Ne spune IQ-ul tot despre inteligenta?

Ne spune IQ-ul tot despre inteligenta?

Ne spune IQ-ul tot despre inteligenta?

  • Testele IQ sunt considerate in mod traditional drept masura cantitativa a inteligentei unei persoane. Copiii care obtin un scor foarte bun la aceste teste sunt adesea indrumati inspre programe speciale pentru copiii "inzestrati", in timp ce aceia care au rezultate slabe intra in programe de "remediere".

IG si inteligenta
Doua tabere principale in stabilirea inteligentei
IQ-ul este o masura a inteligentei
Efectul Mozart
Suplimentele alimentare
Limbajul semnelor
Comportamentul la soareci
Este inteligenta unei persoane definita concret doar prin rezultatele unui test IQ?
...99% transpiratie si 1% inspiratie

IQ si inteligenta

Testele IQ sunt considerate in mod traditional drept masura cantitativa a inteligentei unei persoane. Copiii care obtin un scor foarte bun la aceste teste sunt adesea indrumati inspre programe speciale pentru copiii "inzestrati", in timp ce aceia care au rezultate slabe intra in programe de "remediere". In ciuda prevalentei lor, adevarata semnificatie si importul de teste IQ sunt subiecte ale unor controverse in domeniile educatiei, psihologiei si Neurostiintei.

Pe parcursul anului trecut, mass media a acordat o deosebita atentie subiectelor precum celor de inteligenta, o posibila baza biologica pentru inteligenta, si modalitatile de imbunatatire a acesteia. Acest articol este o scurta trecere in revista a unora dintre aceste studii.

Doua tabere principale in stabilirea inteligentei

Pe marginea subiectului "inteligenta" se pare ca sunt doua tabere principale. In prima dintre ele gasim cercetatorii care, nu numai ca sustin ca conceptul de IQ este masura a inteligentei, dar de asemenea, cred ca exista un comutator biologic care guverneaza aceasta inteligenta, cum ar fi o gena sau un fel de substanta chimica din creier. Acesti cercetatori cred de asemeneam, ca IQ-ul, si astfel inteligenta, poate fi imbunatatita prin mijloace externe, cum ar fi suplimentele alimentare sau exercitiile de invatare specifice.

In a doua tabara sunt cercetatorii care resping conceptul de o singura definitie a inteligentei si sugereaza in schimb ca inteligenta umana este prea complexa,  o mixtura de calitati care nu pot fi masurate de catre un singur scor pe un singur test. Acesti cercetatori, de asemenea cred ca inteligenta poate fi imbunatatita, doar numai prin incorporarea unei definitii mult mai largi a acesteia decat cea pe care o cunoastem in societatea noastra.

IQ-ul este o masura a inteligentei

Sa incepem cu unele dintre studiile care se incadreaza in prima tabara a celor care sustin ca IQ-ul este o masura a inteligentei.

In iulie 1999, cercetatorii de la Universitatea din New Mexico au anuntat un studiu care leaga nivelurile a doua substante chimice din creier cu performantele la testele de IQ. William Brooks si colegii sai au folosit tehnici imagistice ale creierului pentru a masura nivelul de colina si N - acetylasparate (NAA) in creierul a 26 de voluntari sanatosi. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu un nivel scazut de colina si cel al NAA-ului ridicat, au avut tendinta de a avea scoruri mai mari la testele IQ. Cercetatorii au sugerat ca o manipulare a nivelurilor acestor substante chimice din creier, cu ajutorul suplimentelor alimentare, ar putea creste scorurile IQ-lui. Presa, precum si un numar de articole academice abunda in informatii despre metode de crestere a IQ-lui.

Efectul Mozart

Mult discutatul si mediatizatul "efect Mozart", provine dintr-un studiu Wisconsin, care sugereaza ca valoarea IQ-lui poate creste cu ajutorul auditiilor muzicale ale concertelor lui Mozart. Desi o serie de studii ulterioare sugereaza ca efectul nu este la fel de puternic precum s-a crezut initial, multe gradinite au instituit programe, cum ar fi "ora Mozart", pentru a oferi elevilor lor beneficiile muzicii.

Efectul Mozart si dezvoltarea cognitiva timpurie: cum poate muzica lui Mozart să îmbunătățească creierul bebelușului

Efectul Mozart si dezvoltarea cognitiva timpurie: cum poate muzica lui Mozart să îmbunătățească creierul bebelușului

Efectul Mozart este o teorie conform căreia expunerea la muzica lui Mozart ar putea îmbunătăți temporar capacitățile cognitive, precum memoria spațială…

Suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare populare, cum ar fi gingko biloba si fosfatidilserina sunt promovate ca produse care imbunatatesc functiile mentale, cum ar fi memoria, desi foarte putine dovezi stiintifice sustin aceasta afirmatie. In Beverly Hills exista chiar o firma care ofera un produs numit "Gum Brain". Promisiunea pe care o face produsul lor se gaseste chiar in nr. lor de telefon: 1-888 "BOOST IQ".

Limbajul semnelor

In domeniul dezvoltarii copilului, Linda Acredolo, profesor de psihologie la Universitatea din California, Davis, a constatat ca bebelusii care sunt invatati limbajul semnelor incepand cu varsta de 11 luni tind sa aiba un IQ mai mare in clasa a doua decat colegii lor, carora nu le-au fost predate (scorurile au fost 114 la cei din prima categorie si 102 la cei din cea de-a doua).

Comportamentul la soareci

Experimentarea comportamentului la soareci este un instrument traditional pentru studiul modalitatii in care inteligenta este manipulata de gene. In septembrie anul trecut, cercetatorii de la Princeton au raportat ca soarecii de inginerie genetica (cu un nivel ridicat de NMDA - o forma de proteina a creierului) efectueaza o serie de sarcini comportamentale mai bine decat soarecii normali. Cercetatorii sugereaza ca acest receptor ar putea fi o tinta pentru tratarea tulburarilor de invatare si memorare, iar creerea acestui tip de soarece ar putea fi un prim pas in dezvoltarea inteligentei la oameni.

Este inteligenta unei persoane definita concret doar prin rezultatele unui test IQ?

Acest lucru ne conduce la a doua tabara de cercetatori, cei care sustin ca testele traditionale ale IQ-ului nu spun intreaga poveste.

Howard Gardner, profesor de educatie la Universitatea Harvard, propune teoria "inteligentelor multiple", in care exista cel putin opt tipuri diferite de inteligenta care trebuie sa fie luate in considerare atunci cand stabilim  o viziune asupra abilitatilor si a potentialului unei persoane.

Michael Howe, profesor de psihologie la Universitatea din Exeter, a petrecut 10 ani studiind dezvoltarea geniilor, cum ar fi Mozart, Michael Faraday si Isaac Newton. In cartea sa "Geniile pe intelesul tuturor", Howe sustine ca cele mai multe "genii" nu au calitati inefabile care promoveaza inteligenta lor facand-o superioara fata de cea a populatiei in general. El sustine ca ceea ce distinge aceste persoane, remarcabile desigur, a fost incredibila persistenta si devotamentul fata de domeniul lor de interes. Howe considera ca inteligenta pura, masurata de un test IQ nu va conduce in mod automat la succes fara determinare si perseverenta.

Un alt cercetator, Dr. Ken Richardson, de asemenea sustine ca ideea unui scor IQ este prea stricta in definirea limitei inteligentei. In cartea sa "The Making of Intelligence" el sugereaza ca inteligenta nu este un lucru static, care este codat pentru noi de genele noastre, dar este in schimb un rezultat al interactiunii dinamice intre procesul mental care ne reprezinta in lume si cultura in care traim. Conform Dr. Richardson, societatea are la fel de mult o influenta asupra inteligentei noastre ca si genele noastre.

99% transpiratie si 1% inspiratie

Faimoasa definitie a lui Thomas Edison care defineste inteligenta ca fiind 99% transpiratie si 1% inspiratie, sugereaza ca inteligenta este mai mult un proces de acumulare decat unul natural. Cu toate acestea, ne punem problema originii misteriosului 1% care alimenteaza o mare parte din scorurile unui test IQ, a pilulelor pentru imbunatatirea memoriei sau stimularea mintii prin muzica. Rezultatele in urma cercetarii "soarecelui inteligent", precum si cele provenite din studiu din New Mexico pe niveluri chimice ale creierului, sugereaza ca am putea discuta, de fapt, despre o calitate biologica, fie ca este vorba de una  genetica sau chimica, care este punctul de pornire a extra puterii creierului, ce detaileaza diferentele dintre "inteligenta" si " non-inteligenta", "talent" si "remediere".

Cercetatori precum Gardner si Richardson sustin ca creierul este prea plastic si complex pentru ca inteligenta sa fie limitata de actiunile unei singure gene, a unei singure substante chimice sau a unui singur concept, care este IQ-ul.

Toate aceste studii interesante ne spun ca, la fel ca si in celelalte domenii ale stiintei, avem nevoie de mai mult timp si mai multe cercetari inainte de a gasi un raspuns clar. In cele din urma, raspunsul la intrebare va fi cel mai probabil o viziune multi-statificata a potentialului uman care va combina toate aceste studii in biologie, psihologie si contextul cultural.
 

 Despre gene si genetica, mai cititi si urmatoarele:

 

Cum se transmit genele de la părinti: ce transmite mama și ce transmite tata copilului 🧬

Cum se transmit genele de la părinti: ce transmite mama și ce transmite tata copilului 🧬

Cum se transmit genele de la părinți? 🧬 Putem ști răspunsul la această întrebare? Se spune că sângele tatălui circulă prin venele copilului.…

Cum influentează genele mamei sănătatea copilului

Cum influentează genele mamei sănătatea copilului

Fiecare femeie s-a lovit în viața ei de expresia "semeni cu mama ta". Este foarte adevărat că femeile moștenesc multe din trăsăturile de personalitate…

Algele ne-ar putea extinde viata cu 10, 20 sau 30 de ani

Algele ne-ar putea extinde viata cu 10, 20 sau 30 de ani

Oamenii au facut progrese incredibile in domeniul sanatatii, prelungind durata de viata mai mult decat oricand. Multe dintre maladiile care i-au lovit pe stramosii nostri au fost eliminate, in cea mai…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014
  
sursa: brainconnection.brainhq.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Genetica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII