Fluoroza dentara, inamicul copiilor

Fluoroza dentara, inamicul copiilor

Fluoroza dentara, inamicul copiilor

Fluorul este recunoscut ca fiind aliatul dinţilor puternici. Totuşi, administrarea sa în doze inexacte poate....
Când apare intoxicaţia cronică cu fluor?
La ce vârstă sunt predispuşi copiii la fluoroză?
Cum prevenim apariţia fluorozei?

Fluorul este recunoscut ca fiind aliatul dinţilor puternici. Totuşi, administrarea sa în doze inexacte poate avea efecte nedorite asupra sănătăţii dentare a copiilor.


Când apare intoxicaţia cronică cu fluor?

Intoxicaţia cronică cu fluor apare în urma ingerării în mod repetat a unei cantităţi crescute de fluor. Aceasta se manifestă prin apariţia fenomenului de fluoroză dentară: pete albe, cretoase la nivelul dinţilor permanenţi.
Fluoroza dentară uşoară se caracterizează printr-un defect calitativ al smalţului. Iar asta face ca dintele să devină mai vulnerabil la apariţia cariei. Forma severă a fluorozei se manifestă atât printr-un defect calitativ, cât şi cantitativ al smalţului: dintele nu prezintă doar pete cretoase, ci şi un deficit de smalţ.


La ce vârstă sunt predispuşi copiii la fluoroză?

Micuţii sunt cei mai predispuşi la fluoroză în jurul vârstei de 2-3 anişori, atunci când incisivii permanenţi încep să se formeze în grosimea oaselor maxilare.

Cum prevenim apariţia fluorozei?


Studiile atestă faptul că 30% din cantitatea de pastă de dinţi folosită la periaj este ingerată de către copii până la vârsta de 5-6 ani. Pe termen lung, acest lucru poate constitui un pericol. De aceea este recomandat ca până la vârsta de 6 ani să se utilizeze o pastă de dinţi care să nu conţină fluor pentru a evita riscul ingerării. În acest timp, raportul necesar de fluor se realizează prin fluorizare in cabinetul medciului dentist, de 2 ori pe an. După ce copilul a deprins obiceiul de a scuipa integral, se poate folosi o pastă de dinţi cu fluor adecvată vârstei lui.

Dinţii permanenţi, după ce încep să erupă pe arcadele dentare, mai au nevoie de încă doi ani pentru a se definitiva mineralizarea smalţului, fapt ce presupune aplicarea locală sau administrarea pe cale generală de fluor până la vârsta de 13-14 ani. Smalţul “tânăr” este poros, fapt ce favorizează pătrunderea şi stocarea fluorului la nivelul porilor care, mai apoi, funcţionează ca un rezervor în procesul de mineralizare.

Cu un smalţ mineralizat dinţii devin mai puternici. Şi asta datorită fluorului... şi a părinţilor informaţi. Programaţi acum consultaţia copilului la medicul dentist pediatru şi haideţi să creştem copii curajoşi cu dinţi sănătoş
i!


Dr. Ana Maria Vînãu
Medic dentist pediatru
DENT ESTET 4 Kids Timișoara

Devino membru și descarcă cuponul de reducere! - AICI


Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:
Dintii copilului, de la primul an pana la adolescenta

Dintii copilului, de la primul an pana la adolescenta

Igiena orala trebuie sa fie una dintre principalele preocupari in educatia copiilor

DENT ESTET deschide cea de-a treia clinica stomatologica dedicata exclusiv copiilor

DENT ESTET deschide cea de-a treia clinica stomatologica dedicata exclusiv copiilor

După doar 6 ani, grupul DENT ESTET deschide în București cea de-a treia clinică stomatologică dedicată exclusiv copiilor

Fluorul, aliatul copiilor impotriva cariilor

Fluorul, aliatul copiilor impotriva cariilor

Toţi părinţii ştiu că unul dintre cei mai mari duşmani ai copiilor este caria dentară. Cum putem lupta împotriva cariilor? Cu ajutorul fluorului!

 Forumuri specializate

Cabinet stomatologic pentru copii


autor: Dr. Ana Maria Vînãu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII