Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului

Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului

Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului

  • Analiza comportamentala este o metoda validata stiintific prin care este inteles comportamentul si modul in care acesta este afectat de mediu. In contextul de fata, termenul de “comportament” se refera la actiuni si aptitudini, iar cel de “mediu” include orice influenta fizica sau sociala care ar putea schimba comportamentul cuiva sau ar putea fi schimbat de un anumit comportament.

despre analiza comportamentala ABA, veti citi:
Ce este analiza comportamentala aplicata (ABA)?
Care sunt avantajele analizei comportamentale aplicate in terapia autismului?
Ce perspectiva ofera studiile despre analiza comportamentala aplicata?
Cum reactioneaza adultii cu autism la ABA?
Ce implica, efectiv, interventia prin tehnici ABA?
Planificarea si evaluarea continua
Tehnicile si filosofia ABA
Ce tip de progres este asteptat in urma aplicarii tehnicilor ABA?
Ce specialisti pot aplica tehnicile ABA?
Terapia ABA in Romania

Analiza comportamentala este o metoda validata stiintific prin care este inteles comportamentul si modul in care acesta este afectat de mediu. In contextul de fata, termenul de “comportament” se refera la actiuni si aptitudini, iar cel de “mediu” include orice influenta fizica sau sociala care ar putea schimba comportamentul cuiva sau ar putea fi schimbat de un anumit comportament. Analiza comportamentala este un domeniu extrem de complex, principiile si metodele ei ajutand numeroase categorii de personae sa aiba rezultate mai bune in ceea ce priveste invatarea si formarea anumitor capacitati, indifferent de scopul invatarii (fie ca este vorba de mentinerea unui stil de viata sanatos sau de invatarea unei limbi straine). Analiza comportamentala este aplicata in terapia autismului inca din 1960.

Ce este analiza comportamentala aplicata (ABA)?

Analiza comportamentala este focalizata pe principiile care explica modul in care are loc invatarea. Unul dintre aceste principii este stimularea pozitiva, ce are la baza ideea ca atunci cand un comportament este urmat de o recompense sansele sunt mult mai mari ca el sa se repete. De-a lungul mai multor decenii de cercetari, in domeniul analizei comportamentale s-au dezvoltat mai multe tehnici de stimulare a comportamentelor folositoare si de reducere a celor carte pot produce efecte negative asupra organismului sau care interfereaza negativ cu procesul de invatare.

Analiza comportamentala aplicata (Applied Behavior Analysis - ABA) consta in folosirea acestor tehnici si principii in scopul de a produce schimbari pozitive semnificative in comportament. Inca din 1960, analiza comportamentala aplicata a inceput sa fie utilizata in terapia autismului si a afectiunilor adiacente la copii, initial tehnicile folosite implicand in cea mai mare parte instructiuni primite din partea unui adult. Inca din acei ani s-au dezvoltat numeroase tehnici in ceea ce priveste crearea si dezvoltarea abilitatilor utile in cazul pacientilor cu autism, indiferent de varsta lor, aceste tehnici putand fi folosite atat in situatii clar structurate (precum lectiile din clasa), cat si in situatii tipice din viata cotidiana (cum ar fi momentul mesei sau joaca cu copiii vecinilor). Sesiunile de terapie in care se foloseste analiza comportamentala aplicata implica interactiunea directa dintre pacient si terapeutul comportamental, iar uneori este utila si instruirea in grup.

Care sunt avantajele analizei comportamentale aplicate in terapia autismului?

Astazi, ABA este recunoscuta ca o metoda sigura si efectiva de tratare a autismului, fiind aprobata si utilizata in numeroase tari pentru a ajuta persoanele cu autism sa aiba o viata frumoasa si productiva. In acest sens este esential faptul ca tehnicile si principiile utilizate stimuleaza deopotriva numeroase elemente de baza din comportamentul uman, ca privirea, ascultatul si imitarea, precum si elemente complexe ca cititul, conversatia si intelegerea perspective pe care o alta persoana o are asupra unui lucru.

Ce perspectiva ofera studiile despre analiza comportamentala aplicata?

Numeroase studii au demonstrat ca tehnicile folosite pot produce imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste abilitatile de comunicare, relatiile sociale, joaca, grija de sine, activitatea scolara sau de la serviciu. Studiile au in vedere toate categoriile de varsta, de la prescolari la adulti, rezultatele aratand clar ca ABA creste participarea pacientilor in activitatile familiei si ale comunitatii.

Exista, de asemenea, studii care releva faptul ca beneficiile ABA sunt si mai mari daca tehnicile folosite sunt combinate cu alte metode comprehensive individualizate de interventie timpurie intensiva, special concepute pentru copiii cu autism. Acestea presupun stimularea unei game largi de abilitati, prin programe intensive (de 25 – 40 de ore pe saptamana, timp de 1 – 3 ani), special concepute pentru copiii cu varste mai mici de 4 ani. Cu ajutorul lor, copiii invata si pun in aplicare diverse metode prin care sa isi imbunatateasca abilitatile atat in situatii structurate, cat si in situatii nestructurate. Intensitatea acestor programe este cea care influenteaza semnificativ modul in care copiii interactioneaza zilnic in diverse situatii de comunicare.

Studiile demonstreaza ca numerosi copii cu autism inregistreaza progrese semnificative in ceea ce priveste invatarea, intelegerea, comunicarea si adaptabilitatea atunci cand participa la programe de calitate, bazate pe analiza comportamentala aplicata. Prescolarii care participa la astfel de programe timp de cel putin 2 ani au sanse foarte mari  de a achizitiona suficiente elemente pentru a putea face fata unui program scolar normal, fara support aditional. Exista insa si numerosi copii care, in ciuda progreselor importante au nevoie totusi in continuare de ajutor suplimentar pentu a face fata unui program scolar normal. Un numar foarte mic de copii cu autism nu se incadreaza in statisticile rezultate in urma studiilor. De altfel, este destul de dificil de explicat de ce unii copii inregistreaza salturi pozitive extraordinare in timp ce altii progreseaza lent, reactionand diferit la aceleasi tehnici.

In unele studii exista comparatii intre diverse tipuri de analiza comportamentala aplicata, in functie de intensitatea aplicarii acesteia sau intre ABA si alte tipuri de interventie timpurie in autism. In genere, aceste studii arata ca progresele sunt mult mai mari in cazul copiilor care au facut terapie bazata pe ABA intr-un mod intens decat la cei care au fost tratati prin alte metode terapeutice. De asemenea, in primul caz parintii au declarat ca sunt mai putin stresati , decat in al doilea.

Cum reactioneaza adultii cu autism la ABA?

Cateva studii recente confirma faptul ca tehnicile utilizate in analiza comportamentala aplicata sunt eficiente si in terapia adolescentilor si a adultilor cu autism. Numeroase programe special concepute pentru adultii cu autism combina tehnici ale analizei comportamentale aplicate cu alte tehnici pentru a ajuta adultii cu autism sa isi capete independent in viata cotidiana si la serviciu. Cu toate acestea beneficiile ABA sunt mult mai putin studiate in ceea ce ii priveste pe adulti si de aceea viitoare studii in aceasta directie sunt asteptate.

Ce implica, efectiv, interventia prin tehnici ABA?

Trebuie precizat interventia efectiva prin ABA in cazul autismului nu este o metoda aplicabila in acelasi mod pentru toata lumea si nu ar trebui privita pur si simplu ca un set prestabilit de programe sau de exercitii. Dimpotriva, un terapeut bine pregatit va sti sa adapteze interventia in functie de abilitatile pacientului, de nevoile si interesele sale, de preferinte si de situatia familiala. Din aceste motive, fiecare program bazat pe ABA va fi diferit, in functie de situatia celui caruia ii este adresat, avand in comun doar elementele de baza. Programele ABA pentru pacientii cu autism au in comun urmatoarele aspecte:

Planificarea si evaluarea continua

- Interventia este conceputa si supravegheata direct de catre un specialist in analiza comportamentala aplicata;
- Dezvoltarea obectivelor terapiei este in permanenta evaluata de catre specialist in functie de abilitatile si de preferintele pacientului si poate sa include, de asemenea, obiective care sunt ale familiei;
- Obiectivele tratamentului si programul de instruire trebuie sa fie in concordanta cu nivelul de dezvoltare a pacientului si vizeaza o gama larga de abilitati, cum ar fi cele care tin de comunicare, de socializare, de capacitatea de a avea grija de propria persoana, de joaca si relaxare,de dezvoltarea motorie si intelectuala;
- Obiectivele au in vedere abilitati care ii ajuta pe pacienti sa devina independenti si sa aiba succes pe mai multe planuri atat pe termen scurt, cat sip e termen lung.
- Planul de tratament este descompus in pasi mici, astfel incat abilitatile dorite sa fie dobandite de la cele mai simple expresii (cum ar fi imitarea sunetelor), la cele mai complexe (cum ar fi mentinerea unei conversatii);
- Interventia implica masurarea obiectiva permanenta progresului pacientului;
- Informatiile legate de progresul pacientului sunt in permanenta utilizate de catre specialist pentru ajustarea obiectivelor si pentru adaptarea procedurilor efective folosite in terapie la acestea;
- Terapeutul se intalneste in mod regulat cu membrii familiei pacientului si cu ceilalti specialisti implicati in program pentru a adapta obiectivele si tehnicile utilizate in terapie la progresul si la nevoile in permanenta noi ale pacientului.

Tehnicile si filosofia ABA

- Terapeutul utilizeaza o varietate de proceduri tehnice si analitice, unele dintre ele fiind impuse de el, altele fiind cerute de catre pacient;
- Parintii si ceilalti membri ai familiei sau alte persoane care intra frecvent in contact cu pacientul, primesc la randul lor consiliere, astfel incat sa poata sprijini terapia prin exersarea abilitatilor dezvoltate zilnic;
- Programul zilnic al pacientului este structurat astfel incat sa ii ofere acestuia numeroase oportunitati atat in ceea ce priveste exercitiile structurate, cat si in ceea ce priveste situatiile neprevazute, ivite in mod natural;
- Pacientul primeste o gama larga de stimuli pozitivi care il incurajeaza sa isi demonstreze abilitatile in diverse domenii, focalizarea trebuie sa fie pe interactiunile sociale pozitive si pe invatatul din placere;
- Incurajarea comportamentului pacientului trebuie sa fie in concordanta cu etapele invatarii si sa nu ii produca niciun fel de disonfort.

Ce tip de progres este asteptat in urma aplicarii tehnicilor ABA?

Atunci cand este aplicata in mod corect si competent, analiza comportamentala aplicata are rezultate vizibile in ceea ce priveste intelegerea, pacientii cu autism inregistrand schimbari esentiale in multe domenii. Cu toate acestea, schimbarile nu apar rapid, ci sunt vizibile in timp, progresul fiind pas cu pas. Progresul variaza considerabil de la o persoana la alta, in functie de varsta, de modul in care este perceput tratamentul, de obiectivele familiei si de alti factori. Unii pacienti invata foarte repede si au rezultate vizibile destul de repede, insa acest progres rapid se vede, de obicei, doar in cazul uneia sau doua abilitati particulare cum ar fi cititul, in timp ce in cazul celorlalte abilitati este neoie de mai multa practica si de interactiune intena pentru a ajunge la aceleasi rezultate.

Ce specialisti pot aplica tehnicile ABA?

La fel cum un program de tratament medical nu poate fi aplicat cu succes decat de un specialist in domeniu, tehnicile ABA nu pot fi aplicate decat de catre persoane care au o calificare speciala in acest sens. Tehnicile ABA pot fi aplicate de catre psihologi terapeuti specializati in terapia autismului, insa acestia au nevoie de o certificare speciala in domeniul analizei comportamentale aplicate pentru a le putea aplica. Inainte de a apela la serviciile un astfel de specialist este bine sa te asiguri ca are toate certificarile necesare. De asemenea, parintii si toate persoanele implicate in educarea pacientului cu autism care urmeaza un program de terapie ce implica tehnici ABA ar trebui sa asiste constant la sesiunile de terapie si sa se implice activ in program, astfel incat sa poata monitoriza in mod direct rezultatele aplicarii acestuia.
Referinte: https://www.autismspeaks.org/

Mai multe informatii utile pentru parintii ai caror copii au fost diagnosticati recent cu autism pot fi studiate (in limba engleza) aici - https://www.autismspeaks.org/family-services/tool-kits/100-day-kit
 

Terapia ABA in Romania

Cursurile pentru recuperarea copiilor cu autism se adresează atât psihologilor, cât şi părinţilor. La noi în ţară există peste 30.000 de copii care suferă de tulburări din spectrul autist, potrivit datelor neoficiale. Acestea sunt mai frecvente la băieţi decât la fete.

De puţin timp, specialiştii ABA se pot pregăti şi în România, deoarece cursurile sunt acreditate internaţional. Acestea costă în jur de 180 de euro pe lună (pot fi plătiţi în rate) şi durează un an. Însă nu oricine poate participa la astfel de cursuri. Persoanele interesate trebuie să aibă studii superioare, să cunoască limba engleză şi să aibă un an de experienţă în lucrul cu copiii autişti. Un astfel de curs este organizat, începând din ianuarie, de Asociaţia pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din România „Horia Moţoi". Cursul este aprobat de „The Behavior Analyst Certification Board", organismul care certifică la nivel mondial consultanţii în terapia ABA. Părinţii joacă un rol esenţial Părinţii se pot implica activ în recuperarea copilului. „Părinţii pot participa la cursurile ABA, însă nu vor putea substitui niciodată specialistul. Aceste cursuri au o componentă practică. Mai exact, părinţii sunt instruiţi cum să înveţe copilul să-şi ocupe timpul liber, deoarece se ştie că un copil cu autism se retrage în lumea sa", explică psihologul Daniela Martinescu, preşedinte al Asociaţiei pentru Intervenţie Terapeutică în Autism din Bucureşti. Astfel de cursuri se predau în weekend, câte opt ore zilnic, şi costă aproximativ 200 de lei. În cadrul cursului, participanţii beneficiază de demonstraţii privind aplicarea terapiei ABA şi li se prezintă studii de caz. Din păcate, terapia ABA este extrem de costisitoare, părinţii fiind nevoiţi să scoată lunar din buzunar circa 1.000 de euro. Terapia ABA presupune lucrul individual cu fiecare copil, circa 40 de ore pe săptămână, pentru o perioadă de minimum doi-trei ani sau toată viaţa.

Mai multe informatii despre autism:

Test online de diagnosticare rapida a autismului la copil

Test online de diagnosticare rapida a autismului la copil

Cercetatorii de la Harvard Medical School, SUA - au redus semnificativ de la ore la minute, timpul necesar pentru a detecta cu precizie autismul la copiii mici. Iata un test online care va…

Autismul la copii: semne precoce de recunoaștere

Autismul la copii: semne precoce de recunoaștere

Autismul este o gamă de dizabilitati de dezvoltare cauzată de diferențe de perceptie la nivelul creierului. Persoanele cu autism au adesea probleme cu comunicarea și…

Cadouri potrivite pentru un copil cu autism

Cadouri potrivite pentru un copil cu autism

Copiii vad lumea altfel decat o vedem noi, adultii si acesta este un lucru arhicunoscut. Asa incat alegerea unui cadou pentru un copil s-ar putea sa fie pentru un adult o adevarata provocare. In cazul…

 Forumuri specializate

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014
referinte: ziarul Adevarul.ro - Terapia ABA se poate învăţa şi în România

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII