Hipospadias la copil

Hipospadias la copil

Hipospadias la copil

Hipospadias este o boala în care deschiderea uretrei se afla pe partea de dedesubt a penisului, în loc de a fi situata în vârf, cum ar fi normal. Uretra este tubul prin care este transportata urina de la vezica pentru a fi eliminata din corp. Hipospadias este o boala relativ comuna, ce afecteaza circa 1 din 300 de nou-nascuti baieti. Este prezenta din nastere (congenitala). În unele cazuri, se transmite genetic. Iata sfatul medicilor pediatri de la Desprecopii.com.

Despre Hipospadias, veti citi:


Ce este hipospadias?

Hipospadias este o boală în care deschiderea uretrei se află pe partea de dedesubt a penisului, în loc de a fi situată în vârf, cum ar fi normal. Uretra este tubul prin care este transportată urina de la vezică pentru a fi eliminată din corp.
Hipospadias este o boală relativ comună, ce afectează circa 1 din 300 de nou-născuţi băieţi. Este prezentă din naştere (congenitală). În unele cazuri, se transmite genetic.

Deşi hipospadias poate fi constitui un motiv de îngrijorare pentru părinţi, nu implică dificultăţi de îngrijire a copilului.

De obicei, situaţia este reparată cu ajutorul chirurgiei, fiind astfel refăcut aspectul normal al penisului. În cazul tratării cu succes a bolii, cei mai mulţi băieţi vor avea o viaţă sexuală normală la maturitate.

Simptome de Hipospadias

În cazul în care copilul are hipospadias, deschiderea uretrei se află pe partea de dedesubt a penisului, în loc de a se afla în vârf.

Hipospadias: urina este eliminată pe aici, nu prin vârful penisulului

Gravitatea bolii variază. În cele mai multe cazuri, deschiderea uretrei este aproape de extremitatea penisului. În cazuri mai rare, deschiderea se află undeva la mijlocul distanţei între extremitatea şi baza penisului. Foarte rar, deschiderea se află chiar sub scrot.

Alte semne şi simptome pot fi:

  • Penisul este curbat în jos
  • Penisul are aspectul asemănător unei glugi din cauză că numai jumătatea superioară este acoperită de prepuţ
  • Jet anormal în timpul urinării

   Grup de suport al parintilor de baietei cu Hipospadias

  Mai cititi despre bolile la copii:

 Toate bolile aici: Dosarul bolilor >>

 Consultati rubrica Medicul va raspunde aici >>

  Dezvoltarea intelectuala a copilului (4-12 ani)

 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online. 

 

Cauzele de Hipospadias

Hipospadias este o boală prezentă încă de la naştere (congenitală). În multe situaţii cauza este necunoscută. Uneori, boala este moştenită genetic.

Pe măsură ce penisul se dezvoltă în fetusul masculin, anumiţi hormoni stimulează formarea uretrei şi a prepuţului. Hipospadias apare atunci când intervine un defect în acţiunea acestor hormoni, ceea ce face ca uretra să se dezvolte anormal.
 
Factori de risc la Hispospadias

Boala este mai frecventă la bebeluşii care au un istoric familial de hipospadias.
De asemenea, există un risc crescut de hipospadias la bebeluşii băieţi născuţi prin fertilizare in vitro (FIV). Acest lucru poate avea drept cauză expunerea mamei la progesteron, un hormon natural administrat în timpul procesului de fertilizare in vitro.

Când trebuie să mergeţi la medic

Cei mai mulţi copii care au hipospadias sunt diagnosticaţi încă de la maternitate, după naştere.
Totuşi, este posibil ca o formă de hipospadias mai uşoară să fie trecută cu vederea. Sunaţi medicul în cazul în care observaţi că deschiderea uretrei fiului dumneavoastră nu se află în vârful penisului, dacă prepuţul nu îi este complet dezvoltat, sau dacă penisul i se curbează în jos în timpul erecţiei.

Cum se stabileşte diagnosticul de Hipospadias

Medicul fiului dumneavoastră poate pune diagnosticul de hipospadias pe baza unui examen fizic.

Complicaţii in caz de Hipospadias

Dacă boala nu este tratată, copilului îi va fi greu să înveţe să folosească toaleta corect. La maturitate, dacă hipospadias nu este tratată, pot exista dificultăţi în actul sexual.

Tratament pentru Hipospadias

Tratamentul bolii necesită intervenţia chirurgicală pentru a repoziţiona deschiderea uretrei şi, dacă este necesar, îndreptarea penisului.

În timpul intervenţiei chirurgicale, un chirurg specializat în urologie pediatrică foloseşte grefe de ţesut din prepuţ sau din interiorul gurii pentru a reconstrui canalul urinar în poziţia potrivită, corectând astfel boala. Intervenţia necesită de obicei între 90 minute şi trei ore şi este efectuată în timp ce copilul este inconştient (sub anestezie generală). Rareori, reparaţia chirurgicală poate fi făcută în etape, necesitând două sau mai multe intervenţii.

Intervenţia chirurgicală este mai recomandabilă la o vârstă cât mai mică – de obicei între 3 şi 18 luni. Dar procedura poate fi efectuată la orice vârstă, chiar şi la maturitate. În cazul în care familia doreşte circumcizia bebeluşului, circumcizia ar trebui făcută după intervenţia chirurgicală, deoarece pielea prepuţului ar putea fi necesară în intervenţia chirurgicală.

În cele mai multe cazuri, corectarea chirurgicală a bolii are ca rezultat un penis cu funcţionare şi aspect normale sau aproape normale şi fără probleme în viitor. Totuşi, în 10-20 la sută din cazuri, poate apărea o gaură (fistulă) de-a lungul părţii de dedesubt a penisului, unde a fost creat noul canal urinar. Asta poate duce la scurgeri de urină şi necesită o nouă intervenţie chirurgicală pentru repararea problemei.

Sfatul de la Desprecopii

Chiar daca si copilul dumneavoastra are hipospadias, nu va descurajati. Pe forumul Desprecopii veti gasi suport si sustinere, in cadrul comunitatii de parinti ai căror copii au hipospadias.

 Grup de suport al parintilor de baietei cu Hipospadias

(Hipospadias 1)
(Hipospadias 2)
(Hipospadias 3)
(Hipospadias 4)
(Hipospadias 5)
(Hipospadias 6)

redactor: Daniela Slavu, Referinte: Jurnal de pediatrie american WEBMD
Desprecopii.com, Articol aproba
t de
Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toae drepturile rezervate (c) 2008

Bolile copilului

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
5 comentarii din 6
Trimis de varjun

Cel mai bun medic pentru hipospadias este dr.Djinovic,opereza la BelMedic in Belgrade,,contactati-ma pe email gpm.office@gmail.com,pentru detalii.Operatia la copii se face la 1 an si jumatate.

Trimis de Ciora Lucia

Buna, am si eu un baietel de 11 ani care are hipospadias si am facut deja o operatie la 3 ani dar n-am reusit. Ce pot face?|

Trimis de alex

Eu am hiposapdias si am aflat tarziu am 16 ani se mai poate face ceva ?

Trimis de Adriana Vlada

Buna,Incercati la Spitalul Grigore Alexandrescu la dr. Mircea Andriescu, eu am fost la dansul cu baitelul meu si am reusit sa rezolv problema.

Trimis de mimiradu

nu stiu daca procedez bine dar am o cunostinta care are un baietel de 4-5 ani si din descrierea boli hipospadoas cred ca are aceasta boala si nu vad ca au intentia sa se adreseze unui medic sa faca ceva pentru bietul copil ma gaindesc cat va suferi acest copil din vina unor parinti atat de prosti pentru ca nu poti fi atat de nepasator cand stii ca e ceva destul de grav.Sa tot iti zica lumea sa te adresezi uni medic si tu sa faci in ciuda ca tu esti mare si tare .Din auzite nu sant sigura dar cred ca si fratele lui taica-su are aceeas boala .Nu stiu ce sa va spun mai multe dar de copil imi e mila .

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.