Sapunurile antibacteriene scad efectul antibioticelor

Sapunurile antibacteriene scad efectul antibioticelor

Sapunurile antibacteriene scad efectul antibioticelor

Folosirea indelungata a produselor antibacteriene poate crea la om rezistenta la antibiotice. Autoritatea de reglementare a sanatatii din SUA a avertizat ca substantele chimice antibacteriene din sapunuri si geluri de dus pot prezenta un risc pentru sanatate.

Sapunurile antibacteriene si rezistenta la antibiotice

Oamenii de stiinta avertizeaza asupra faptului ca folosirea produselor antibacteriene poate crea la om rezistenta la antibiotice. Autoritatea de reglementare a sanatatii din SUA a avertizat ca substantele chimice antibacteriene din sapunuri si geluri de dus pot prezenta un risc pentru sanatate. Administratia Americana a Alimentelor si a Medicamentelor (FDA) a solicitat o revizuire a lor, din punct de vedere al sigurantei asupra sanatatii populatiei.

Aceasta a propus o regula prin care solicita producatorilor acestor produse sa dovedeasca ca actioneaza mai eficient impotriva infectiilor decat simpla apa si sapun. Studii recente indica prezenta in aceste produse a unui ingredient care ar putea lupta la nivelul hormonilor crescand dovada prezentei bacteriei  drogurilor. Regula propusa nu se aplica produselor pentru dezinfectarea mainilor pe baza de alcool.

FDA a cerut producatorilor sa depuna rezultatele studiilor clinice pana la finalul anului 2014, urmand ca o lege sa fie finalizata in anul 2016.

Efecte hormonale neprevazute

"Noi date sugereaza ca riscurile asociate pe termen lung (in conditiile utilizarii lor zi cu zi) a sapunurilor antibacteriene, pot depasi beneficiile", sustine Colleen Rogers, microbiolog FDA. "Anumite ingrediente din aceste produse - cum ar fi triclosanul din sapunurile lichide si triclocarbanul din cele solide - pot contribui la cresterea rezistentei bacteriilor la antibiotice", a adaugat agentia. "Astfel de produse pot avea, de asemenea, efecte hormonale neanticipate care ne ingrijoreaza. Studii recente ale acestor produse chimice pe animale au aratat ca pot produce modificari hormonale", este de parere FDA, dar "aceste rezultate nu au fost inca verificate la om".

Deoarece sunt folosite de foarte multi consumatori, FDA este de parere ca: "ar trebui sa se demonstreze in mod clar beneficiile lor, pentru a echilibra orice potentiale riscuri."  Daca regula propusa de FDA va fi finalizata, companiile vor fi obligate sa furnizeze date pentru a dovedi avantajele pentru sanatate pe care produsele lor le ofera. Daca acest lucru nu se va realiza, produsele antibacteriene vor suferi o reformulare sau o re-etichetare, astfel incat sa poata ramane pe piata.

In luna martie, un tribunal din SUA a aprobat o lege prin care constrange FDA sa revizuiasca datele despre impactul pe care il are triclosan asupra sanatatii.

Mai cititi si urmatoarele:

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014
 
stire bbc.co.uk 

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
 • In unul sau n doi, mergem ai departe
  In unul sau in doi... mergem mai departe!

  Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

 • La Bucatarie
  La Bucatarie

  Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

 • Ajutor umanitar

  Esenta comunitatii noastre este oferirea ajutorului celor care trec prin momente grele. Nu uita ca si tu poti face un bine.

 • Forumul General

  Sufrageria Comunitatii DC. Aici ne intalnim, ne prezentam si sporavaim despre orice.Vii?

 • Clinica Virtuala DC

  Consultanta medicala online.


Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.