Rectocelul dupa o nastere: ce este si cum pot mamicile scapa de durere?

Rectocelul dupa o nastere: ce este si cum pot mamicile scapa de durere?

Rectocelul dupa o nastere: ce este si cum pot mamicile scapa de durere?

Fie ca nasterea s-a produs in mod natural, fie ca a avut loc printr-o interventie chirurgicala, efectele unei nasteri asupra organismului femeii sunt numeroase si unele dintre ele neplacute.

Rectocelul este unul dintre aceste efecte negative ce pot aparea in urma nasterii, fiind o hernie a rectului care apare adesea la femeile care au avut mai multe nasteri naturale.

Ce este rectocelul?
Care sunt simptomele rectocelului?
Cum poate fi indepartata durerea?
Interventia chirurgicala

Ce este rectocelul?

Rectocelul este unul dintre aceste efecte negative ce pot aparea in urma nasterii, fiind o hernie a rectului care apare adesea la femeile care au avut mai multe nasteri naturale.

Asociata uneori cu prolapsul, adesea, aparitia rectocelului este un subiect tabu, dar din fericire astazi poate fi vindecat fara prea mare dificultate. In termeni medicali, rectocelul este definit ca o hernie care se formeaza in rect si care se deplaseaza inspre vagin.

Nu trebuie confundat cu colpocelul care este o hernie intravaginala sau cu cistocelul care este o hernie a vezicii urinare. Rectocelul apare, in general, la femeile care se apropie de varsta menopauzei, care au avut mai multe nasteri naturale si / sau sufera in mod regulat de constipatie. Este posibil ca aparitia rectocelului sa se datoreze impingerilor repetate, mai ales celor din timpul nasterii, insa la aparitia sa contribuie si factori hormonali, precum si sensibilitatea naturala a zonei. Adesea, rectocelul este asociat si cu prolapsul genital, care consta intr-o deplasare in jos a vaginului si a uterului cauzata de relaxarea muschilor perineului ca urmare a unor modificari hormonale petrecute in timpul nasterii.

Care sunt simptomele rectocelului?

Rectocelul se manifesta prin mai multe simptome insa cea mai frecventa este constipatia cronica si o senzatie de evacuare incompleta a materiilor fecale. Femeile care sufera de rectocel se plang, de asemenea, de o senzatie de durere in vagin, care se accentueaza in timpul depunerii unui efort sau dupa o perioada mai indelungata de stat in picioare.

Unele femei se confrunta si cu dispareunia (durere in timpul actului sexual, mai ales in momentul penetrarii). De asemenea, rectocelul poate provoca sangerari si incontinenta urinara sau fecala.

Cum poate fi indepartata durerea?

La unele femei este suficienta tratarea constipatiei pentru ca durerea provocata de rectocel sa se diminueze considerabil. De aceea, primele masuri luate pentru a scapa de durere sunt legate de un stil de viata sanatos:

Adoptarea unei alimentatii bogate in fibre (legume, fructe, cereale integrale etc.)

Hidratarea consecventa prin consumul a cel putin 1,5 litri de apa pe zi

Administrarea de laxative usoare in paralel cu spalaturi medicale, indicate de medic

Reeducarea perineului dupa nastere, apeland la indicatiile unui kinetoterapeut

In majoritatea cazurilor aceste masuri simple sunt suficiente pentru indepartarea durerii.

Cititi neaparat: Controalele post-natale

Interventia chirurgicala

In cazul in care masurile indicate anterior nu sunt eficiente si durerea persista, medicul poate recomanda un tratament chirurgical a carui finalitate este aceea de a reduce volumul sacului rectal. Actualmente sunt utilizate mai multe tehnici chirurgicale in acest scop, in functie de anatomia pacientei si de cauzele rectocelului. Interventia se poate efectua pe cale anala, vaginala, perineala (cu ajutorul unei incizii facute intre vulva si anus) sau abdominale. Alegerea tehnicii potrivite se face de catre medic, acesta luand in considerare mai multi factori.

Fara a constitui o problema medicala cu adevarat grava, rectocelul este mai degraba o problema minora, ale carei efecte pot fi usor indepartate, dar cu care multe femei se confrunta, suportand in tacere durerea pentru simplul fapt ca nu reusesc sa depaseasca anumite prejudecati sociale. 

Pe larg, cititi totul despre cum sa va pregatiti pentru nastere aici: Pregatirea pentru nastere
 

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite

Inainte de a va hotari cum veti naste, cel mai bine este sa discutati cu medicul si sa aflati care este calea cea mai sigura pentru ca atat bebelusul cat si dumneavoastra sa fiti in deplina siguranta.
Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ...  si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul

Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.
Nu uitati sa cititi toate articolele despre
nastere.

autor: Anamaria G. - toate drepturile rezervate © Desprecopii.com 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII