Ne spune IQ-ul tot despre inteligenta?

Ne spune IQ-ul tot despre inteligenta?

Ne spune IQ-ul tot despre inteligenta?

Testele IQ sunt considerate in mod traditional drept masura cantitativa a inteligentei unei persoane. Copiii care obtin un scor foarte bun la aceste teste sunt adesea indrumati inspre programe speciale pentru copiii "inzestrati", in timp ce aceia care au rezultate slabe intra in programe de "remediere".

IG si inteligenta
Doua tabere principale in stabilirea inteligentei
IQ-ul este o masura a inteligentei
Efectul Mozart
Suplimentele alimentare
Limbajul semnelor
Comportamentul la soareci
Este inteligenta unei persoane definita concret doar prin rezultatele unui test IQ?
...99% transpiratie si 1% inspiratie

IQ si inteligenta

Testele IQ sunt considerate in mod traditional drept masura cantitativa a inteligentei unei persoane. Copiii care obtin un scor foarte bun la aceste teste sunt adesea indrumati inspre programe speciale pentru copiii "inzestrati", in timp ce aceia care au rezultate slabe intra in programe de "remediere". In ciuda prevalentei lor, adevarata semnificatie si importul de teste IQ sunt subiecte ale unor controverse in domeniile educatiei, psihologiei si Neurostiintei.

Pe parcursul anului trecut, mass media a acordat o deosebita atentie subiectelor precum celor de inteligenta, o posibila baza biologica pentru inteligenta, si modalitatile de imbunatatire a acesteia. Acest articol este o scurta trecere in revista a unora dintre aceste studii.

Doua tabere principale in stabilirea inteligentei

Pe marginea subiectului "inteligenta" se pare ca sunt doua tabere principale. In prima dintre ele gasim cercetatorii care, nu numai ca sustin ca conceptul de IQ este masura a inteligentei, dar de asemenea, cred ca exista un comutator biologic care guverneaza aceasta inteligenta, cum ar fi o gena sau un fel de substanta chimica din creier. Acesti cercetatori cred de asemeneam, ca IQ-ul, si astfel inteligenta, poate fi imbunatatita prin mijloace externe, cum ar fi suplimentele alimentare sau exercitiile de invatare specifice.

In a doua tabara sunt cercetatorii care resping conceptul de o singura definitie a inteligentei si sugereaza in schimb ca inteligenta umana este prea complexa,  o mixtura de calitati care nu pot fi masurate de catre un singur scor pe un singur test. Acesti cercetatori, de asemenea cred ca inteligenta poate fi imbunatatita, doar numai prin incorporarea unei definitii mult mai largi a acesteia decat cea pe care o cunoastem in societatea noastra.

IQ-ul este o masura a inteligentei

Sa incepem cu unele dintre studiile care se incadreaza in prima tabara a celor care sustin ca IQ-ul este o masura a inteligentei.

In iulie 1999, cercetatorii de la Universitatea din New Mexico au anuntat un studiu care leaga nivelurile a doua substante chimice din creier cu performantele la testele de IQ. William Brooks si colegii sai au folosit tehnici imagistice ale creierului pentru a masura nivelul de colina si N - acetylasparate (NAA) in creierul a 26 de voluntari sanatosi. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu un nivel scazut de colina si cel al NAA-ului ridicat, au avut tendinta de a avea scoruri mai mari la testele IQ. Cercetatorii au sugerat ca o manipulare a nivelurilor acestor substante chimice din creier, cu ajutorul suplimentelor alimentare, ar putea creste scorurile IQ-lui. Presa, precum si un numar de articole academice abunda in informatii despre metode de crestere a IQ-lui.

Efectul Mozart

Mult discutatul si mediatizatul "efect Mozart", provine dintr-un studiu Wisconsin, care sugereaza ca valoarea IQ-lui poate creste cu ajutorul auditiilor muzicale ale concertelor lui Mozart. Desi o serie de studii ulterioare sugereaza ca efectul nu este la fel de puternic precum s-a crezut initial, multe gradinite au instituit programe, cum ar fi "ora Mozart", pentru a oferi elevilor lor beneficiile muzicii.

Suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare populare, cum ar fi gingko biloba si fosfatidilserina sunt promovate ca produse care imbunatatesc functiile mentale, cum ar fi memoria, desi foarte putine dovezi stiintifice sustin aceasta afirmatie. In Beverly Hills exista chiar o firma care ofera un produs numit "Gum Brain". Promisiunea pe care o face produsul lor se gaseste chiar in nr. lor de telefon: 1-888 "BOOST IQ".

Limbajul semnelor

In domeniul dezvoltarii copilului, Linda Acredolo, profesor de psihologie la Universitatea din California, Davis, a constatat ca bebelusii care sunt invatati limbajul semnelor incepand cu varsta de 11 luni tind sa aiba un IQ mai mare in clasa a doua decat colegii lor, carora nu le-au fost predate (scorurile au fost 114 la cei din prima categorie si 102 la cei din cea de-a doua).

Comportamentul la soareci

Experimentarea comportamentului la soareci este un instrument traditional pentru studiul modalitatii in care inteligenta este manipulata de gene. In septembrie anul trecut, cercetatorii de la Princeton au raportat ca soarecii de inginerie genetica (cu un nivel ridicat de NMDA - o forma de proteina a creierului) efectueaza o serie de sarcini comportamentale mai bine decat soarecii normali. Cercetatorii sugereaza ca acest receptor ar putea fi o tinta pentru tratarea tulburarilor de invatare si memorare, iar creerea acestui tip de soarece ar putea fi un prim pas in dezvoltarea inteligentei la oameni.

Este inteligenta unei persoane definita concret doar prin rezultatele unui test IQ?

Acest lucru ne conduce la a doua tabara de cercetatori, cei care sustin ca testele traditionale ale IQ-ului nu spun intreaga poveste.

Howard Gardner, profesor de educatie la Universitatea Harvard, propune teoria "inteligentelor multiple", in care exista cel putin opt tipuri diferite de inteligenta care trebuie sa fie luate in considerare atunci cand stabilim  o viziune asupra abilitatilor si a potentialului unei persoane.

Michael Howe, profesor de psihologie la Universitatea din Exeter, a petrecut 10 ani studiind dezvoltarea geniilor, cum ar fi Mozart, Michael Faraday si Isaac Newton. In cartea sa "Geniile pe intelesul tuturor", Howe sustine ca cele mai multe "genii" nu au calitati inefabile care promoveaza inteligenta lor facand-o superioara fata de cea a populatiei in general. El sustine ca ceea ce distinge aceste persoane, remarcabile desigur, a fost incredibila persistenta si devotamentul fata de domeniul lor de interes. Howe considera ca inteligenta pura, masurata de un test IQ nu va conduce in mod automat la succes fara determinare si perseverenta.

Un alt cercetator, Dr. Ken Richardson, de asemenea sustine ca ideea unui scor IQ este prea stricta in definirea limitei inteligentei. In cartea sa "The Making of Intelligence" el sugereaza ca inteligenta nu este un lucru static, care este codat pentru noi de genele noastre, dar este in schimb un rezultat al interactiunii dinamice intre procesul mental care ne reprezinta in lume si cultura in care traim. Conform Dr. Richardson, societatea are la fel de mult o influenta asupra inteligentei noastre ca si genele noastre.

99% transpiratie si 1% inspiratie

Faimoasa definitie a lui Thomas Edison care defineste inteligenta ca fiind 99% transpiratie si 1% inspiratie, sugereaza ca inteligenta este mai mult un proces de acumulare decat unul natural. Cu toate acestea, ne punem problema originii misteriosului 1% care alimenteaza o mare parte din scorurile unui test IQ, a pilulelor pentru imbunatatirea memoriei sau stimularea mintii prin muzica. Rezultatele in urma cercetarii "soarecelui inteligent", precum si cele provenite din studiu din New Mexico pe niveluri chimice ale creierului, sugereaza ca am putea discuta, de fapt, despre o calitate biologica, fie ca este vorba de una  genetica sau chimica, care este punctul de pornire a extra puterii creierului, ce detaileaza diferentele dintre "inteligenta" si " non-inteligenta", "talent" si "remediere".

Cercetatori precum Gardner si Richardson sustin ca creierul este prea plastic si complex pentru ca inteligenta sa fie limitata de actiunile unei singure gene, a unei singure substante chimice sau a unui singur concept, care este IQ-ul.

Toate aceste studii interesante ne spun ca, la fel ca si in celelalte domenii ale stiintei, avem nevoie de mai mult timp si mai multe cercetari inainte de a gasi un raspuns clar. In cele din urma, raspunsul la intrebare va fi cel mai probabil o viziune multi-statificata a potentialului uman care va combina toate aceste studii in biologie, psihologie si contextul cultural.
 

 Despre gene si genetica, mai cititi si urmatoarele:

 

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014
  
sursa: brainconnection.brainhq.com

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
 • In unul sau n doi, mergem ai departe
  In unul sau in doi... mergem mai departe!

  Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

 • La Bucatarie
  La Bucatarie

  Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

 • Ajutor umanitar

  Esenta comunitatii noastre este oferirea ajutorului celor care trec prin momente grele. Nu uita ca si tu poti face un bine.

 • Forumul General

  Sufrageria Comunitatii DC. Aici ne intalnim, ne prezentam si sporavaim despre orice.Vii?

 • Clinica Virtuala DC

  Consultanta medicala online.


Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.