Cat zahăr putem consuma zilnic pentru a nu face diabet și boli cardiovasculare?

Cat zahar putem consuma zilnic pentru a nu face diabet si boli cardiovasculare?

Cat zahăr putem consuma zilnic pentru a nu face diabet și boli cardiovasculare?

Din păcate, consumam mult prea mult zahar decat este sănătos. Iar zahărul e una din cauzele unor boli grave, cum ar fi: diabetul sau bolile cardiovasculare.

In fiecare noapte, avem nevoie  un somn de 7-8 ore pentru a ne reincărca bateriile. In timpul somnului, corpul nostru lucreaza din greu pentru a face inima sa pompeze sange, plamanii sa respire, iar creierul sa functioneze constant. Corpul nostru consuma asadar, drept pentru care dimineata, orice om astepta sa isi re-improspateze energia cu hrana. Iata cat zahar am putea consuma zilnic fara sa ne imbolnavim.

Atunci care este motivul pentru care majoritatea dintre noi ne ghiftuim cu cereale cu zahar?
Deci, care ar fi cantitatea de zahar maxima pentru siguranta noastra?
Zaharul ne provoaca senzatia de foame
Ce puteti face acum pentru a limita consumul de zahar simplu dimineata?


In fiecare noapte, avem nevoie  un somn de 7-8 ore pentru a ne reincarca bateriile.
In timpul somnului, corpul nostru lucreaza din greu pentru a face inima sa pompeze sange, plamanii sa respire, iar creierul sa functioneze constant. Corpul nostru consuma asadar, drept pentru care dimineata, orice om astepta sa isi re-improspateze energia cu hrana. OK stim asta :)

Atunci care este motivul pentru care majoritatea dintre noi ne ghiftuim cu cereale cu zahăr?

Dar daca mancati cereale dimineata, in ideea ca este un mic dejun sanatos - e bine de stiut ca un mare procent din cerealele populare de pe rafturile magazinelor alimentare contin cantitati mari de zahar.

Zaharurile simple (sau carbohidratii simpli) sunt digerati rapid si sunt, de obicei, lipsiti de vitamine si minerale esentiale. Medicii de la Asociatia Americana de Cardiologie a fost printre primii care au emis raporturi oficiale privind aportul de zahar. Anul trecut, medicii americani au recomandat (in ceea ce priveste doar zaharul) nu mai mult de 100 de calorii pe zi, sau aproximativ 6 lingurite de zahar pentru femei si nu mai mult de 150 de calorii pe zi, sau aproximativ 9 lingurite pe zi pentru barbati.

Ei si-au sustinut recomandarile lor cu o declaratie stiintifica: "... consumul excesiv de zaharuri a fost legat de multe anomalii metabolice si afectiuni adverse ale sanatatii, precum si deficiente de substante nutritive esentiale."  Aceata recomandare nu s-a axat doar pe un singur tip de zahar / sirop sau un producator al acestora; accentul a fost pe consumul de zahar ca un intreg. S-a dovedit ca un consum care depaseste limitele de mai sus creste riscul aparitiei bolilor de inima si a diabetului.

Deci, care ar fi cantitatea de zahăr maxim pentru siguranta noastră?

Cat mai mica posibil, dar ar fi indicat sa ne limitam la liniile directoare ale medicilor americani.

Femei: nu mai mult de 100 de calorii pe zi, egale cu 6 lingurite sau 24 de grame. Barbati: nu mai mult de 150 de calorii pe zi, egale cu 9 lingurite sau 36 de grame.
 
Pentru a pune aceste numere in perspectiva, cea mai mare parte a cerealelor contin cel putin 4 lingurite pe portie.


Zaharuri simple apar in mod natural in fructe, legume si produse lactate; aceste alimente se regasesc in orice dieta benefica. Zaharurile simple de care trebuie sa ne ferim sunt pur si simplu adaugate, ne fac sa mancam mai mult, si prin urmare, sa ne ingrasam.

Zahărul ne provoacă senzatia de foame

Cei mai multi dintre noi, cu toate acestea, nu observa  efectul pe care zaharul il are asupra apetitului nostru. Ce stim este ca nu suntem pe deplin multumiti dupa un mic dejun dulce, si ca suntem mereu in cautarea mai multor alimente nesanatoase mult timp dupa aceea. De ce? Prelucrarea si prepararea joaca si ele un rol, dar consumul de zahar provoaca un pulseu glicemic, iar nivelul insulinei scade. Acest lucru ne face sa ne simtim si mai infometati decat inainte, dorindu-ne sa gasim ceva care sa ne satisfaca apetitul pe deplin. Nu este adevarat ca nu v-ati simtit satui dupa o doza de cola sau un baton de ciocolata? Daca ati inlocuit vreodata o masa de pranz cu ceva de genul acesta, intr-o zi aglomerata, stiti despre ce vorbesc.

Gogoasa pe care o mancati in fiecare dimineata in drum spre serviciu va face sa cautati automatul de dulciuri nu dupa mult timp. Oricare ar fi forma de zahar, efectele sunt aceleasi si va fac sa doriti mai mult. Va starnesc apetitul, consumati mai multe calorii decat ardeti, si uite asa mai inaintati cu o gaura la curea sau la numarul urmator de rochie.

 merita citit si: 7 motive sa renuntam la zahar

 Simptome ale diabetului la copil 

Bauturile racoritoare care contin zahar cresc riscul de hipertensiune arteriala - chiar si la adolescenti

Ce puteti face acum pentru a limita consumul de zahar simplu dimineata?

Cititi ingredientele de pe ambalaj. Dr. Oz, un cunoscut medic american - celebru pentru preocuparile lui legate de alimentatia sanatoare -  si-a educat telespectatorii sa evite alimentele care contin zahar simplu in primele 5 ingrediente.

In al doilea rand, cititi cate grame de zahar are produsul per portie. Aceste doua informatii sunt un instrument puternic pentru a evalua cat de sanatoase sunt cerealele pe care le consumati la domiciliu. Ati putea fi surprinsi sa aflati ca unele cereale "sanatoase" sunt incarcate cu adaos de zaharuri simple.

Consumati dimineata alimente bogate in fibre si nutrienti, pentru un aport mare de energie cum ar fi: fulgi de ovaz, iaurt simplu sarac in grasimi cu germeni de grau, lapte degresat. In cele din urma, urmati sfatul lui Michael Pollan de a evita cerealele care va schimba culoarea laptelui.

 de citit neaparat: Sarea, zaharul,grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

Despre zahar, mai cititi si urmatoarele:

Zaharul este toxic si cauzeaza diabet

Zaharul este toxic si cauzeaza diabet

Un studiu recent face legatura dintre consumul de zahar si cresterea procentului de diabet zaharat, prin examinarea datelor cu privire la consumul marit de zahar si procentul in crestere a persoanelor…

4 lucruri despre zahar pe care trebuie sa le stii

4 lucruri despre zahar pe care trebuie sa le stii

Zaharul este un aliment care ofera calorii fara nici o valoare pentru organismul uman. Zaharul furnizeaza energie sub forma unor calorii lipsite de vitamine. Iar, consumerismul si abundenta de produse…

Zaharul din fructe de care trebuie sa stii

Zaharul din fructe de care trebuie sa stii

Daca ati crezut ca zaharul se afla numai in linguritele de zahar ... va inselati amarnic. Zaharul inseamna si zaharul din fructe. Asadar la acel numar de lingurite de zahar pe care credeai ca poti sa…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2021
sursa: doctoroz.com si WebMd.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. vio
    viotrimis la 15/9/2014

    fain articol !

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII