Durerile si neplacerile după cezariană au acum un nume și un tratament - de stiut de mamicile care au nascut prin cezariana

Durerile si neplacerile dupa cezariana au acum un nume si un tratament - de stiut de mamicile care au nascut prin cezariana

Durerile si neplacerile după cezariană au acum un nume și un tratament - de stiut de mamicile care au nascut prin cezariana

Dureri abdominale, sângerări, probleme de fertilitate. Femeile pot avea neplaceri considerabile după o nasere cezariană, dar până acum nu exista un ghid medical pentru acest lucru.

Durerea și neplacerile după cezariană au acum un nume și un tratament

  • Dureri abdominale, sângerări, probleme de fertilitate. Femeile pot avea neplaceri considerabile după o nasere cezariană, dar până acum nu exista un ghid medical pentru acest lucru. Datorită cercetătorilor de la Universitatea de Medicina din Amsterdam UMC, există acum un diagnostic de CSDi, asa numita tulburare de cicatrice cezariană.


Femeile care au aceste probleme dupa cezariana - primesc in sfarsit o recunoaștere medicala și, prin urmare, mai multe și mai bune opțiuni de tratament.

Cezariana este o cicatrice pe uter

În Romania, este 70,000 de femei sunt supuse unei operații cezariane în fiecare an. Asta lasă întotdeauna o cicatrice, desigur, dar se creează o nișa post-operație cezariană (Istmocelul)în aproape 28.000 dintre ele. Aceasta este o cicatrice bombată, în formă de gol, în uter. Această nișă provoacă plângeri la aproximativ 20.000 de femei. Adică una din trei femei care fac o operație cezariană.

Pe baza literaturii medicale, o echipa de medici ginecologi olandezi au condus un studiu la care s-au alaturat inca 31 de ginecologi internaționali, specializați în plângerile femeilor după o operație cezariană. Acest lucru le-a oferit o descriere clară a bolii, a disconfortului asociat și a ceea ce este necesar pentru a pune diagnosticul.

De ce unele femei dezvolta nișa post-operație cezariană (Istmocelul)

Nu se știe încă de ce se dezvoltă aceasta problema la unele femei si altele nu. Tehnicile de sutură ale medicului ginecolog par să joace doar un rol minor. Cu toate acestea, șansa unei nișe este mai mare dacă operația cezariană are loc cu mai multă dilatare în timpul nașterii. Femeile cu adenomioză, o formă de endometrioză, au, de asemenea, mai multe șanse de a face o nișă. „Aderarea poate juca un rol, spune De Leeuw. „Ar putea fi util să se administreze agenți anti-adezivi în timpul unei operații cezariane.”

Ce este ismocelul?

Istmocelul - sau nișa post-operație cezariană - este o afecțiune care poate apărea ca urmare a unei cezariene. Istmocelul este o cavitate umplută cu lichid (serom) sau cu sânge care se formează între stratul muscular al uterului și cicatricea cezariană în perioada postoperatorie. Acesta poate fi denumit și pseudo-chist sau hematocel, în funcție de conținutul său.

Urmările istmocelului pot varia în funcție de dimensiunea, simptomele și durata sa. În general, unele din urmări pot include:

🔸 Disconfort și durere:

Istmocelul poate provoca disconfort sau durere în zona abdomenului inferior. Disconfortul poate fi resimțit mai ales în timpul mișcărilor sau în timpul actului sexual.

🔸 Sângerare vaginală:

În cazul în care istmocelul conține sânge, acesta poate provoca sângerări vaginale.

🔸 Infecție:

Există un risc de infecție a istmocelului, ceea ce poate agrava simptomele și necesită tratament medical adecvat.

🔸 Impactul asupra fertilității:

În cazuri rare, istmocelul poate afecta fertilitatea, însă acest lucru este mai puțin frecvent.

➡️ Citeste si A doua sarcina nu vine intotdeauna usor. Aveam o nisa pe uter de la cezariana anterioara - experienta mea

Tratamentul pentru istmocel poate varia în funcție de severitatea și simptomele sale. În unele cazuri, istmocelul poate se poate vindeca singur în timp. În cazurile mai severe sau dacă simptomele sunt deranjante, pot fi recomandate tratamente precum drenajul seromului sau sângelui, sau chiar intervenții chirurgicale pentru a rezolva problema.

O nișa post-operație cezariană poate cauza o varietate de probleme. Rana cicatricei poate provoca dureri abdominale. De asemenea, o nișă vă poate face să pierdeți sânge după menstruație. De asemenea, poate face să rămâneți însărcinată mai dificilă. O posibilă explicație pentru aceasta este că lichidul din nișă ajunge în uter, împiedicând implantarea.

Este bine ca femeile scare aleg cezariana ă fie conștiente că pot avea plângeri ginecologice după o operație cezariană care le afectează calitatea vieții”, spune De Leeuw. „Este important să știm că CSDi poate fi baza pentru acest lucru. Acum zece ani puteam vedea deja o nișă la ecografie, dar încă nu eram siguri dacă plângerile erau într-adevăr cauzate de nișă. Multe femei au aceste probleme ani de zile.

Medicii olandezi indeamna femeile sa nu subestimeze o unei cezarienă

Cercetătorii subliniază că nu trebuie să subestimăm operațiile cezariane. Este o procedură importantă și adesea salvatoare. Dar femeile însărcinate ar trebui să fie mai bine informate cu privire la posibilele complicații care pot apărea după o operație cezariană.

➡️ CIteste in continuare Recuperarea dupa cezariană in 5 etape importante. Pas cu pas către vindecarea mamei

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog
Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII