Un mar pe zi tine cardiologul departe

Un mar pe zi tine cardiologul departe

Un mar pe zi tine cardiologul departe

  • Daca toti adultii ar manca un mar pe zi ar putea fi evitate zeci de mii de decese cauzate de atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale - spun cercetatorii. 

Merele si sanatatea cardiovasculara
Adultii nu consuma suficiente fructe si legume
Un mar pe zi tine medicul departe

Daca toti adultii ar manca un mar pe zi, in Marea Britanie, in fiecare an, ar putea fi evitate 8.500 de decese cauzate de atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale - spun cercetatorii. De aici, de la acest studiu - completam noi cu concluziile:

Merele si sanatatea cardiovasculara

Cercetatorii de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie -  cred ca merele au calitatea de a imbunatati sanatatea cardiovasculara intr-o maniera asemanatoare medicamentelor care micosreaza colesterolul cum ar fi statine, dar cu mentiunea ca nu au nici un efect secundar, spre deosebire de acesta.

Adultii nu consuma suficiente fructe si legume

Consumul oricarui fruct este, de altfel benefic, iar provocarea in cazul de fata a constat in a determina consumul lui zilnic. Chestionarele cu privire la consumul de fructe si legume releva faptul ca mai mult de doua treimi dintre adulti nu mananca cele 5 portii recomandate zilnice. Noua din zece dintre noi nu consuma nici macar o portie pe zi! Dr. Adam Briggs si colegii sai, de la Grupul De Cercetare si Promovare a Sanatatii, Universitatea Oxford, spun ca un consum sporit ar fi un beneficiu pentru toata lumea. Dupa calculele lor, daca adultii de toate varstele ar reusi sa consume o portie de legume sau fructe in plus, pe zi, 11.000 de decese din motive vasculare ar putea fi evitate in fiecare an.

Un mar pe zi tine medicul departe

Proverbul "Un mar pe zi tine medicul departe" este deosebit de important pentru cei a caror varsta depaseste 50 de ani, deoarece acestia sunt supusi unui risc crescut de boli vasculare, spun cercetatorii. Ei au analizat efectul pe care o pastila de statin pe zi (care scade nivelul colesterolului) fie un mar, il au asupra celor mai comune cauze de deces vascular: atacurile de inima si accidentele vasculare cerebrale la persoanele de peste 50 de ani.

Presupunand ca cel putin 7 persoane din 10 ar urma sfatul, medicamentul statin ar putea salva 9.400 de vieti pe an, cat despre consumul unui mar pe zi, acesta ar imputina numarul de decese cu 8.500. Datele lor au ca baza observatii clinice si studii de incercari medicale care implica mii de pacienti.

Dr. Briggs a spus: "Victorienii au avut dreptate atunci cand au venit cu sfatul lor stralucit si clar pentru sanatatea publica: Un mar pe zi tine doctorul la distanta. Pur si simplu demonstreaza cat de eficiente pot fi micile schimbari din dieta, si ca ambele, atat medicamentele, cat si un mod de viata sanatos pot face o diferenta reala in prevenirea bolilor de inima si a accidentelor vascular cerebrale. Nu va sfatuim sa inlocuiti statin-ul cu un mar, dar spunem ca vom avea cu totii mai mult de castigat daca am manca mai multe fructe!"

Dr. Peter Coleman, de la Asociatia Accidentelor Vasculare Cerebrale crede ca noi toti ar trebui sa tindem inspre o alimentatie cat mai echilibrata: "Merele au fost mult timp cunoscute ca fiind o sursa naturala de antioxidanti si compusi chimici, numiti flavonoide, toate benefice pentru sanatatea si bunastarea noastra. Acest studiu arata ca, consumul unui mar pe zi, ca parte a unei diete sanatoase,  bogata in fructe proaspete si legume, ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral si al bolilor de inima.".

Despre o alimentatie sanatoasa, mai cititi:

Sarea în exces afectează grav sănătatea copiilor

Sarea în exces afectează grav sănătatea copiilor

Studii facute recent arata ca majoritatea copiilor consuma zilnic o cantitate cu cel putin 50% mai mare de sare decat cea recomandata. Si asta se datoreaza in mare parte consumului exagerat de mancare…

Cat de mult ceai e prea mult ceai?

Cat de mult ceai e prea mult ceai?

Rapoarte recente sugereaza ca ceaiul poate provoca fragilitatea oaselor, dar probabil ca sunteti in siguranta daca consumati mai putin de 3 litri pe zi.

De unde luam proteinele?

De unde luam proteinele?

Proteinele sunt nutrienti esențiali pentru organism. Fie că mănânci sau nu carne, proteinele sunt esențiale pentru organism și nu trebuie să îl deprivăm…

 Comunitate, forumurile mamicilor inteligente

 Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!


autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2014
referinte: bbc.co.uk si WebMD.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII