Profita de perioada vacantei pentru a impiedica urgentele dentare!

Profita de perioada vacantei pentru a impiedica urgentele dentare!

Profita de perioada vacantei pentru a impiedica urgentele dentare!

Este demonstrat faptul ca incidenta aparitiei cariilor si a urgentelor dentare creste in perioada vacantei.

Este demonstrat faptul ca incidenta aparitiei cariilor si a urgentelor dentare creste in perioada vacantei.

Explicatia este simpla: odata scapati de rigoarea programului de mers la scoala sau gradinita, copiilor li se schimba programul zilnic in favoarea activitatiilor de joaca si in defavoarea orelor de somn, de alimentatie corecta si chiar de igiena corespunzatoare. In consecinta, se culca si se trezesc mai tarziu, nu se mai periaza pe dinti sub supravegherea stricta a parintilor, consuma mult mai multe dulciuri care favorizeaza aparitia cariilor. Fiind lasati "mai liberi" de cei care se ocupa de ei in perioada vacantei, copiii cad prada obiceiurilor daunatoare danturii.

Din pacate, chiar daca micutii au dintr-odata mult mai mult timp liber la dispozitie, parintii sunt in continuare ocupati si nu ajung decat prea tarziu la o consultatie de specialitate la medicul dentist pediatru.

Ce inseamna „prea tarziu” in timpul verii?

In majoritatea cazurilor, prea tarziu inseamna inainte cu cateva zile de a pleca in vacanta, cand timpul este scurt pentru a trata doar "urgenta", sau cand deja apare o complicatie a unei probleme dentare mai vechi, netratate, care este insotita cel putin de durere, dificulati in masticatie si uneori abces.

In aceste cazuri, de regula se poate doar incepe un tratament pentru a putea temporiza situatia dentara si a se putea finaliza tratamentul abia cand micutul pacient revine din vacanta; cu mentiunea ca in aceasta perioada emotiile parintilor vis-a-vis de evolutia problemei dentare nu lipsesc nici in concediu.

Alt aspect deloc de neglijat ar fi situatia celorlalti dinti, cei considerati de parinti a fi „fara probleme”. La o consultatie stomatologica complexa care precede oricum sedinta de tratament programata ca urgenta, se intampla ca medicul dentist sa constate ca exista alti dintisori care trebuie tratati cat de urgent posibil, tocmai pentru ca si  acestia sa nu creeze probleme micutului in vacanta. In acest caz, va fi recomandata realizarea unui periaj profesional pentru indepartarea acumularii de placa bacteriana de pe suprafetele tuturor dintilor, precum si de a efecuta sigilari pe suprafetele dintilor integri pentru a preveni aparitia altor carii tocmai in aceasta perioada.

Si nu in ultimul rand, pentru ca programul de profilaxie sa fie complet, se recomanda si fluorizarile  topice la nivelul ambelor arcade dentare.

In concluzie, odata cu inceputul vacantei va recomandam cu caldura sa vizitati din timp medicul dentist pediatru pentru a fi informati asupra problemelor dentare ce pot sa apara pe toata perioada de vacanta. In acest fel, copilul se va putea bucura in liniste de aceasta perioada in continuare, chiar mai mult; rezolvand din timp problemele dentare va reveni cu drag la controale regulate si in perioada anului scolar, cand timpul petrecut in cabinet va fi mai scurt si activitatea principala se va desfasura la scoala sau gradinita sau in activitati de recreere sau extrascolare.

Dr. Anda Nicola,
Medic stomatolog pediatru DENT ESTET 4 KIDS Timisoara

Devino membru și descarcă cuponul de reducere! - AICI


Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

 Forumuri specializate

Cabinet stomatologic pentru copii


autor: Dr. Anda Nicola - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.