Sapunurile antibacteriene scad efectul antibioticelor

Sapunurile antibacteriene scad efectul antibioticelor

Sapunurile antibacteriene scad efectul antibioticelor

  • Folosirea indelungata a produselor antibacteriene poate crea la om rezistenta la antibiotice. Autoritatea de reglementare a sanatatii din SUA a avertizat ca substantele chimice antibacteriene din sapunuri si geluri de dus pot prezenta un risc pentru sanatate.

Sapunurile antibacteriene si rezistenta la antibiotice

Oamenii de stiinta avertizeaza asupra faptului ca folosirea produselor antibacteriene poate crea la om rezistenta la antibiotice. Autoritatea de reglementare a sanatatii din SUA a avertizat ca substantele chimice antibacteriene din sapunuri si geluri de dus pot prezenta un risc pentru sanatate. Administratia Americana a Alimentelor si a Medicamentelor (FDA) a solicitat o revizuire a lor, din punct de vedere al sigurantei asupra sanatatii populatiei.

Aceasta a propus o regula prin care solicita producatorilor acestor produse sa dovedeasca ca actioneaza mai eficient impotriva infectiilor decat simpla apa si sapun. Studii recente indica prezenta in aceste produse a unui ingredient care ar putea lupta la nivelul hormonilor crescand dovada prezentei bacteriei  drogurilor. Regula propusa nu se aplica produselor pentru dezinfectarea mainilor pe baza de alcool.

FDA a cerut producatorilor sa depuna rezultatele studiilor clinice pana la finalul anului 2014, urmand ca o lege sa fie finalizata in anul 2016.

Efecte hormonale neprevazute

"Noi date sugereaza ca riscurile asociate pe termen lung (in conditiile utilizarii lor zi cu zi) a sapunurilor antibacteriene, pot depasi beneficiile", sustine Colleen Rogers, microbiolog FDA. "Anumite ingrediente din aceste produse - cum ar fi triclosanul din sapunurile lichide si triclocarbanul din cele solide - pot contribui la cresterea rezistentei bacteriilor la antibiotice", a adaugat agentia. "Astfel de produse pot avea, de asemenea, efecte hormonale neanticipate care ne ingrijoreaza. Studii recente ale acestor produse chimice pe animale au aratat ca pot produce modificari hormonale", este de parere FDA, dar "aceste rezultate nu au fost inca verificate la om".

Deoarece sunt folosite de foarte multi consumatori, FDA este de parere ca: "ar trebui sa se demonstreze in mod clar beneficiile lor, pentru a echilibra orice potentiale riscuri."  Daca regula propusa de FDA va fi finalizata, companiile vor fi obligate sa furnizeze date pentru a dovedi avantajele pentru sanatate pe care produsele lor le ofera. Daca acest lucru nu se va realiza, produsele antibacteriene vor suferi o reformulare sau o re-etichetare, astfel incat sa poata ramane pe piata.

In luna martie, un tribunal din SUA a aprobat o lege prin care constrange FDA sa revizuiasca datele despre impactul pe care il are triclosan asupra sanatatii.

Mai cititi si urmatoarele:

Botulismul si masurile de prevenire

Botulismul si masurile de prevenire

Botulismul este o boala toxiinfectioasa grava, determinata de toxina botulinica bruta (cu mai multe tipuri antigenice, A, B, C1, D, E, F si G), majoritatea tipurilor fiind neurotoxice (cu exceptia…

9 conceptii gresite despre alunite si melanom

9 conceptii gresite despre alunite si melanom

Se stie de ceva timp ca nu ne putem juca cand vine vorba de alunite. O data pe an, este necesar sa vedem un dermatolog pentru a ne asigura ca aceste "semne" sunt benigne. Cu toate acestea,…

Pericolele ascunse in spray-urile deodorant

Pericolele ascunse in spray-urile deodorant

Aproximativ unul din trei adulti din Europa are o forma de boli alergice - astm, rinita sau eczema - si simptomele lor sunt usor agravate de produsele parfumate si exacerbate de produse chimice pe…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014
 
stire bbc.co.uk 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII