Ce faci în vacanță cu cei mici, când n-ai ce face?

Ce faci in vacanta cu cei mici, cand n-ai ce face?

Ce faci în vacanță cu cei mici, când n-ai ce face?

Din diverse motive, vacanta mare, prilej de maxim rasfat pentru cei mai multi dintre noi si asteptata cu nerabdare un an intreg, poate lua aspectul unui plictis generalizat. Care ar fi motivele?

despre ce faci in vacanta cand nu prea e vacanta, vei citi:
N-ai buget corespunzator
Mda. Viata e nedreapta
Activitati pentru tine si copii :)

Din diverse motive, vacanta mare, prilej de maxim rasfat pentru cei mai multi dintre noi si asteptata cu nerabdare un an intreg, poate lua aspectul unui plictis generalizat. Care ar fi motivele?

N-ai buget corespunzator

Poate ca banii care erau alocati pentru concediu s-au dus pe reparatia masinii sau pe inlocuitul acoperisului care picura, poate au ramas la acea nunta neprevazuta care a inghitit jumatate din ei sau poate s-au dus pe nesimtite intr-o gaura neagra numita ”viata de fiecare zi”, fara sa stii exact cum ai reusit sa cheltuiesti atat de mult. Poate ca nu corespund perioadele de concediu: tu esti libera si ai avea chef de duca, dar sotul tau e prins in tot felul de angarale la serviciu care-l impiedica anul acesta sa isi ia binemeritatele zile libere.

Televizorul si Facebook-ul, oferte plictisitoare si enervante

Indiferent care ar fi motivul, cert este ca ai inceput sa urasti televiziunea, care iti aminteste zi de zi ca e perioada estivala si majoritatea oamenilor isi planifica concediul. Si Facebook-ul de asemenea: tot a doua postare a prietenilor este de pe vreo plaja insorita – la Eforie sau prin alte locuri mai exotice; toti isi etaleaza bronzul sau, in functie de destinatie, se plang ca ”stau deja de trei zile la piscina hotelului / barul hotelului / cluburile din zona cu cocktailurile in brate, pentru ca ploua, trebuie sa merg la shopping in fiecare zi”, of, ce ghinion... Nici pe vecina ta nu o mai poti suporta, cea care vine acasa doar ca sa-si spele hainele si sa plece spre alta destinatie, cu eternele ei lamentari ”Doamne, ce obosita sunt, toata vara am facut bagaje si am calatorit, nu mai pot...”.

Mda. Viata e nedreapta

In tot acest timp, tu te uiti la al cinci-miilea episod din ”Tanar si nelinistit” de doua ori pe zi si ii vari copilului doi lei in mana sa mearga sa-si cumpere inghetata, pentru ca ai epuizat toate activitatile posibile cu el. Copilul, la randul lui, se plictiseste teribil, nici vorba de exercitii de vacanta (pentru ca esti in principiu impotriva lor si pentru ca, si daca ai fi pentru, ar trebui sa te lupti cu el pentru asta o jumatate de zi).  Se uita la televizor la toate desenele animate la care ai promis ca nu-l vei lasa niciodata sa se uite si se joaca pe tableta cu o perseverenta demna de un scop mai nobil. Si totusi, ce-i de  facut intr-o vacanta in care n-ai ce face, pentru a nu intra in depresie la sfarsitul ei si pentru a avea, totusi, ceva de povestit colegilor la reintoarcerea la serviciu?

Activitati pentru tine si copii :)

Urmatoarele activitati sunt rezultatul unor experiente personale, absolut verificate, unele repetate de nenumarate ori. Si da, majoritatea au in prim-planul activitatilor copiii. Pentru ca e si vacanta lor, nu?

Intr-una din dupa-amiezele plictisitoare in care nimeni n-avea ce face (nici eu, in casa, nici copiii plictisiti si molesiti in fata blocului) am coborat la ei. Mi-am adus aminte ca, atunci cand aveam varsta lor, eram lider de trupa si initiam toate jocurile posibile care umpleau lunga vacanta mare. I-am invatat cateva dintre jocurile mele preferate: cel cu tarile (un cerc trasat cu creta, impartit in tari... va amintiti cu siguranta), ”sapte pietre”, ”telefonul fara fir”. S-au distrat cum nu i-am mai vazut demult. si eu la fel. Vecinii care intrau/ieseau din bloc ne aruncau zambete largi. Am umplut o dupa-amiaza cu nostalgia copilariei mele, plus ca i-a crescut instantaneu cota fiului meu, care are acum o mama ”cool”.

 Vizionat de filme in grup. Sigur, oricine se poate uita la filme in vacanta. Ce e asa de grozav in asta? Pai sa va spun: douazeci si cinci (pe numarate) de copii din bloc (e un bloc plin numai cu tineri, deci numarul mare e explicabil) seara, asezati confortabil pe scaunele in fata blocului, cu pop-corn,  prajiturele si suc, in timp ce, cu un laptop si cu un proiector, se obtine pe peretele din fata o imagine imensa a lui ”Peter Pan”. Parca e mai interesant decat la mall, nu? A fost, intr-adevar, o seara memorabila. Pentru copii, pentru parinti, ba chiar si pentru sectoristul care a venit atras de multimea adunata in fata blocului si credea ca e un miting neautorizat.

 Iesirea cu cortul la gradina. Am adunat intr-o seara 5-6 copii cu parinti mai relaxati, inclusiv cel personal, si am dormit impreuna cu ei in cort, la gradina proprie situata nu departe de locuinta, la marginea orasului. Am facut foc, am prajit carnati si porumb, am aprins faclii, am invocat risipirea norilor – noroc ca a functionat! – am spus povesti in jurul focului...

 O actiune exclusiva a copiilor din vecini, de data aceasta, la care parintii au fost invitati doar: organizarea unei actiuni caritabile. Copiii au impartit din timp invitatii tuturor vecinilor in care erau chemati sa aduca hainute ramase mici, obiecte nefolositoare si jucarii de care copiii nu mai au nevoie. Fiecare a cumparat si a vandut cate ceva, iar banii obtinuti de la ”targul” astfel rezultat, impreuna cu obiectele nevandute, au fost oferiti unor copii sarmani.

 Spectacolul copiilor. Evident, la varsta asta talentele sunt in floare, la fel ca si dorinta de a le manifesta. Copiii s-au transformat in mici actori care, pe o scena improvizata in fata blocului, si dupa repetitii suficiente gazduite la diferite etaje, au dansat, au cantat, au facut demonstratii sportive si au interpretat scenete umoristice.

 In zilele cand doream sa iesim, aveam un joc pe care, la randul meu, l-am mostenit de la mama mea. Mergeam intr-o parte de oras necunoscuta pentru el si-l lasam pe fiul meu sa ma conduca pe stradute, pe unde voia el, facandu-l sa exploreze trasee, sa aleaga rute. Si, in final, ajungeam invariabil la o cofetarie, sa rasplatim efortul expeditiilor citadine cu o savarina insiropata.

 Mergeam cu bicicletele la padure, echipati cu mancare si apa, stateam acolo cateva ore bune jucandu-ne de-ascunselea sau urmarind insecte.

 Un lucru pe care eu nu l-am facut, dar care poate fi o experienta minunata, ar fi o calatorie in satul copilariei tale. Chiar daca bunicii tai nu mai sunt, o astfel de excursie ii poate dezvalui copilului un univers necunoscut, ii poti arata locurile tale de suflet, ii poti povesti amintirile lor.

 Strict pentru tine: intr-o vacanta in care nu ai ce face, poti face lucrul pe care l-ai tot amanat in ultimul timp din motive de timp sau comoditate: poti citi zece carti. Te poti (re)apuca de un hobby. Poti incepe sa inveti o limba straina. Poti asculta toate albumele tale preferate de muzica din adolescenta si sa-ti recreezi acea stare de spirit in care lumea era a ta si fara vreun buget de vacanta la all-inclusive.

Toate lucrurile de mai sus nu costa nimic, sau nu costa semnificativ de multi bani

E adevarat, multe dintre ele tin de o anumita conjunctura, de o comunitate apropiata ca valori, de disponibilitate, de compatibilitatea dintre copii si de dorinta lor de a face lucruri de acest gen. Dar multe tin si de spiritul tau de initiativa, de dispozitia ta, de dorinta de a face ceva creativ.

Nu vreau sa spun ca strugurii sunt acri, ca, domne, ce mic-burghez e sa mergi in vacanta pe Coasta de Azur si ce misto e, in comparatie, sa joci elastic cu copiii in fata blocului. Sunt doar perspective diferite de a trai o vara, perspective care-ti pot aduce satisfactii diferite, dar la fel de intense.

Poate ca la finalul verii n-o sa poti posta pe Facebook o selfie cu titlul ”Relaxandu-ma la Ibiza”. Dar, daca poti pune o poza cu tine si fiul tau, cu gura pana la urechi, poti sa o denumesti ”Eu, retraind copilaria”. Iar calatoriile inapoi in timp, cand viata era simpla si fericirea deplina, se cheama o vacanta castigata.

Concediul de vară al familiei - sfaturi și recomandări de sănătate

Concediul de vara al familiei este perioada cea mai frumoasa a anului. Pe carari de munte sau pe plaje insorite, alaturi de cei dragi... sentimentele durabile de dragoste si tandrete ale membrilor familiei se reaprind si se reconfirma, acum are loc acel timp de calitate pentru care merita toata munca orelor de serviciu din timpul anului. In padurile frumoase ale Carpatilor, pe plajele Marii Negre, Mediterane sau pe o insula ce va primeste cu drag, aveti insa grija ca acest timp special al vacantei, alături de cei dragi, sa va fereasca de neplaceri.

Iata sfaturile si recomandarile de sanatate de la Desprecopii>>

autor: Redactor Desprecopii.com: Nana - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII