Afecțiuni ale ochilor în timpul sarcinii

Afectiuni ale ochilor in timpul sarcinii

Afecțiuni ale ochilor în timpul sarcinii

Printre micile sau marile neplaceri pe care le aduce cu sine sarcina se numara si afectiunile oculare. Acestea, daca exista deja de dinainte de sarcina, tind sa se agraveze in timpul ei, iar daca nu exista, riscul de aparitie este foarte mare in perioada sarcinii.

Adesea ignorate de viitoarele mamici, afectiunile oculare aparute sau accentuate in timpul sarcinii pot crea un disconfort sporit atunci cand nu sunt tratate adecvat si, uneori, pot duce la efecte grave.

-vei citi:

Ce cauzeaza afectiunile oculare in sarcina?
Ochii uscati si iritati
Pleoape umflate
Tulburari de vedere
Miopie agravata
Pete rosii pe globul ocular

Printre micile sau marile neplaceri pe care le aduce cu sine sarcina se numara si afectiunile oculare

Acestea, daca exista deja de dinainte de sarcina, tind sa se agraveze in timpul ei, iar daca nu exista, riscul de aparitie este foarte mare in perioada sarcinii. Adesea ignorate de viitoarele mamici, afectiunile oculare aparute sau accentuate in timpul sarcinii pot crea un disconfort sporit atunci cand nu sunt tratate adecvat si, uneori, pot conduce la efecte grave.

Ce cauzeaza afectiunile oculare in sarcina?

Schimbarile hormonale, de metabolism, retentia de fluide si circulatia sangvina modificata sunt elementele care afecteaza ochii si vederea in perioada sarcinii. Retentia de apa, spre exemplu, antreneaza schimbari minore in ceea ce priveste corneea, dar care necesita schimbarea ochelarilor sau a lentilelor de contact. In general, problemele oculare in timpul sarcinii sunt minore, insa adesea ele creeaza disconfort si de aceea sunt imediat percepute. De asemenea, e bine de stiut ca, in general, tulburarile oculare din timpul sarcinii sunt reversibile, ele disparand la o anumita perioada dupa nastere.

Iata cateva dintre cele mai des intalnite probleme de acest tip si sfaturi referitoare la tratarea lor adecvata:

Ochii uscati si iritati

Numeroase viitoare mamici se plang ca in timpul sarcinii au senzatia de uscaciune a ochilor, insotite adesea de o senzatie de iritare. Pentru mamicile care poarta lentile de contact, disconfortul este si mai mare. Aceasta senzatie este provocata de schimbarile hormonale globale, pielea in general fiind mai uscata in perioada sarcinii. In cazul acestui simptom, nu exista motive reale de ingrijorare, chiar daca este posibil ca el sa persiste si in perioada alaptarii. Tot ce trebuie facut este sa picurati cateva picaturi de ser fiziologic (nu altceva!) in ochi. Daca simptomele persista, atunci trebuie neaparat sa consultati un medic.

Pleoape umflate

Umflarea pleoapelor in timpul sarcinii se asociaza adesea cu umflarea mainilor si a picioarelor. Acest simptom nu trebuie neglijat si mai ales daca se asociaza cu senzatia ca vedeti pete luminoase in fata ochilor sau cu aceea de suier in urechi, insotit de dureri de cap puternice, care pot fi simptome de hipertensiune. Daca umflatura nu este generala, ci izolata, atunci nu va nelinistiti prea tare, poate fi vorba de o piscatura de insecta sau de o alergie. Consultati totusi medicul, pentru orice eventualitate.

Tulburari de vedere

La fel ca si umflarea pleoapelor, tulburarile de vedere pot fi simptomul unei afectiuni grave. Astfel, tulburari bruste cum ar fi vederea in ceata, aparitia unor “pete” in campul vizual, vederea neclara sau slaba pentru mai mult de doua ore pot fi semne ale unei preclampsii sau ale diabetului. Tot semn al unei preeclampsii poate fi si transpiratia in jurul ochilor. De asemenea, aceste tulburari de vedere pot semnala hipertensiunea. De aceea este mai bine sa consultati medicul pentru a vedea despre ce este vorba.

Miopie agravata

Agravarea miopiei in timpul sarcinii este putin probabila, insa, este totusi posibila. Daca aveti miopie, atunci este ideal sa faceti un control oftalmologic chiar inainte de a ramane insarcinata. Iar daca nu ati facut acest control, unul in timpul sarcinii este obligatoriu. Daca suferiti de o miopie severa este recomandat sa faceti acest control in al treilea trimestru de sarcina. Daca va considera necesar, oftalmologul va va prescrie un tratament care sa previna orice risc de complicatii ce ar putea aparea in timpul sarcinii. Scopul principal, in acest caz, este acela de a evita o dezlipire de retina in timpul eforturilor de a impinge din timpul travaliului. Din fericire insa, acest timp de complicatie apare destul de rar.

Pete rosii pe globul ocular

In timpul travaliului pot aparea mici peste rosii pe globul ocular, pete care vor disparea imediat dupa nastere. Explicatia tine de faptul ca mici capilare (vase de sange foarte subtiri) se rup uneori in timpul travaliului. Aceste pete pot aparea si la bebelus, dupa nastere, din cauza presiunii pe care trebuie sa o suporte la trecerea prin bazinul mamei. Acest simptom nu este grav, nici la mama, nici la bebelus si va disparea la scurt timp dupa nastere.

Descarca aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Doinita
    Doinitatrimis la 4/12/2020

    Buna ziua.sunt la a cincea săptămână de sarcina..Am niște transformări incredibile la aceasta sarcina.mai am o fetiță dar a fost diferit..pe când aveam 2Saptamani de sarcina dar bineînțeles nu știam. .mi.au apărut în fata ochilor niște puncte albe multele și după umbre negre..Am fost la oftalmolog și nu am nimic la ochi .ar putea fi totul hormonal..!?multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. Doinita
    Doinitatrimis la 9/6/2016

    Buna ziua.sunt la a cincea săptămână de sarcina..Am niște transformări incredibile la aceasta sarcina.mai am o fetiță dar a fost diferit..pe când aveam 2Saptamani de sarcina dar bineînțeles nu știam. .mi.au apărut în fata ochilor niște puncte albe multele și după umbre negre..Am fost la oftalmolog și nu am nimic la ochi .ar putea fi totul hormonal..!?multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII