5 lucruri pe care trebuie să le știi ÎNAINTE de a trece printr-o naștere prin cezariană - sfaturile unei mămici

5 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana - sfaturile unei mamici

5 lucruri pe care trebuie să le știi ÎNAINTE de a trece printr-o naștere prin cezariană - sfaturile unei mămici

Multe femei care ajung să nască printr-o operație cezariană știu foarte puține informații inaintea evenimentului - sau chiar deloc - despre această procedură si despre ce presupune ea. E bine de stiut de la inceput că cezariana nu este o operație simpla si recuperarea este mult mai grea si poate fi chiar complicată.

→ Iată, sfaturile unei mămici de la Desprecopii: Ce trebuie să știi inainte de a trece printr-o naștere prin cezariană

- veti citi:
Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o cezariana
La ce trebuie sa te astepti daca vei naste prin cezariana
Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni

Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o cezariana

La primul meu copil, nu am avut idei fixe despre cum as dori sa nasc. Dar, am crezut ca voi incerca o nastere naturala, fara medicamente, dar nu a fost asa. Eram reticenta in privinta unei cezariene, dar daca medicul a spus ca este pentru binele copilului, atunci asa sa fie.

Inainte de asta insa, mi-a fost indus travaliul, am suferit 32 de ore de contractii si am impins mai mult de doua ore (inainte de a recurge la cezariana).

Cu toate astea spuse, nu am fost pregatita deloc pentru o cezariana. Poate si pentru ca nu am citit in prealabil nimic despre aceasta procedura. Si de asta, as vrea sa va incurajez dragi gravidute sa cititi toate informatiile despre nasterea naturala versus nasterea prin cezariana - de la Desprecopii.

La ce trebuie sa te astepti daca vei naste prin cezariana

Exista o lista cu lucruri pe care orice graviduta care trece printr-o astfel de operatie trebuie sa le stie, asa ca am pregatit pentru voi urmatoarea listuta. La ce trebuie sa te astepti daca treci printr-o operatie de cazariana:

1. Doar pentru ca oamenii vorbesc despre cezariana foarte des, nu inseamna ca este o procedura simpla cu o recuperare usoara: este mult mai complicata decat o nastere vaginala iar recuperarea mult mai grea si lunga. Doar pentru ca se intampla din ce in ce mai des, nu inseamna ca este de rutina.

2. Nu vei fi capabila sa ai grija de tine si de copil pentru cel putin doua saptamani:
Da - toata lumea isi revine in mod diferit. Eu nu am putut sta in picioare si sa imi ridic copilul in brate timp de 2 saptamani. Este important sa iti cunosti limitele.

3. Nu poti conduce timp de cel putin doua saptamani:
trebuie sa fi in masura sa reactionezi rapid, fara ezitare, nu tresarind cand centura de siguranta apasa pe operatie. Si oh, da, probabil ca nu vei putea ridica copilul cu tot cu scoica. Ce inseamna toate astea? Ai nevoie de un sofer, cineva sa te duca si aduca oricand ai nevoie. 

4. Ai nevoie de ajutor ... pentru o multime de lucruri: sa urci/cobori scarile, sa te ridici de pe pat/scaun, nu vei putea sta mult in picioare (de exemplu, cinci minute), este greu. Asigura-te ca ai parte de ajutor cand ajungi acasa. Sarcini aparent simple precum pregatirea unei sticluta de lapte, schimbarea scutecelor, etc vor fi dificile.

5. Trebuie sa iti amintesti ca ai nevoie de recuperare:
cezariana este o operatie abdominala majora (atentie la infectii). Trebuie sa te odihnesti mult, sa bei lichide si sa mananci astfel incat sa te pui repede pe picioare. Da, recuperarea dupa o cezariana este mai grea si mai lunga si de multe ori ... submineaza alaptarea. Daca mami are dureri, infectie la taietura, nu poate sa il tina pe bebe in brate... energia ei pentru a-si alapta bebelusul este mult redusa...

Tu cat de repede te-ai recuperat dupa cezariana? - lasa mesajul tau la comentarii :)

Mesajul unei mamici care a nascut prin cezariana

am nascut prin cezariana

❣️ Sunt mamica de o zi...

După multe gânduri și emoții, puiul meu a venit pe lume in data de 31.01.2022 la ora 10:09, 3,290 kg și 54 cm. Nașterea a fost grea.. la fel și cele 6 ore in care a trebuit sa stau culcata, dar am trecut peste toate pentru ca puiul meu a stat la pieptul meu tot timpul. E minunat!

Nașterea prin cezariana nu a fost deloc la ce ma asteptam eu.. cu acest mesaj vreau sa subliniez ca apreciez enorm femeile care nasc natural, dar de 10 ori mai mult pe cele care nasc prin cezariana.

Cezariana nu a fost alegerea mea, dar a fost o necesitate pentru binele meu și al bebelușului. Cezariana aceasta a fost ce mai grea încercare medicală de pana acum. Toată lumea spunea ca e ușor, nu simți nimic.. dar nimeni nu mi-a vorbit de durerile din timpul operație. Simțeam ca îmi rupe burta in doua.

Nimeni nu mi-a spus cât de tare doare atunci când te ridici prima data in picioare după 6 ore state pe spate. Nimeni nu mi-a spus cât de tare ustura operatia atunci când efectul anesteziei a trecut complet. Vreau doar sa sper ca ma voi recupera repede după aceasta operație, iar cel mai mult îmi doresc sa ma bucur de puiul meu și sa fim sănătoși împreuna cu tati.

Va doresc sănătate tuturor și nastere ușoară. Sunteți niște eroine, indiferent de cum aduceți pe lume puiuții vostri!/
🔸ROXANESS - din Comunitatea Desprecopii

Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana a devenit mult mai solicitata in ultimii 40 ani pentru o varietate de motive. Insa, nasterea naturala ofera femeilor o recuperare rapida, o sansa redusa la infectii si leziuni de la operatie. Pentru copil, riscul vatamarii este mai mic, existand un risc mai mare de respiratie ingreunata neonatala la copiii nascuti prin cezariana.

Iata insa o serie de explicatii foarte utile - data de o mama, medic american - despre cand ar trebui sa spuna femeile insarcinate NU la nasterea prin cezariana si mai ales DE CE.

Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni

O nastere prin cezariana este o interventie chirurgicala abdominala majora. In consecinta, procesul de vindecare este si el destul de complex.

De fapt, dureaza circa sase luni ca operatia sa se vindece complet.  Exista un subiect pe care toate cartile despre sarcina tind sa-l omita iar cei care predau cursuri pentru viitorii parinti aleg sa-l ignore: exact modul in care corpul se reface dupa o nastere cezariana.

Iata sfatul de la Desprecopii si lucrurile pe care nu ti le spune nimeni - despre recupararea dupa nasterea prin cezariana.

Citeste neaparat: 8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste 

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

autor: Desprecopii.com - extrase din experienta unei mamici care a povestit aceste sfaturi pe forumul Desprecopii © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 7 comentarii

  1. Raluca
    Ralucatrimis la 7/2/2022

    Buna eu pe data de 19.01.2022 am nascut prin cezariana o fetiţa de 3.220 kg şi seara M-am ridicat din pat .A doua zi am şi ţinut fetiţa in braţe şi dupa 3zile ne-a lasat acasa .Eu sa mai nasc înca o data as prefera tot cezariana .Nu am avut dureri in timpul operaţiei şi dupa am avut dureri suportabile intr-un cuvint as prefera tot cezariana daca as mai naşte înca o data

    Raspunde la acest comentariu
  2. Ana marya
    Ana maryatrimis la 7/2/2022

    Eu am 4 săptămâni de la a 2 cezariana È™i mă simt oribil operaÈ"ºia nu este prinsa mai bn de 3 cm nu pot să mă ridic È™ingura mă doare foarte rău inca abdomenul mai ales zona operaÈ"ºiei È™i să nu vă mai zic că nici nu am fost curăÈ"ºată bine È™i cu greu am eliminat cheagul de sânge după 3 săptămâni de tratament altfel ajungeam la chiuretaj nu recomand deloc prima a fost ok dar. De la a2 nu mai recomand foarte rău È™i foarte greu

    Raspunde la acest comentariu
  3. Ioana
    Ioanatrimis la 22/12/2021

    Eu am nascut prin cezariana la sfatul medicului,avand miopie forte si alte complicatii.A doua zi dupa operatie am putut sa am ridic din pat si sa am grija de bebelusul meu.Cat am stat in maternitate am incercat sa merg cat mai mult,sa nu ma leg de pat pentru ca am fost operata.La scos direle,dupa 9 zile,am condus singura 25 de km,iar la curatenia de Paste am participat activ,asta fiind la 2 saptamani dupa nastere.Nu mai spun ca dupa o saptamâna nu mai aveam nici un kg in plus,dar nici burta.Nu imi explic cum de m-am recuperat atat de repede,insa mi sarcina,operatia si recuperarea au fost cu mult mai usoare decat alaptarea.

    Raspunde la acest comentariu
    • Diana
      Dianatrimis la 7/2/2022

      La fel mi s-a intamplat si mie. Am 2 saptamani de cand am nascut si sunt ca noua :)) Probabil depinde de la organism, la organism.

  4. Catalina
    Catalinatrimis la 22/12/2021

    Eu am 2cezariene si prima a durut si m-am ridicat din pat a 2zi si am nascut o fetita de 1 500 si sincer nu mai imi pasa de dureri asa taras ma duceam la ea cu toate durerile si ametelile..cu baiatul m-am ridicat tot a2a zi si m-am dus la.el l-am alaptat de ai ma durea operatia atunci când il puneam la.piept imi trecea orce durere si a acasa la câteva zile operata faceam mâncare curatenie alaptam ridicam carutu cu baiatu si soţul fiind la munca da cezariana este o operaţie dureroasa si recuperare grea trebuie sa.fi foarte tare...Ii multumesc Bunului Dumnezeu ca nu m-am infectat nu mai ma doare nici nu o mai simt acum 😇😇😇

    Raspunde la acest comentariu
  5. Cor
    Cortrimis la 7/12/2014

    eu am nascut prin cerariana primul copil deoarece era asezat rau ,avea capul sus si am avut o recuperare in fond usoara , apoi al doilea copil am vrut sa nasc normal dar chiar si la 42 de saptamani nu am intrat in travaliu asa ca doctorul a decis ca o sa fie cezariana din nou si asa a fost dar recuperarea a fost grea la 4 saptamani dupa operatie mi sa infectat uterul innauntru si am ajuns la spital din nou asa ca inca o saptamana in spital cu injecti intravenoase nu a fost usor . Am trecut cu bine si de asta apoi am ramas din nou insarcinata iar pe data de 28 o sa am a 4 cezariana sper sa nu am complicati , dar ori la cine ma intreaba eu recomand nastere naturala , nu e normal sa fii taiata daca nu e nevoie . Multa bafta tuturor

    Raspunde la acest comentariu
  6. adelina
    adelinatrimis la 2/6/2014

    Ma numesc Adelina si am 20 ani...alegerea mea a fost sa nasc normal insa findca eram mica in bazin doctora mi-a recomandat operatia de cezariana.Ma bucur ca am ales a doua optiune deoarece eu m-am recuperat mai repede decat daca as fi nascut normal.M-am ridicat din pat a doua zi dupa operatie si am mers sa-mi vad baietelul si sa-l tin in brate,am reusit sa urc si sa cobor scarile in aceeasi zi.Am avut o colega de salon care a nascut normal si nu a putut sa stea nici pe pat de cate dureri avea.Fiecare femeie se vindeca diferit.

    Raspunde la acest comentariu
  7. alina
    alinatrimis la 30/5/2014

    Este foarte adevarat ca nu este o operatie usoara si ca recuperarea depinde de la femeie la femeie.Eu,spre exemplu,durerile de dupa cezariana le-am comparat cu durerile menstruale.Intr-adevar simti cum ti''se muta toate organele dupa tine''cand stai intinsa si vrei sa te intorci de pe o parte pe alta,dar asta dureaza vreo saptamana.Am putut sa imi ridic copilul inca de a doua zi dupa operatie si prima baita tot de mainile mele a fost facuta,fara a avea nevoie de ajutor.Acum depinde si de fiecare mamica,cat de curajoasa este,dar unde este nevoie de ajutor,trebuie cerut,fara rusine,pentru ca,cel putin prima luna este foarte grea pentru organismul mamei.Chiar daca se va recupera repede dupa cezariana,tot va fi epuizata in primul rand de nesomn si de toate lucrurile noi pe care le are de facut.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII