Hipospadias la copil

Hipospadias la copil

Hipospadias la copil

Hipospadias este o boala în care deschiderea uretrei se afla pe partea de dedesubt a penisului, în loc de a fi situata în vârf, cum ar fi normal. Uretra este tubul prin care este transportata urina de la vezica pentru a fi eliminata din corp. Hipospadias este o boala relativ comuna, ce afecteaza circa 1 din 300 de nou-nascuti baieti. Este prezenta din nastere (congenitala). În unele cazuri, se transmite genetic. Iata sfatul medicilor pediatri de la Desprecopii.com.

Despre Hipospadias, veti citi:


Ce este hipospadias?

Hipospadias este o boală în care deschiderea uretrei se află pe partea de dedesubt a penisului, în loc de a fi situată în vârf, cum ar fi normal. Uretra este tubul prin care este transportată urina de la vezică pentru a fi eliminată din corp.
Hipospadias este o boală relativ comună, ce afectează circa 1 din 300 de nou-născuţi băieţi. Este prezentă din naştere (congenitală). În unele cazuri, se transmite genetic.

Deşi hipospadias poate fi constitui un motiv de îngrijorare pentru părinţi, nu implică dificultăţi de îngrijire a copilului.

De obicei, situaţia este reparată cu ajutorul chirurgiei, fiind astfel refăcut aspectul normal al penisului. În cazul tratării cu succes a bolii, cei mai mulţi băieţi vor avea o viaţă sexuală normală la maturitate.

Simptome de Hipospadias

În cazul în care copilul are hipospadias, deschiderea uretrei se află pe partea de dedesubt a penisului, în loc de a se afla în vârf.

Hipospadias: urina este eliminată pe aici, nu prin vârful penisulului

Gravitatea bolii variază. În cele mai multe cazuri, deschiderea uretrei este aproape de extremitatea penisului. În cazuri mai rare, deschiderea se află undeva la mijlocul distanţei între extremitatea şi baza penisului. Foarte rar, deschiderea se află chiar sub scrot.

Alte semne şi simptome pot fi:

  • Penisul este curbat în jos
  • Penisul are aspectul asemănător unei glugi din cauză că numai jumătatea superioară este acoperită de prepuţ
  • Jet anormal în timpul urinării

   Grup de suport al parintilor de baietei cu Hipospadias

  Mai cititi despre bolile la copii:

 Toate bolile aici: Dosarul bolilor >>

 Consultati rubrica Medicul va raspunde aici >>

  Dezvoltarea intelectuala a copilului (4-12 ani)

 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online. 

 

Cauzele de Hipospadias

Hipospadias este o boală prezentă încă de la naştere (congenitală). În multe situaţii cauza este necunoscută. Uneori, boala este moştenită genetic.

Pe măsură ce penisul se dezvoltă în fetusul masculin, anumiţi hormoni stimulează formarea uretrei şi a prepuţului. Hipospadias apare atunci când intervine un defect în acţiunea acestor hormoni, ceea ce face ca uretra să se dezvolte anormal.
 
Factori de risc la Hispospadias

Boala este mai frecventă la bebeluşii care au un istoric familial de hipospadias.
De asemenea, există un risc crescut de hipospadias la bebeluşii băieţi născuţi prin fertilizare in vitro (FIV). Acest lucru poate avea drept cauză expunerea mamei la progesteron, un hormon natural administrat în timpul procesului de fertilizare in vitro.

Când trebuie să mergeţi la medic

Cei mai mulţi copii care au hipospadias sunt diagnosticaţi încă de la maternitate, după naştere.
Totuşi, este posibil ca o formă de hipospadias mai uşoară să fie trecută cu vederea. Sunaţi medicul în cazul în care observaţi că deschiderea uretrei fiului dumneavoastră nu se află în vârful penisului, dacă prepuţul nu îi este complet dezvoltat, sau dacă penisul i se curbează în jos în timpul erecţiei.

Cum se stabileşte diagnosticul de Hipospadias

Medicul fiului dumneavoastră poate pune diagnosticul de hipospadias pe baza unui examen fizic.

Complicaţii in caz de Hipospadias

Dacă boala nu este tratată, copilului îi va fi greu să înveţe să folosească toaleta corect. La maturitate, dacă hipospadias nu este tratată, pot exista dificultăţi în actul sexual.

Tratament pentru Hipospadias

Tratamentul bolii necesită intervenţia chirurgicală pentru a repoziţiona deschiderea uretrei şi, dacă este necesar, îndreptarea penisului.

În timpul intervenţiei chirurgicale, un chirurg specializat în urologie pediatrică foloseşte grefe de ţesut din prepuţ sau din interiorul gurii pentru a reconstrui canalul urinar în poziţia potrivită, corectând astfel boala. Intervenţia necesită de obicei între 90 minute şi trei ore şi este efectuată în timp ce copilul este inconştient (sub anestezie generală). Rareori, reparaţia chirurgicală poate fi făcută în etape, necesitând două sau mai multe intervenţii.

Intervenţia chirurgicală este mai recomandabilă la o vârstă cât mai mică – de obicei între 3 şi 18 luni. Dar procedura poate fi efectuată la orice vârstă, chiar şi la maturitate. În cazul în care familia doreşte circumcizia bebeluşului, circumcizia ar trebui făcută după intervenţia chirurgicală, deoarece pielea prepuţului ar putea fi necesară în intervenţia chirurgicală.

În cele mai multe cazuri, corectarea chirurgicală a bolii are ca rezultat un penis cu funcţionare şi aspect normale sau aproape normale şi fără probleme în viitor. Totuşi, în 10-20 la sută din cazuri, poate apărea o gaură (fistulă) de-a lungul părţii de dedesubt a penisului, unde a fost creat noul canal urinar. Asta poate duce la scurgeri de urină şi necesită o nouă intervenţie chirurgicală pentru repararea problemei.

Sfatul de la Desprecopii

Chiar daca si copilul dumneavoastra are hipospadias, nu va descurajati. Pe forumul Desprecopii veti gasi suport si sustinere, in cadrul comunitatii de parinti ai căror copii au hipospadias.

 Grup de suport al parintilor de baietei cu Hipospadias

(Hipospadias 1)
(Hipospadias 2)
(Hipospadias 3)
(Hipospadias 4)
(Hipospadias 5)
(Hipospadias 6)

redactor: Daniela Slavu, Referinte: Jurnal de pediatrie american WEBMD
Desprecopii.com, Articol aproba
t de
Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toae drepturile rezervate (c) 2008

Bolile copilului

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

5 comentarii din 12
Trimis de Andreea-Andra

Buna ziua! Am un baietel de 3 anisori, diagnosticat cu hipospadias glandular gr.1.... Suntem programati pt interventie chirurgicala la domnul doctor Apostol Dan, de la spitalul Sf. Maria, Iasi. PAreri despre domnul doctor?... Sau experiente similare? Va multumesc, multa sanatate!

Trimis de Alex

Am un baiat care acum are 3 ani. Suntem din judetul Brasov. La varsta de 8luni a suferit prima interventie chirurgicala pentru aceasta cumplita problema. Stiu ce inseamna, stiu cat de traumatizanta este aceasta interventie, atat pentru copil cat si pentru parinte. Din pacate, dupa aceasta prima interventie, facuta la spitalul de copii din Brasov, a mai urmat inca o interventie pe la 1si 2 luni. Prostia Noastra a fost ca nu ne-am interesat mai mult despre aceasta operatie, am mers pe mana doctoriilor ca prostii. Din hipospadias de gradul 1 am ajuns la hipospadias de gradul 2. Binenteles ca domnul doctor din Brasov Mironescu ne mai prostea sa-l mai operam a trei a oara la el ca, vezi doamne noi era de vina ca nu i-a iesit operatia, mare ticalos.pana la urma ne-am interesat si am gasit un doctor adevarat Prof. Dr. Ahmed Hadidi. La varsta de 1si 8luni a mai suferit ultima interventie - cea mai reusita, perfecta, operatia am facut-o la spitalul Ponderas din Bucuresti. Va spun ca acum am scapat si baietelul este perfect sanatos nici macar nu se vede ca a trecut prin 3 operatii. Sfatul meu este sa nu lasati copilul pe mana oricui, un doctor mai bun ca Pof.Dr. Ahmed Hadidi nu cred ca mai exista. Pt orice informatie nu ezitati sa ma contactati vsorin10@yahoo.com

Trimis de catun simona

Buna, am si eu un baietel de 8 ani cu hipospadias, inca nu am facut operatia. Ce medic ne recomandati si ce spital. Si daca se poate cam cati bani trebuiesc. Va multumesc

Trimis de Ungurean Anca

Buna! Am un baietel de un an si opt luni care in urma cu o luna a fost operat in Ungaria, loc. Nyiregyhaza de catre dr. Tamas Cserni si a reusit operatia din prima (copilul avand Hipospadias distal). Costurile totale ale operatiei fara transport si cazare au fost de 232800 HUF (3450 lei)(fara transport, cazarea sotului si masa). Vreau sa va spun ca il recomand cu mult drag pe acest dr. Tamas Cserni care ne-a luat o povara grea de pe umeri operandu-ne copilul. Stiu ca este foarte greu sa treci mai ales ca mama prin asemenea momente, de aceea am scris aici si rog ca mamicile cu copii cu Hipospadias, care considera ca le pot fi de folos cu informatii sa ma contacteze la numarul de telefon 0740.91.87.09 - Anca si va pot ajuta cu adresa de mail a domnului doctor si alte informatii. Multa sanatate copiilor vostri!!! :)

Trimis de Sorin

Am un baiat care acum are 3 ani. Suntem din judetul Brasov. La varsta de 8luni a suferit prima interventie chirurgicala pentru aceasta cumplita problema. Stiu ce inseamna, stiu cat de traumatizanta este aceasta interventie, atat pentru copil cat si pentru parinte. Din pacate, dupa aceasta prima interventie, facuta la spitalul de copii din Brasov, a mai urmat inca o interventie pe la 1si 2 luni. Prostia Noastra a fost ca nu ne-am interesat mai mult despre aceasta operatie, am mers pe mana doctoriilor ca prostii. Din hipospadias de gradul 1 am ajuns la hipospadias de gradul 2. Binenteles ca domnul doctor din Brasov Mironescu ne mai prostea sa-l mai operam a trei a oara la el ca, vezi doamne noi eramde vina ca nu i-a iesit operatia, mare ticalos.pana la urma ne-am interesat si am gasit un doctor adevarat Prof. Dr. Ahmed Hadidi. La varsta de 1si 8luni a mai suferit ultima interventie - cea mai reusita, perfecta, operatia am facut-o la spitalul Ponderas din Bucuresti. Va spun ca acum am scapat si baietelul este perfect sanatos nici macar nu se vedem ca a trecut prin 3 operatii. Sfatul meu este sa nu lasati copilul pe mana oricui, un doctor mai bunca Pof.Dr. Ahmed Hadidi nu cred ca mai exista. Pt orice informatie nu ezitati sa ma contactati vsorin10@yahoo.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.