: laptele de capra

Laptele de capra este usor de digerat si da nastere la mai putine reactii alergice si simptome gastro-intestinale. Acest lucru se datoreaza faptului ca moleculele de proteine ​​din lapte de capra sunt aproape identice cu cele ale laptelui uman. Lapte de capra este o sursa buna de proteine ​​de inalta calitate, acizi grasi usor degradabili, vitaminele A, B, C si D si minerale (inclusiv fier, calciu, fosfor, magneziu, mangan, potasiu si iod).

Laptele de capra are un efect probiotic si imunitar de consolidarea. Recent, formula pentru sugari pe baza de lapte de capra pentru sugari a fost aprobata de Comisia Europeana. Aceasta este o veste buna pentru copiii cu probleme intestinale.

Laptele de capra contine, de asemenea, lactoza, desi intr-o masura mult mai mica. Dar daca sunteti intolerant(a) la lactoza, nu mai folositi produsele pe baza de lapte de capra.

Lapte de capra

Sfat: Optati pentru laptele organic de capra pentru a va asigura ca veti asimila doar lucruri bune .

Concluzie: este laptele sanatos?

Asadar, din punct de vedere medical, lapte se dovedeste a nu fi bun pentru oricine. Cu o recomandare: Laptele vegetal sau de capra este usor de digerat si ofera multe beneficii de sanatate

Sfaturi

Variaza-ti dieta de zi cu zi si incearca sa utilizezi lapte vegetal timp de o saptamana si vezi ce face asta pentru tine. Sau inlocuieste branza de vaca cu branza de capra.

Despre o alimentatie sanatoasa, mai cititi:
 

Laptele integral este cel mai sanatos

Laptele integral este cel mai sanatos

Laptele integral le-a fost interzis multor consumatori datorita continutului sau de grasime, dar laptele integral nu este practic un aliment cu un continut mare de grasime.

Untul este mai sănătos decât margarina dar alege uleiul de măsline

Untul este mai sănătos decât margarina dar alege uleiul de măsline

Untul a devenit sperietoarea dietelor deoarece contine grasimi saturate si colesterol... dar este margarina o variantă mai bună sau nu?Alternativele mai sănătoase la unt sau…

Adevarul tulburator despre laptele procesat

Adevarul tulburator despre laptele procesat

Industria laptelui procesat cheltuieste milioane de dolari pe an comercializand mitul ca laptele pasteurizat si omogenizat, cat si produsele lactate promoveaza sanatatea, iar calciul din aceste…

 Comunitate, forumurile mamicilor inteligente

 Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!


autor: redactor A.Z. - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2014
surse de documentare: Gezondheit nu - revista Olandeza,
The China Study - T. Colin Campbell, Jacob Gould Schurman Professor Emeritus of Nutritional Biochemistry at Cornell University, USA - 2013
webmd.com, Journal of Pediatrics USA 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. gogaie ion
    gogaie iontrimis la 7/4/2014

    Este mai mult decât evident pentru orice om cu bun simt ca singurele produse lactate bune pentru sanatate sînt cele cât se poate de proaspete si de neprelucrate, obtinute de la vite sanatoase, care au pascut pe pajisti si au fost alimentate cu nutret, iar nu de la vite chinuite, înghesuite în boxe, la lumina artificiala si înfundate cu hormoni de crestere si cu antibiotice si furajate cu amestecuri incerte, precum cele din fermele care sînt conforme cu „normele UE“.  Totusi, prin nesfârsita repetare si mistificare pe toate canalele mass-media, reclama a ajuns sa anihileze gândirea independenta a multora, astfel ca destui oameni se lasa gânditi si sînt în stare sa manânce foarte linistiti amestecuri chimice industriale numite impropriu brânza (un cauciuc sarat cu mult cheag sau cocteiluri de saruri de topire si alte chimicale), iaurt (în a carui reteta sînt prezenti laptele praf sau laptele pasteurizat cu amestec de E-uri) etc. Toti cetatenii sînt cumplit de speriati de microbi si de v

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII