Ce pot dezvalui visele despre sanatatea noastra

Ce pot dezvalui visele despre sanatatea noastra

Ce pot dezvalui visele despre sanatatea noastra

A vorbi despre vise e intotdeauna fascinant dar analiza lor a fost mult timp considerata de catre medici la fel de semnificativa ca si astrologia. Cu toate acestea, oamenii de stiinta cred acum ca visele ar putea, de fapt, oferi indicii vitale despre sanatatea noastra - si chiar sa dea avertismente timpurii asupra afectiunilor cu mult inaintea aparitiei simptomelor fizice. Motivul pentru care visam este considerat mistic de catre oamenii de stiinta si provoaca dezbateri aprinse.

in acest articol veti citi mai multe despre:

Cosmarurile si sanatatea
Mai multe vise decat de obicei
Vise in care suntem atacati
Vise care ne trezesc mai devreme
Vise pe care le memoram sau vise ciudate
Visele erotice

Visele ofera indicii despre sanatatea noastra

S-ar putea sa gasiti o discutie despre vise fascinanta, dar analiza lor a fost mult timp considerata de catre medici la fel de semnificativa ca si astrologia. Cu toate acestea, oamenii de stiinta cred acum ca visele ar putea, de fapt, oferi indicii vitale despre sanatatea noastra - si chiar sa dea avertismente timpurii asupra afectiunilor cu mult inaintea aparitiei simptomelor fizice. Motivul pentru care visam este considerat mistic de catre oamenii de stiinta si provoaca dezbateri aprinse. Ceea ce se stie este faptul ca cei mai multi dintre noi au aprox. 4-6 vise pe noapte, dar ne amintim doar 2 sau 3 pe saptamana. Motivul pentru care se intampla acest lucru, este ca ne amintim un vis doar daca ne trezim in mijlocul lui, continuandu-ne somnul pana la finalul lui, il vom uita pentru totdeauna. Femeile par sa-si aminteasca visele mai des decat barbatii, probabil pentru ca au somnul mai usor.

Noi nu visam toata noaptea

Creierul incepe sa le creeze doar in momentul in care trecem la tipul de "somn de vis", numit miscarea rapida a ochilor - (REM).

Si pentru ca aceasta forma de somn este una usoara, ne vom trezi cu usurinta in timpul viselor. Traversam acest tip de somn de 4 ori pe noapte, iar primul episod este la aprox. 90 de minute dupa ce adormim. Deci, care este ultima tendinta in gandire despre vise si semnificatia lor? Fie ca visati mai mult decat de obicei, ca aveti cosmaruri sau vise ciudate, putem afla ce dezvaluie ele despre sanatatea dvs.

Cosmarurile si sanatatea

Cauze posibile: Beta-blocantele, boli de inima, migrene sau privarea de somn.

"Beta-blocantele, pastilele pentru tensiune arteriala sunt cunoscute ca genereaza visele urate" spune profesorul Jim Horne, un expert in somn de la Universitatea Loughborough. Aceste medicamente utilizate pe scara larga ajuta la extinderea vaselor de sange, dar expertii cred ca pot, de asemenea, modifica in mod indirect echilibrul anumitor substante chimice din creier, care apoi declanseaza cosmarurile.

Cosmaruri

Cosmarurile pot fi, de asemenea, legate de palpitatii la inima, potrivit unui studiu pe mai mult de 6.000 de persoane, publicat in Olanda. Acesta a constatat ca o persoana care sufera de batai neregulate ale inimii poate visa de trei ori mai multe cosmaruri, iar cei care au dureri in piept de sapte ori mai multe decat persoanele sanatoase. Acest lucru s-ar putea explica datorita nivelului redus de oxigen datorat probemelor respiratorii.

Cosmarurile poate fi, de asemenea, un avertisment al unei migrene iminente. Aceste dureri de cap chinuitoare pot lovi pe timpul noptii, iar un studiu a constatat ca acestea sunt precedate de multe ori de cosmaruri care implica teama de furie si agresiune.

O alta teorie este aceea potrivit careia, durerile de cap pot duce la schimbari la nivelul creierului. Cosmarurule pot provoca starea de paralizie de dupa somn, care afecteaza aprox. 1 din 20 de persoane, macar o data in viata. Aceasta afectiune se manifesta prin incapacitatea individului de a se misca pentru cateva momente dupa trezire, din cauza unei defectiuni in sistemul care controleaza muschii (muschii ne sunt paralizati cand visam, astfel incat nu putem reactiona si eventual lovi in timpul viselor). Ca si cum paralizia temporara dupa trezire nu ar fi suficienta, o persoana in aceasta situatie va experimenta sentimentul ca mai este si o alta persoana cu ea in camera, sau ca cineva ii apasa pe piept. Din fericire, acest lucru dureaza doar un minut sau doua, dar poate sa ne lase ingroziti.

Mai multe vise decat de obicei

Cauze posibile: senzatia de prea cald sau prea rece in timpul noptii, hormonii, dureri cronice sau repercursiuni ale antidepresivelor.

Posibilitatea de a va trezi in timpul visului creste odata cu starea de agitatie din timpul somnului, ceea ce inseamna ca va veti aminti visele, spune profesorul Horne. Expertii recomanda temperatura de aproximativ 18 grade in dormitor. Din acelasi motiv, hormonii unei femei pot provoca de asemenea multe vise. "Unele dintre ele afirma ca au mai multe vise in jurul perioadei de menstruatie." spune profesorul Horne. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt balonate sau au crampe si astfel se trezesc mai des. 

Dr. Oscroft adauga ca insomniile a catorva nopti duc la o noapte plina de vise. Dormind intre 4 si 6 ore ne priveaza de vise, asa ca ne construim o asa numita "datorie". Plata vine in prima noapte de somn destul de indelungat pentru a visa. Acest lucru este cunoscut ca miscarea rapida de recul a ochilor.

Vise in care suntem atacati

Cauze posibile: Alzheimer sau Parkinson

Vise in care suntem atacati

Atunci cand avem vise stresante poate fi un semn precoce al unei boli nervoase, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson. Oamenii care se manifesta violent in timpul somnului sufera, probabil de o boala numita REM (tulburari de comportament in timpul somnului). Se crede ca este cauzata de daune ale creierului in partea acestuia care controleaza visele si care ar trebui, in mod normal, sa ne impiedice sa actionam in timp ce visam.

Aceasta afectiune provoaca vise tulburatoare, cum ar fi cele in care suntem atacati sau loviti, putand astfel sa duca la ranirea persoanei in cauza sau a partenerului ei de somn. Este considerat, deasemenea, un predictor foarte bun al bolii Alzheimer, si poate aparea chiar cu 10 ani si mai bine inaintea altor simptome, cum ar fi perderea memoriei. Persoanele care au acest simptom sunt investigate cu privire la aparitia celorlate semne de avertizare de boli neurologice, cum ar fi tremorul sau pierderile de memorie, acest lucru permitandu-le sa fie tratate prococe".

Vise care ne trezesc mai devreme

Cauze posibile: o masa grasa, supraponderabilitate, stres sau depresie

Mesele copioase si bogate in grasimi tind sa ramana in stomac pentru mai mult timp, spune prof. Horne. Acest lucru pune presiune asupra valvei dintre stomac si esofag si poate provoca acid alimentar, declansand arsurile gastrice. Se intampla, de obicei, in primele doua ore de somn, astfel incat ne trezim din timpul visului. Refluxul de acid gastric este mai frecvent la persoanele supraponderale deoarece grasimea preseaza supapa slabind-o, si astfel acestia se trezesc devreme mult mai des decat persoanele cu greutate normala. "Persoanele cu depresie sau stres sever intra in starea de visare mai devreme si, astfel, se trezesc mai devreme in timpul noptii" - adauga profesorul Horne, desi medicii nu sunt siguri de ce.

Vise pe care le memoram sau vise ciudate

Cauze posibile: consumul de alcool, infectii, pastile anti-malarie sau menopauza

Un chef de o noapte poate declansa vise memorabile chiar inainte de a ne trezi si asta deoarece efectele alcoolului par sa dispara inspre dimineata, lucru care afecteaza substantele chimice ale creierului, cauzand vise ciudate. "Prezenta unei afectiuni poate cauza o stare pe jumatate de somn ireal, pe cealalta jumatate de constienta, declansand vise bizare", spune Dr. Patrick McNamara, neurolog la Universitatea din Boston Medical School.

Cand corpul nostru este atacat, sistemul nostru imunitar are nevoie de toata puterea sa pentru a lupta. Somnul poate ajuta, si anume cel in care nu visam este cel in care ne odihnim si astfel, ne stimulam apararea. "Orice infectie creste intarzierea cu care adormim, si astfel visarea incepe tarziu, putand erupe in constiinta noastra, ducand la vise ciudate si halucinatii" spune dr. McNamara. Medicamentele pot declansa si ele vise intense, explica el. "Multi pacienti mi-au spus ca antibioticele le-au declansat vise "vii" dar nu am cunostinta despre studii in acest sens. Mdicamentul contra malariei Mefloquina declanseaza vise epice (povesti lungi, colorate, personaje ciudate sau monstrii). Una dintre teorii este aceea ca medicamentele perturba nivelurile de acetilcolina din creier (substanta care joaca un rol crucial in controlul visele noastre). Multe femei viseaza epic in jurul perioadei de menopauza, fapt datorat nivelului fluctuant al hormonilor.

Visele erotice

Cauze posibile: creativitate sporita

Visele erotice

Acestea sunt corelate cu niveluri crescute de creativitate si sunt deosebit de frecvente in randul celor peste 60 de ani. Visele de natura sexuala sunt des intalnite la persoane de toate varstele, dar frecventa lor creste pe masura ce inaintam in ani, in special la persoanle de peste 60 de ani,, spune psihologul Ian Wallace. "Multi dintre clientii mei avand varste cuprinse intre 60 si 70 de ani au raport astfel de vise. In mod surprinzator, ele nu au legatura cu viata lor sexuala, dar sunt legate de nivelurile crescute de creativitate". Oamenii descopera hobby-uri noi dupa ce se pensioneaza, ceea ce ar putea explica numarul mare de vise erotice pe care il au."

Visele in timpul sarcinii: de ce sunt atat de intense si ce semnifica

Multe mamici de la Desprecopii au povestit ca in timpul sarcinii au avut cele mai ciudate si intense vise din viata lor. Ori te visezi goala cu burta ratacind pe strazi si negasind ceea ce cauti, fie ca auzi un planset de copil si nu stii de unde vine acel sunet, fie ca te cheama cineva pe un coridor si acesta este lung si intunecos ... si alte variatiuni... exista mlte posibilitati infricosatoare.

Citeste mai departe AICI

 

 Forumuri recomandate

 Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

 In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

autor: Mihaela V. - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Destin

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII