Ce este de fapt tusea seaca?

Ce este de fapt tusea seaca?

Ce este de fapt tusea seaca?

Tusea seaca este un simptom deosebit de chinuitor si obositor, care-l tulbura nu numai pe micul bolnav, ci si pe cei din jurul lui. Din fericire exista ac de cojocul ei si exista tratamente eficiente care readuc linistea celui mic si a familiei tale. Tusea seaca si tusea productiva nu se trateaza niciodata la fel. Pentru tusea uscata, chinuitoare se recomanda medicatia antitusiva pe cand pentru tusea productiva este prescrisa medicatia fluidifianta, expectoranta.

Cum apare şi dispare tusea seacă

Cel mic se teme cel mai mult şi mai mult de un anumit monstru din dulap, care iese doar noaptea afară.

Tu te temi cel mai mult şi mai mult de tuse, tusea aceea enervantă care-i chinuie pe copii şi dispare greu. Mai ales primăvara, toamna sau iarna.

Deci cam tot timpul. Ea se foloseşte de orice scuză ca să apară: variaţii de temperatură, ploaie sau vânt, orice motiv este bun pentru ea şi lupta cu ea pare să nu aibă sfârşit.

Ce este însă tusea? Este tusea o boală? Cum o tratăm?

Ce este tusea din punctul de vedere al unui medic? 

Doamna doctor Mariana Stefan, medic primar pediatru si doctor in stiinte medicale, ne povesteste despre tuse ca este un act reflex determinat de factori excitanti de natura fizica, chimica sau factori inflamatori, ce are ca rezultat expulzarea violenta si sonora a aerului intrapulmonar, impreuna cu eventualele secretii sau a corpilor straini existenti in arborele bronsic.

Acesti factori excitanti actioneaza asupra receptorilor de tuse de la nivelul arborelui respirator, care se gasesc in faringe, laringe, sinusurile nazale, canalul auditiv extern, trahee, bronsii si plamani. In acest fel, locul declansarii tusei poate fi in oricare dintre acestia. Exista multi factori care pot stimula acesti receptori de tuse: corpi straini aspirati, secretii in exces, inhalarea particulelor de praf sau gaze nocive.

Tusea este de fapt un clopotel de alarma dar si un mecanism de aparare al organismului, un mecanism prin care organismul face curatenie. 

Este tusea o boală?

Tusea nu este o boală, ci doar un simptom. Ea anunţă faptul că, undeva, în corpul tău, există o problemă. E bine sa nu o ignori şi să te duci la medic. Există mai multe feluri de tuse, fiecare tratată în mod diferit.

Tusea poate fi seacă, uscată, chinuitoare. În acest caz, de cele mai multe ori, acest tip de tuse are ca punct de plecare laringele.

Alergiile, infecţiile virale sau bacteriene, tumorile pot afecta laringele şi provoca tusea.

Tusea productivă, însoţită de expectoraţie mucoasă, apare cel mai adesea în afecţiuni traheo-bronşice sau pulmonare, dar şi în cele rino-sinusale.

Trebuie să recunoşti tipul de tuse, ca să ştii ce fel de tratament medicamentos trebuie urmat.

Cum se tratează însă tusea?

Tusea seacă şi tusea productivă nu se tratează niciodată la fel. Pentru tusea uscată, chinuitoare se recomandă medicaţia antitusivă pe când pentru tusea productivă este prescrisă medicaţia fluidifiantă, expectorantă.

Tusea seacă este un simptom deosebit de chinuitor şi obositor, care-l tulbură nu numai pe micul bolnav, ci şi pe cei din jurul lui. Din fericire există ac de cojocul ei şi exista tratamente eficiente care redau liniştea celui mic şi a familiei tale.

Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2008

Bolile copilului

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate


Ultimile 4 comentarii
Trimis de Patryka

Si eu am incercat siropul Prospan pentru puiutul meu de 4 ani. Mi l-a recomandat pediatrul dupa ce am incercat alte citeva siropuri pe care ni le-a dat farmacista din cartier. Este dulcisor si cel mic chiar asteapta sa i-l dau... Am resuti sa scapam de tusea latratoare care ne supara de citeva saptamini cu ajutorul lui de aceea il recomand cu incredere. Fi-ti sanatosi si aveti grija de bebeii vostri.

Trimis de Ninutza

Din ce ne-a explicat si noua medicul pediatru, foarte important este ca, in prima faza, tusea seaca sa treaca in tusea umeda, iar apoi cu ajutorul unui sirop expectorant, noua ni s-a indicat Prospan pe baza de iedera, sa fie “scos” mucusul in afara. De asemenea, este foarte important consumul de lichide, in special ceaiurile de plante care ajuta atit la hidratarea organsimului, dar si la fluidizarea sputei.

Trimis de monica

tusesc de o luna si nu mai stiu ce sa fac.la ce medic sa merg.la ORL am fost nu am nimic in gat.exsudatul l am facut este negativ.la plamani nu am nimic.sunt disperata ca nu mai stiu la ce doctor sa merg...este o tuse seaca iritanta si suparatoare.ajuta ti ma cu un sfat.la ce emdic sa mai merg? sau ce ar putea sa mi faca bine

Trimis de yyna24

Voi cum tratati o viroza restanta? (pt.18 ani) Sfatul medicului afost cu siropuri, antivirale si antigripale (Baraka, Echinacea, sirop Stodal,Vit C propolis,tantum verde,nurofen racela si gripa,miere cu lamaie,oscilococcino,ceaiuri...) Tratamentul l-am repetat, pentru ca raceste usor dar des,insa de fiecare data tusea seaca ramane cu restante, mai ales seara..dar nu in somn.Multumesc

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.