10 semne ale copilului cu Sindromul Asperger

10 semne ale copilului cu Sindromul Asperger

10 semne ale copilului cu Sindromul Asperger

  • Sindromul Asperger este o tulburare neurologica din familia tulburarilor din spectrul autismului. Pentru ca fiecare copil prezinta un set diferit de simptome, nu exista o lista exacta de verificare a comportamentelor care trebuie sa fie prezente pentru o diagnosticare corecta. In schimb, exista multe caracteristici comportamentale care pot fi semne ale Sindromului Asperger.

despre care sunt semnele Sindromului Asperger, veti citi:
1. Fixarea pe o singura activitate
2. Speech-ul "micului profesor"
3. Dificultati in intelegerea regulilor sociale
4. Nevoia de rutina
5. Crizele emotionale
6. Lipsa de empatie
7. Nu pot sa inteleaga subtilitatile unui discurs
8. Un limbaj al trupului neobisnuit
9. Dezvoltarea motorie intarziata
10. Sensibilitatile senzoriale

Sindromul Asperger este o tulburare neurologica din familia tulburarilor din spectrul autismului. Pentru ca fiecare copil prezinta un set diferit de simptome, nu exista o lista exacta de verificare a comportamentelor care trebuie sa fie prezente pentru o diagnosticare corecta. In schimb, exista multe caracteristici comportamentale care pot fi semne ale Sindromului Asperger. In cele ce urmeaza, am descris 10 comportamente des intalnite, pe care sa le urmariti la copilul dvs., impartasite de mame ale copiilor cu aceasta afectiune.

1. Fixarea pe o singura activitate


Multi copii cu sindromul Asperger sunt interesati de un singur sau cateva lucruri, ramanand fixati pe el pentru ore in sir. Karen R., membra a Circle of Moms ne spune: "Cel mai des intalnit raport de la parintii pe care ii cunosc este acela ca micutul lor a facut o fixatie pe ceva (masina lui, jucaria albastra, cartile lui) si se joaca sau incearca sa o faca pentru o perioada excesiv de lunga".

2. Speech-ul "micului profesor"


"De obicei, limbajul un copil cu sunete Asperger, are stilul unui micut profesor, ne impartaseste Sheila D.. Acesti copii tind sa aiba abilitati verbale avansate, dar din cauza afectiunii este posibil sa se fixeze pe un anumit subiect despre care sa vorbeasca tot timpul. "Copiii cu Sindrom Asperger ar putea, de asemenea, sa vorbeasca mult mai formal decat este normal pentru varsta lor, sau prefera sa vorbeasca cu adultii".

3. Dificultati in intelegerea regulilor sociale


Dificultatile sociale sunt un alt semn cheie ale sindromului Asperger. Citirea limbajului corpului poate fi o sarcina grea, precum si regulile care tin de conversatie. Eliana F. ne impartaseste: "Pentru copilul meu este foarte dificil sa lucreze in grup la scoala, pentru ca nu intelege ca trebuie sa-si astepte randul sau sa accepte punctele de vedere ale altora." In mod similar, Colleen adauga: "Fiul meu socializeaza foarte usor, dar nu se angajeaza intr-o conversatie de doua persoane. El vorbeste continuu. Ca urmare a dificultatilor sociale, copiii cu sindromul Asperger pot parea izolati de colegii lor.

4. Nevoia de rutina


"Structura joaca un rol important in viata noastra acum" spune Wendy B. Ca multi copii cu sindromul Asperger, nepoata lui Wendy are nevoie de rutina. "In caz contrar, totul devine foarte confuz pentru ea. Asadar, dusul este la 8:30 seara, ora de culcare este la 9:30. Micul dejun la 08:30, masa de pranz la 12, cina la 6. Totul este structurat, programat. Daca vreau sa o iau la cumparaturi, incep sa ii spun cu cateva zile inainte - astfel, nu se supara, dar urmam aceeasi rutina".

5. Crizele emotionale


"Baiatul meu are tendinta de a avea crize cand devine coplesit" spune  Ylice. Ea nu e singura in aceasta situatie: multi copii cu sindromul  Asperger nu suporta ca planurile sau rutina sa mearga prost. Amanda B. descrie aceste crize emotionale ca pe o "incapacitate de a controla emotiile atunci cand lucrurile nu sunt in ordine."

6. Lipsa de empatie


Un alt semn al sindromului Asperger este o lipsa aparenta de empatie fata de altii. Jennifer B. explica faptul ca fiica ei "nu are nici cea mai mica idee ca oamenii din jurul ei au sentimente, dorinte sau nevoi. "Traieste in sfera ei si limitele ei se opresc odata cu ea. Ea poate fi complet distanta, cu capul in nori".

7. Nu pot sa inteleaga subtilitatile unui discurs


Unele persoane cu sindromul Asperger au greutati in perceperea tonului sau accentului intr-un discurs. Alice D. spune ca ele iau cuvintele foarte literar, neintelegand sarcasmul sau glumele. "Fiul meu nu diferentiaza o gluma de o afirmatie serioasa".

Sindromul Asperger - un alt mod de a privi lucrurile

Sindromul Asperger - un alt mod de a privi lucrurile

Definit in mod curent, sindromul Asperger este tulburarea din spectrul autismului (ASD) situata din punct de vedere medical in zona cu cele mai pregnante manifestari ale spectrului. Copiii si adultii…

8. Un limbaj al trupului neobisnuit

 
Alte semne ale sindromului Asperger sunt expresiile faciale neobisnuite sau posturi, iar pe langa acestea, unii copii fie se holbeaza mult la alte persoane, fie evita contactul vizual cu totul". Dana W spune: "Fratele meu nu priveste niciodata oamenii in ochi".

9. Dezvoltarea motorie intarziata


De la scrisul de mana, la mersul pe bicicleta, abilitatile fizice slab dezvoltate sau intarziate, ar putea fi un semn de sindrom Asperger. Kim F. ne povesteste despre fiul sau, in clasa a doua: "Nu era atletic si avea abilitati motorii slabe. Nu poate sa sara, si nici sa alerge".

10. Sensibilitatile senzoriale


Multi copii cu sindromul Asperger au o sensibilitate senzoriala sporita. Ca urmare, acestia pot fi foarte usor stimulati de de anumite senzatii, fie ca este vorba lumini puternice, zgomote puternice, sau texturi. Jennifer B. povesteste de fiica ei: "Chiar si la varsta aceasta nu suporta sa poarte anumite tesaturi din cauza modului in care se simte. Exista anumite senzatii care pur si simplu nu-i plac. Anumite sunete, atingeri, etc!"

Daca credeti ca copilul dvs poate avea sindromul Asperger, multi cititori sunt de parere ca cea mai buna cale de a obtine un diagnostic este evaluarea de catre un expert cat mai curand posibil. Si nu va descurajati!

Mai multe informatii despre sindromul asperger:

20 de lucruri despre Sindromul Asperger la copil

20 de lucruri despre Sindromul Asperger la copil

Copilul cu sindromul Asperger are dificultati adesea in a se integra la scoala sau in diverse medii sociale. Desi nu exista nici un leac pentru afectiunea lor, el poate insa fi instruit sa se…

Sindromul Asperger: caracteristici, diagnostic, tratament

Sindromul Asperger: caracteristici, diagnostic, tratament

Sindromul Asperger este o tulburare in dezvoltare care afecteaza modul in care creierul proceseaza informatiile. Persoanele cu sindromul Asperger pot fi ajutate cu sustinere, o rutina regulata,…

Semne ale autismului -  infografic

Semne ale autismului - infografic

Semne ale autismului - puse intr-un infografic.

 Forumuri specializate

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014
referinte: vrouwnet.nl

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Mirela
    Mirelatrimis la 10/12/2020

    Fetita mea e cam neatenta si o suspectez de autism..Ideea e ca ea petrece mult timp in oglinda,rade la ea,se joaca cu ea si cand se descopera in vreo oglinda tipa de bucurie.Ati intampinat ceva de genul la copiii vostri?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII