Ce trebuie sa mananci si sa bei in zilele toride

Ce trebuie sa mananci si sa bei in zilele toride

Ce trebuie sa mananci si sa bei in zilele toride

  • Pentru ca organismul nostru să nu sufere din cauza temperaturilor ridicate, medicii ne recomandă o alimentatie specifica acestei perioade din an. Astfel, roşiile, dovleceii, castraveţii, pepenele şi fructele de pădure nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic în zilele toride de vară.

Ce mancam si bem pe timp de canicula:
Rosiile ne apara de actiunea nociva a rezelor ultraviolete
Hidratarea
Alcoolul produce deshidratare
Folosiţi cremă cu factor de protecţie şi când ieşiţi pe stradă 
Protectia ochilor pentru a evita arsurile de retina

 

Ce mancam si bem pe timp de canicula

Pentru ca organismul nostru să nu sufere din cauza temperaturilor ridicate, medicii ne recomandă o alimentatie adecvată acestei perioade din an. Astfel, roşiile, dovleceii, castraveţii, pepenele şi fructele de pădure nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic în zilele toride de vară.

Rosiile ne apara de actiunea nociva a rezelor ultraviolete

Roşiile conţin potasiu, vitamina C, fibre şi sunt o sursă naturală de licopen, un fitonutrien care protejează pielea de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete, în timp ce dovleceii conţin 94% apă, sunt săraci în calorii şi bogaţi într-o serie de nutrienţi, printre care se numără acid folic, vitamina C, potasiu şi betacaroten, iar pepenele, indiferent că e roşu sau galben, conţine în proporţie de 95% apă. Acest fruct este un aliment hidratant şi răcoritor, ideal pentru zilele caniculare”, a declarat pentru gândul Mihaela Bilic, medic nutriţionist. Alimentele bogate în proteine şi glucide ar trebui evitate în zilele caniculare.

Hidratarea

Pentru ca organismul nostru să resimtă cât mai puţin temperaturile crescute din termomentru, specialiştii ne recomandă să ne hidratăm corespunzător. Zilnic trebuie să bem între 1,5 şi 2 litri de apă. De evitat sunt băuturile alcoolice, inclusiv berea, băutură preferată de majoritatea dintre noi atunci când ieşim în oraş.




Cata apa trebuie sa bem?  cititi si: Cata apa trebuie sa bem?

Ce apa dam bebelusului? Intrebari si raspunsuri pentru sanatatea bebelusului Ce apa dam bebelusului? Intrebari si raspunsuri pentru sanatatea bebelusului

 

Alcoolul produce deshidratare

Persoanele care aleg să bea bere rece, crezând că băutura le va răcori, nu vor face altceva decât să se deshidrateze. Din cauza conţinutului de alcool, berea nu poate să ne hidrateze.
Specialiştii spun că aceleaşi consecinţe le are consumul oricărui tip de alcool, fie băuturi tari - care au mai mult de 30% alcool (votcă, whiskey, gin, lichior), fie cele slabe - cu alcool sub 10% (vin, bere, şampanie).

Alcoolul produce deshidratare, deoarece blochează eliberarea de vasopresină (hormon care inhibă eliminarea apei prin rinichi – n. r.), iar urina va fi diluată şi eliminată în cantitate mare.

Tot în categoria băuturilor care deshidratează se înscriu şi sucurile care conţin zahăr. Băuturile dulci nu potolesc setea. Este vorba doar de o falsă impresie care poate apărea pe moment, dar, pe urmă, vom simţi nevoia de a bea apă.

Folosiţi cremă cu factor de protecţie şi când ieşiţi pe stradă 

Medicii recomanda ca în zilele caniculare să folosim cremă cu factor de protecţie solară chiar şi atunci când nu ne expunem direct soarelui.

Alegerea factorului se face în funcţie de tipul de ten al fiecăruia dintre noi. Potrivit dermatologilor, pentru un ten deschis la culoare, sensibil şi care se arde uşor, alegeţi pentru oraş un FPS de minim 8, iar pentru expunere în plin soare (mare, munte), un factor de protecţie de 30 sau chiar mai mare. Persoanele cu un ten mai închis la culoare, care sunt mai rezistente, pot opta, pentru oraş, pentru un FPS 15, iar pentru expunere directă, un factor de 25.

Cum protejam copiii la soare? cititi si:Cum protejam copiii la soare?


Protectia ochilor pentru a evita arsurile de retina

În zilele toride trebuie să ne protejăm şi ochii, deoarece  există riscul apariţiei arsurilor de retină. Astfel, oftalmologii ne recomandă să folosim ochelari de soare. Medicii atrag atenţia că o pereche de ochelari cumpărată din talcioc sau de la tarabă, de proastă calitate, afectează vederea, odată cu înaintarea în vârstă. Dar pentru că bugetele sunt din ce în ce mai mici, prof. dr. Monica Pop spune că orice tip de ochelari de soare este bine de purtat decât deloc. "Aceştia oferă protecţie mai mică, dar sunt mai buni decât nimic. Pentru pacienţii care au deja probleme cu vederea le recomand să nu renunţe la ochelarii de vedere. Aceştia pot fi trataţi cu diferite nuanţe, transformându-se astfel în ochelari de soare adaptaţi nevoilor lor", spune prof. dr. Pop.

Persoanele care au ochii deschişi la culoare trebuie să acorde mai multă atenţie razelor ultraviolete, deoarece sunt mai sensibile. Astfel, riscul apariţiei problemelor de vedere este destul de mare. Mai mult, efectele pe termen scurt ale expunerii excesive la ultraviolete se pot manifesta prin apariţia arsurilor de corneene.

Mai cititi si urmatoarele:

Arsurile solare: 19 tratamente si remedii la indemana cand pielea e arsa de soare

Arsurile solare: 19 tratamente si remedii la indemana cand pielea e arsa de soare

Concediul de vara al familiei este perioada cea mai frumoasa a anului. Dar, preocupati de alte griji, uitam ca razele soarelui sunt prea puternice pentru pielea noastra si a copiilor…

Cum recunosti o alimentatie sanatoasa?

Cum recunosti o alimentatie sanatoasa?

Cine ar fi crezut ca, sa cumperi produse alimentare ar putea fi atat de greu? Plimbati-va in orice supermarket si veti fi bombardat cu ambalaje etichetate cu tabele nutritionale, logo-uri care sa va…

7 Lucruri pe care aș fi vrut ca soțul meu să le știe înainte de a aduce bebelușul nou-născut acasă - confesiuni

7 Lucruri pe care aș fi vrut ca soțul meu să le știe înainte de a aduce bebelușul nou-născut acasă - confesiuni

Meseria de a fi mamă nu începe niciodată cu un nor roz. În realitate, în primele zile după naștere, m-am simțit incredibil de rău... și de…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII