Histerectomia, ce trebuie sa stii neaparat

Histerectomia, ce trebuie sa stii neaparat

Histerectomia, ce trebuie sa stii neaparat

  • In fiecare an, aproximativ un milion de femei din lume sufera o histerectomie - o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza uterul. Mult mai multe sunt sfatuite sa faca acest lucru. Multe dintre ele nu primesc informatii exacte asupra alternativelor pe care le au asupra detaliilor unei astfel de interventii chirurgicale.

Alternativele histerectomiei
Utilizarea abuziva a histerectomiei
Intrebari pe care trebuie sa i le adresezi medicului

In fiecare an, aproximativ 1 milion de femei sufera o histerectomie - o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza uterul. Mult mai multe sunt sfatuite sa faca acest lucru. Multe dintre ele nu primesc informatii exacte asupra alternativelor pe care le au asupra detaliilor unei astfel de interventii chirurgicale. Un numar surprinzator de mare de paciente nu stiu cu siguranta ce anume urmeaza sa fie indepartat si ce consecinte ar putea avea acest lucru. Ca un exemplu, unele dintre ele cred ca o histerectomie le va duce la menopauza instantaneu, chiar daca menopauza este provocata de indepartarea ovarelor si nu a uterului.

In Romania insa, histerectomia este aleasa ca varianta de prima intentie in tratamentul fibromului uterin. Multe femei aleg astfel, in necunostinta de cauza, sa se lase mutilate ireversibil.

In  Romania ( la fel si la nivel mondial) 5 din 10 femei cu varsta de peste 35 de ani sufera de fibrom uterin si 1 din 10 cazuri sunt simtomatice. Probleme sunt multiple, de la sangerari abundente in timpul ciclului menstrual (menoragie), durere si senzatie de presiune in abdomen, constipatie, urinat frecvent sau chiar dureri de spate pana la cea mai grava statistica 7 din 10 femei ce sufera de fibrom uterin sunt infertile din cauza acestei afectiuni. In Romania primul plan terapeutic il reprezinta histerectomia (extirparea uterului) cu toate neajunsurile acestei interventii chirurgicale (minim 7 zile de spitalizare si 3 luni de repaus, risc operator 20% risc de infectie, infertilitate 100%).

Alternativele histerectomiei

In timp ce multe histerectomii sunt adecvate si benefice, exista inca destule femei care trec prin interventii chirurgicale inutile, carora nu le sunt oferite alternative mai putin invazive. Tehnologia chirurgicala a explodat in ultimii 15 ani, motiv pentru s-a scris cartea "Ghidul esential al histerectomiei/The Essential Guide to Hysterectomy", ca sursa de informare pentru femeile care vor sa afle mai multe despre alternativele la histerectomie, cum ar fi ablatia mucoasei uterine, miomectomia histeroscopica si embolizarea arterelor uterine. Un numar mare de femei nu cunosc aceste optiuni si cred cu tarie ca ele trebuie informate, si in unele cazuri, au nevoie sa gaseasca un medic care la efectueze aceste proceduri.

Utilizarea abuziva a histerectomiei

Reactia impotriva utilizarii abuzive a histerectomiei a dus, din pacate, la falsa credinta ca evitarea histerectomiei este in interesul pacientei, cand, de fapt, nu este. Multe carti despre histerectomie sunt extrem de unilaterale. Mesajul este, de obicei, fie "daca faci o histerectomie, viata ta va fi ruinata" sau "vei suferi o histerectomie, trebuie sa te prezinti la spital cu urmatoarele ...!"

Daca vi sa spus ca este necesara o astfel de interventie, consultati-va cu medicul dvs. si adresati-i urmatoarele intrebari cheie:

• Care sunt alternativele la histerectomie si care este ea cea mai buna optiune pentru dvs.
• Poate aceasta procedura sa fie efectuata laparoscopic, vaginal sau cu asistenta robotica pentru a evita incizia abdominala? Daca nu, de ce? 
• In plus, odata cu eliminarea uterului, este de preferat sa se elimine colul uterin, cervixul sau ovarele? 

Cu cat aveti mai multe informatii inainte de intereventia chirurgicala, cu atat mai bine veti alege si rezultatul va fi multumitor pe termen lung.

"The Essential Guide to Hysterectomy" prezinta optiunile actuale de tratament intr-un mod echilibrat, obiectiv si stiintific, astfel incat femeile interesate de alternative nu vor simti ca le este vanduta o procedura pe care ele incearca sa o evite, iar cele care si-o doresc sau care au nevoie de ea vor sti la ce sa se astepte. Este momentul sa eliminan "isteria" din histerectomie si sa ne inarmam cu informatii corecte, impartiale. Doar asa vom putea lua decizii adecvate in ceea ce priveste problemele de sanatate care va afecteaza pe dvs. sau pe familia dvs..

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

Reglarea menstruației - 3 intrebări și răspunsuri de la medicul ginecolog

Reglarea menstruației - 3 intrebări și răspunsuri de la medicul ginecolog

O menstruație regulată este un semn important al sănătății femeii. Aceste sfaturi pentru reglarea ciclului menstrual se bazează pe cele mai frecvente…

Sindromul ovarian polichistic

Sindromul ovarian polichistic

Sindromul ovarelor polichistice sau sindromul Stein-Leventhal este un ansamblu de modificari patologice ale unor echilibre hormonale, care duc printre altele la aparitia ovarelor polichistice,…

Cum ne afecteaza hormonii viata

Cum ne afecteaza hormonii viata

Hormonii sunt la originea tuturor transformarilor si problemelor corpului nostru. Ori de cate ori sunteti in pericol sau pur si simplu va simtiti ametita, hipotalamusul elibereaza in sange cortizol,…


 

Forum recomandat

 /Images/intim.jpgFemina Intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime
.

autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII