Ce ne dezvaluie cosmarurile despre sanatatea noastra

Ce ne dezvaluie cosmarurile despre sanatatea noastra

Ce ne dezvaluie cosmarurile despre sanatatea noastra

  • Cosmarurile ne pot face sa ne trezim noaptea, plini de o transpiratie rece, dar nu consideram ca merita a fi mentionate medicului nostru. Ar trebui oare? Oamenii de stiinta cred ca cosmarurile recurente ar putea oferi indicii vitale despre sanatate si chiar semne de avertizare asupra unor afectiuni iminente - uneori cu ani buni inaintea aparitiei simptomelor.

Ce ne pot dezvalui cosmarurile la copii?
Cosmarurile regulate si apneea
Cosmarurile, infectiile si Parkinson
Cosmarurile si migrena
Cosmarurile si menopauza
Cosmarurile de weekend
Cosmarurile si problemele de respiratie

Cosmarurile ne pot face sa ne trezim noaptea, plini de o transpiratie rece, dar nu consideram ca merita a fi mentionate medicului nostru. Ar trebui oare? Oamenii de stiinta cred ca cosmarurile recurente ar putea oferi indicii vitale despre sanatate si chiar semne de avertizare asupra unor afectiuni iminente - uneori cu ani buni inaintea aparitiei simptomelor.

Ce ne pot dezvalui cosmarurile la copii?

Luna trecuta, cercetatorii au descoperit ca acele cosmaruri regulate din copilarie ar putea fi un semn de avertizare timpurie a unor tulburari psihotice care apar mai tarziu in viata. Studiul, publicat in revista "Sleep", a urmarit 6800 de copii si a descoperit ca cei cu varste cuprinse intre 2 si 7 ani, care au cosmaruri frecvente, au de 3 ori si jumatate mai multe sanse de a dezvolta experiente psihotice, cum ar fi halucinatii sau sa auda voci, la varsta adolescentei.

Cercetatorii sunt de parere ca prezenta cosmarurilor la copii indica traume emotionale, cum ar fi abuzul sau intimidarea. Un rol important il joaca, de asemenea, utlizarea calculatoarelor si a jocurilor video inainte de ora de culcare.

Patrick McNamara, profesor de neurologie la Harvard Medical School este de parere ca practicarea acestora in viata de zi cu zi poate duce la experimentarea unor amenintari terifiante in timpul cosmarurilor. Dar cosmarurile pot indica, de asemenea, o problema fizica de baza care ne perturba somnul. Oamenii viseaza doar in timpul etapei cunoscute sub denumirea "miscarea rapida a ochilor" (REM), un tip de somn foarte usor, de 4-5 ori pe noapte.

Dr. Nicolae Oscroft, un cercetator al somnului si cardiolog la Spitalul Papworth din Cambridge, este de parere ca o multime de probleme medicale provoaca perturbari ale somnului, cea ce inseamna ca avem multe sanse sa ne trezim in timpul REM si sa ne amintim ca am avut un cosmar.

Cosmarurile regulate si apneea

Cosmarurle regulate, ar putea, de exemplu, sa fie un semn de apnee in somn - aceasta cauzeaza oprirea temporara a respiratiei datorita obstructionarii cailor respiratorii. Pacientii cu apnee in somn reclama adesea cosmaruri frecvente.

Un studiu de la Universitatea Swansea, a evaluat visele a 47 de barbati cu apnee in somn. Cei cu cele mai severe simptome au raportat cele mai multe cosmaruri "negative emotional si neplacute".

Un studiu din 2012 in Jurnalul de Medicina Sleep a constatat ca, in momentul in care pacientii au fost tratati pentru apnee in somn prin purtarea unei masti care forteaza usor aerul inspre caile respiratorii, cosmarurile au incetat sa apara la un procent de 91%. Profesorul Ahmed S. BaHammam, expert in medicina somnului la King Saud University, Arabia Saudita, crede ca sufocarea si scaderea cantitatii de oxigen care alimenteaza creierul in timpul apneei pot duce la aparitia cosmarurilor.

Ce trebuie sa stim despre cosmaruri?

Ce trebuie sa stim despre cosmaruri?

A visa poate fi o experienta extraordinara. Cercetarile arata ca majoritatea oamenilor au între patru si cinci vise pe noapte, insa multi nu si le amintesc. Visele ne pot ajuta sa recunoastem…

Visele rele regulate pot fi legate de probleme cu inima, spune Dr. Oscroft. Oamenii care au cosmaruri regulate, au de trei ori mai multe sanse de a avea batai neregulate ale inimii, potrivit unui studiu pe mai mult de 6.000 de adulti, publicat in Olanda, in 2003. Durerea din piept a fost de sapte ori mai mare la cei care au raportat cosmaruri dese. O teorie pe care dr. Oscroft o lanseaza, este faptul ca persoanele cu boli de inima, in special insuficienta cardiaca (cand inima nu poate pompa suficient sange la plamani si alte organe), sufera de probleme respiratorii pe timp de noapte.

Insuficienta cardiaca conduce la o acumulare de apa in plamani, ceea ce face respiratia mai dificila, in special in timpul noptii, in timpul somnului REM. Acest lucru se datoreaza faptului ca cei mai multi muschi devin paralizati in aceasta etapa, iar acest lucru poate afecta muschii respiratori. Si astfel, ne putem trezi in timpul somnului REM amintindu-ne, foarte probabil, cosmarul.

Cosmarurile, infectiile si Parkinson

Orice fel de infectie, de la gripa severa la o infectie la rinichi, poate face aparitia cosmarurilor mai probabila, explica profesorul McNamara. "Exista doua etape ale somnului - REM si somnul non-REM. In timpul celui din urma, experimentam valuri de somn lent, perioada in care sistemul nostru imunitar este reparat si consolidat. In cazul unei infectii, cu sau fara febra, organismul are nevoie de acest tip de somn pentru ca sistemul imunitar sa poata lupta impotriva virusului", spune profesorul McNamara. "Cosmarurile violente frecvente pot fi un indicator timpuriu al bolii Parkinson, anterioare aparitiei simptomelor cu pana la un deceniu" spune Dr. Robert Brenner, neurolog consultant la Spitalul Spire Bushey din Watford.

Parkinsonul este o tulburare neurologica care produce tremor muscular, rigiditate si slabiciune. Continutul viselor pacientilor este aproape intotdeauna la fel, spune Dr. Brenner. "Viseaza ca sunt atacati sau urmariti, de cele mai multe ori reactioneaza in timpul somnului, lovindu-si partenerul, asa ca au tendinta de a se rani pe ei, sau persoana care doarme cu ei."

Acest lucru se datoreaza faptului ca 15 la suta dintre pacientii care sunt pe cale de a dezvolta Parkinson au tulburari de comportament de somn REM, ceea ce inseamna ca nu sunt paralizati in timpul acestei faze de somn, si se pot deplasa in timpul cosmarurilor.

Un studiu publicat in revista Neurology, in 1996, a constatat ca 38 la suta dintre pacientii cu cosmaruri frecvente si tulburari de comportament ale somnului REM au dezvoltat Parkinson, incepand sa experimenteze simptomele dupa, in medie, 12, 7 ani.

Cosmarurile si migrena

Migrenele, de asemenea, sunt de multe ori precedate de vise neplacute, care implica teme de furie si agresivitate, potrivit unui studiu in Psihoterapie si Psyhosomaticsa din 1996. Aproximativ una din patru persoane care sufera de migrena, experimenteaza o aura inainte de un atac: ei vad lumini intermitente sau zigzaguri, si au halucinatii. "Uneori, in timpul somnului REM, are loc o aura, ca un cosmar sau un vis foarte intens, iar aura este experimentata ca o lumina orbitoare in timpul visului" spune profesorul McNamara.

Cosmarurile si menopauza

Multe femei au raport vise mai bizare pe perioada de menopauza, adauga dr. Tony Boret, ginecolog consultant la Spitalul Spire Bushey. Pana la zece ani inainte de menopauza, nivelul de estrogen, hormonul feminin, scade in mod semnificativ. Acest lucru afecteaza nivelul de serotonina, o substanta chimica din creier asociata cu bufeuri, schimbari bruste de dispozitie si transpiratii nocturne, si poate duce la perturbarea somnului la in jur de 15 la suta dintre femei, spune el. Acest lucru poate provoca oboseala excesiva si somn mai mult intrerupt.

Unii experti cred, de asemenea, ca sindromul premenstrual poate duce la mai multe cosmaruri. Un studiu din 2008 a constatat ca femeile au raportat in mod semnificativ mai multe cosmaruri decat barbatii (30 la suta dintre visele recente la femei sunt cosmaruri, comparativ cu 19 la suta la barbati).

Autoarea studiului, Dr. Jennie Parker, psiholog la Universitatea de Vest din Anglia, a declarat ca cosmarurile au fost legate de modificarile de temperatura care au avut loc la anumite momente din ciclul unei femei. Cresterea hormonului progesteron, care apare la femei inainte de menstruatie determina cresterea temperaturii corpului si se leaga de insomniile PMS. Acest lucru poate provoca transpiratii nocturne si bufeuri, precum si vise intense si cosmaruri. "Femeile tind sa viseze mai agresiv si au multe probabilitati in a-si aminti visele in perioada premenstruala" adauga dr. Parker.

Simptomele menopauzei despre care nu ne avertizeaza nimenide citit si: Simptomele menopauzei despre care nu ne avertizeaza nimeni

Cosmarurile de weekend

Somnul insuficient din timpul saptamanii ar putea explica cosmarurile din timpul weekend-ului. "Oamenii care nu dorm suficient au tendința de a pierde somnul REM" spune Dr. Oscroft. Somnul REM apare la aproximativ 90 de minute dupa ce am adormit, la sfarsitul fiecarui ciclu de somn; avem in medie patru cicluri de somn.

Deoarece fiecare perioada de somn REM devine mai lunga in fiecare noapte, a doua parte se mareste. Daca suntem lipsiti de somn, chiar si de cate una, doua ore pentru cateva nopti la rand, atunci cand, in cele din urma, intram in REM, aceasta va fi mai bogata in vise. Acest lucru se datoreaza faptului ca creierul, care a fost lipsit de somnul REM necesar pentru a procesa amintirile, informatiile si emotiile din fiecare zi, in mod constant, doreste sa se intoarca la ele. Acumularile de emotii neprelucrate pot duce la cosmaruri mai dese.

Ce se intampla cu tine in timp ce visezi citeste si: Ce se intampla cu tine in timp ce visezi 

Cosmarurile si problemele de respiratie

Uneori, cosmarurile noastre pot reflecta probleme de sanatate, cum ar fi probleme de respiratie. Un studiu publicat in revista" Dreaming" in 2006, a constatat ca persoanele cu probleme de respiratie au raportat vise in care se sufocau sau erau sofocate; cele care transpira in timp ce nu dorm, viseaza ca transpira in timpul somnului.

"Creierele noastre au de-a face in timpul viselor cu metafore si simboluri", spune profesorul McNamara. "In timpul somnului REM, creierul incearca sa surprinda si procesul de senzatii coplesitoare, lucrurile care ne tulbura, sau ceea ce nu putem exprima in cuvinte. El face acest lucru prin imaginile pe care le vedem in visele noastre".

Mai cititi si urmatoarele:

Visele si viata noastra

Visele si viata noastra

Daca va povestiti visele prietenilor, va dati usor seama cat de impartite sunt opiniile si interpretarile. Daca unul crede ca visele sunt o adunatura de absurditati fara semnificatie, altul…

8 lucruri pe care nu le stiai despre vise

8 lucruri pe care nu le stiai despre vise

Toata lumea viseaza - in fiecare noapte - si totusi, stim atat de putine despre visele noastre. De unde provin? Ce inseamna? Le putem controla sau ar trebui sa incercam sa le interpretam? Aflati…

15 lucruri interesante despre vise

15 lucruri interesante despre vise

In timpul erei romane unele vise au fost chiar prezentate Senatului Roman pentru analiza si interpretare. Ei au considerat a fi mesaje de la zei.

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015
referinte: Jurna de Medicina Olandez - Gezondheid 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII