Sa fii femeie, mama dar si super-woman in Romania mileniului 3...

Sa fii femeie, mama dar si super-woman in Romania mileniului 3...

Sa fii femeie, mama dar si super-woman in Romania mileniului 3...

Sa fii mama, sa te ingrijesti zilnic ca fiul sau fiica ta sa aiba nu doar nevoile de baza indeplinite, ci si sa aiba un program variat, scoala adecvata, servicii medicale corespunzatoare, stimulari intelectuale, o viata sociala activa – toate acestea sunt arhisuficiente pentru a le incadra pe mame in categoria ”super-oameni”.

Sa fii femeie, mama... sau super-woman in Romania

Sa fii mama, sa te ingrijesti zilnic ca fiul sau fiica ta sa aiba nu doar nevoile de baza indeplinite, ci si sa aiba un program variat, scoala adecvata, servicii medicale corespunzatoare, stimulari intelectuale, o viata sociala activa – toate acestea sunt arhisuficiente pentru a le incadra pe mame in categoria ”super-oameni”. A nu avea alta preocupare ”decat” aceea de a forma din copilul tau un om integru si cu o dezvoltare armonioasa, intr-un cuvant, a fi ceea ce oamenii denumesc uneori cu o nuanta depreciativa ”mama casnica” reprezinta in sine o provocare suprema si o cariera dificil de urmat.

Personalitatea multipla a unei mame care isi doreste perfectiunea

Ce faci, insa, atunci cand cariera de mama 24/7 este doar una dintre numeroasele fatete ale unei personalitati multiple, conturata astfel datorita cerintelor lumii moderne? Ce te faci cand, pe langa toate cele de mai sus, mai ai un serviciu la care nu poti / nu vrei sa renunti, pentru ca iti aduce niste bani de care nu te poti lipsi in bugetul familiei, sau pentru ca iti aduce niste provocari de care ai nevoie, sau din ambele motive? Cu alte cuvinte, care sunt resorturile la care apelezi pentru a putea evolua performant – la nivelul la care societatea de azi intelege performanta – pe o diversitate de planuri? Cum poate fi o mama din Romania mileniului 3, in acelasi timp...

 • Un angajat valoros

Trebuie sa fii asta, nu numai pentru implinirea ta profesionala, ci si pentru ca un salariu decent iti asigura un standard de viata pe care doresti sa-l asiguri copilului tau. Ce te costa insa aceasta identitate? Munca intensa, ore peste program, implicare in proiecte, deplasari, perfectionari, cursuri. Toate cuantificate in timp, stres, consum psihic si fizic.

 • Bucatar-sef

Chiar daca nu ai pretentia de a atinge diversitatea culinara si rafinamentul gastronomic al maestrilor din marile restaurante si chiar daca programul zilnic nu mai permite pranzul traditional in familie, orice mama isi doreste pentru familia ei mancare proaspata si de calitate. Asta inseamna in principal timp, timp pentru a face piata in cautarea ingrendientelor sanatoase si pentru a petrece in bucatarie orele necesare prepararii meselor.

 • Partener de joaca

Chiar daca toate celelalte activitati ale unei mame sunt destinate in final bunastarii celor mici, nimic nu se compara cu timpul petrecut cu ei. E adevarat, salariul tau le asigura lucrurile materiale; menajul le e necesar pentru a avea conditii normale de viata. insa nicio promovare profesionala de-a ta si niciun piure de cartofi cu tocanita pe care l-ai gatit pentru cina nu se compara, conform standardelor copiilor, cu timpul petrecut cu ei. Dezbraca-ti, asadar, deux-piece-ul corporatist, scoate-ti sortul de bucatareasa si intra macar pentru putin timp in lumea papusilor si a cavalerilor neinfricati.

 • Meditator

Probabil la orice varsta, dar in special la varste mici, copiii au nevoie de supraveghere si sprijin pentru a-si putea indeplini obligatiile de scolari. Fii pregatita, astfel, ca dupa ce ai dus la bun-sfarsit un proiect de achizitii la care ai lucrat saptamani in sir, sa iti reamintesti ecuatiile de gradul doi sau detaliile bataliei de la Verdun.

 • Sofer

Daca vrei sa oferi o educatie completa copilului tau, il vei duce, dupa orele de serviciu, la inot, karate, pian, engleza, teatru. Sau variatiuni pe aceeasi tema.

 • Femeie

Evident ca o mama este femeie facand toate cele de mai sus. insa, pentru a se simti implinita ea, in particica intima de suflet care-i apartine strict ei, o femeie are nevoie de timp (si buget aferent) pentru a merge la coafor, macar la ocazii, pentru a face un sport, un masaj, o iesire la spa, pentru a-si cultiva un hobby, a se intalni cu o prietena draga si altundeva decat la locul de joaca al copiilor.

 • Sotie

Cand faci toate lucrurile de mai sus, e greu sa mai gasesti timp pentru a-ti cultiva relatia cu sotul. Iar sa o pui pe ultimul loc in ideea ca nu ai timp si pentru asta, ca totul este sigur pe acest plan si ca nu mai e nevoie de confirmari este, probabil, o mare greseala. Macar din cand in cand, e nevoie de timp in doi, timp pe care sa-l petreceti strict unul pentru celalalt: o iesire la film cand copiii sunt la bunici / la prieteni, un pranz impreuna in pauza de la mijlocul zilei sau – culmea rasfatului – o iesire de un week-end in doi, la munte, cand copiii sunt in excursie.

Pare utopic sa crezi ca toate acestea se pot realiza in 24 de ore

Si evident ca sunt rare zilele in care reusesti sa iti asumi cu brio toate identitatile de mai sus in pondere egala. Uneori esti preponderent carierista, alteori mai mult menajera. in unele zile iti rasfeti sotul cu desertul sau preferat, in altele te joci de-a piratii cu fiul tau. Ce este cel mai important este, cred, sa reusesti sa faci un echilibru de ansamblu si sa eviti sa-ti asumi un singur rol. Daca esti vesnic ingropata in rapoarte si mereu la telefon cu partenerii, risti sa pierzi etape importante in cresterea copilului tau. La polul opus, o mama-closca ce nu-si scapa puiul din ochi 24 de ore pe zi, chiar si cand acesta a trecut de varsta copilariei mici, renunta constient la alte aspecte importante de implinire personala sufocandu-i totodata copilului spiritul de independenta.

Provocarile intampinate de mamele din Romania

Probabil ca provocarile intampinate de mamele din Romania in incercarea de a trage de cele 24 de ore in asa fel incat ele sa ajunga pentru cat mai multe activitati sunt similare mamelor de peste tot. Ceea ce este inca tipic pentru Romania este o mentalitate sexista care discrimineaza in continuare femeia la locul de munca, care inca nu permite accesul femeilor la functii de conducere la fel de facil ca si in cazul unui barbat, care inca plateste femeia mai putin comparativ cu un barbat pentru munca egala. in familie, exista inca un segment al societatii unde, chiar in conditiie in care ambii soti au serviciu egal de 8 ore pe zi, femeia este casnica traditionala, responsabila cu gatit-spalat-menaj dupa orele de munca.

”Cel mai bun barbat pentru munca este o femeie”, se spune. Si da, luand in calcul provocarile la care de bunavoie se supun – sau carora nu se pot impotrivi, capacitatea de adaptare de care dau dovada si iscusinta manifestata in slalomul lor cotidian intre serviciu, casa si copii, probabil ca acest lucru este adevarat. si cel mai bun lucru atunci cand de bunavoie si pentru binele familiei te materializezi zilnic intr-o super-woman contemporana este seara, tarziu, cand ai momentul tau de liniste si de satisfactie pentru inca o misiune indeplinita.

 citeste si:
9 intrebari pe care nu ai voie sa le pui mamicilor care lucreaza

Despre meseria de mama merita de citit si:

7 lucruri pe care le-am invatat de cand sunt mama
Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala 
Ce citeste copilul tau? Sugestii pentru lecturile copilariei
Unde au disparut idolii muzicali?
Curatenia de Pasti si Saptamana Patimilor
Dincolo de iubire intr-o alta dimensiune
Dorintele unei mame de 1 iunie 
Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat 
O vara retro pentru copilul meu: cum ar putea fi
Impresii de pe insula in care nimeni nu m-a vazut plangand

autor: NANA01 - redactor Desprecopii.com

toate drepturile rezervate - Desprecopii.com - 2018
Nana scrie si pe blogul ei: Cutia cu gagavaiți

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. VIORICA PASTOR
    VIORICA PASTORtrimis la 7/6/2016

    da, asa este sunt de acord cu tot ce s-a scris in articol si eu m-am ghidat dupa acelesi principii si uite asa mi-au crescut copii, am facut 60 de ani si ma pregatesc de pensionare vreau sa mai adaug si eu ca sunt activitati pe care le desfasori si nu primesti nici un ban ,acelea sunt ale mamei

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII