Epilepsia si sarcina: ce trebuie sa stii

Epilepsia si sarcina: ce trebuie sa stii

Epilepsia si sarcina: ce trebuie sa stii

O femeie care are epilepsie poate face fata cu bine sarcinii - insa trebuie atent monitorizata de un medic pe parcursul sarcinii si nasterii. Ca urmare a ingrijirii prenatale, mai mult de 90% din femeile gravide care au epilepsie vor naste copii sanatosi.

- veti citi:
Epilepsia in sarcina: importanta testelor de sarcina si monitorizarea medicala
Epilepsia si sarcina
Ce se intampla daca apar convulsii pe perioada sarcinii?
Sfaturi importante pentru viitoarea mamica

Epilepsia in sarcina: importanta testelor de sarcina si monitorizarea medicala

Sarcina schimba metabolismul si echilibrul hormonilor din corp, modificand reactia la medicamente si marind probabilitatea crizelor la femeile bolnave de epilepsie.

Conform Epilepsy Foundation of America, femeile care iau medicamente impotriva epilepsiei au un risc de 2-3 ori mai mare de a naste un copil cu defecte congenitale. Daca medicul considera ca este mai bine, o femeie care nu a mai avut crize de mult timp si doreste sa ramana insarcinata poate inceta sa-si ia medicamentele pentru scurt timp ca sa vada ce se intampla. Totusi, uneori nu exista alta varianta decat continuarea tratamentului, indiferent daca este insarcinata sau nu. In orice caz, consilierea genetica si testele prenatale sunt recomandate. Iar monitorizarea indeaproape a sarcinii este vitala.

Epilepsia si sarcina

O femeie care are epilepsie poate face cu bine sarcinii - insa trebuie atent monitorizata de un medic pe parcursul sarcinii si nasterii. Ca urmare a ingrijirii prenatale, mai mult de 90% din femeile gravide care au epilepsie vor naste copii sanatosi.

Fiecare femeie reactioneaza la sarcina diferit. Pentru cele mai multe femei cu epilepsie, convulsiile raman la fel. In cazul catorva dintre ele, frecventa convulsiilor scade, pe cand in cazul altora – in special a celor la care boala nu este controlata – sarcina va creste numarul de convulsii.

Ce se intampla daca apar convulsii pe perioada sarcinii?

Desi convulsiile sunt periculoase, multe femei vor naste copii sanatosi. Anunta imediat medicul daca ai avut vreo convulsie. Este posibil ca specialistul neurolog sa modifice doza de medicament. In plus, daca ai avut convulsii in ultimele luni de sarcina, medicul obstetrician va monitoriza starea de sanatate a copilului.

Sfaturi importante pentru viitoarea mamica

Odihneşte-te şi evită aglomeraţia

Unele femei nu au deloc crize epileptice în timpul sarcinii, în timp ce altele se pot confrunta cu o creştere a numărului acestora, ca rezultat al schimbărilor hormonale sau al modificării medicaţiei. Dacă observi că faci crize mai puternice de când eşti însărcinată, mergi la medic. Aceste tipuri de crize măresc riscul de a produce leziuni bebeluşului tău. Încearcă să te stresezi cât mai puţin, să te odihneşti cât mai mult şi să eviţi locurile aglomerate care pot declanşa şi agrava crizele de epilepsie.

Ţine legătura cu medicii

Ideal ar fi să fii sub supravegherea a trei medici: medicul de familie, medicul specialist în epilepsie şi obstetricianul. Fiecare dintre ei ar trebui să ştie ce tip de medicamente iei, cât de grave sunt crizele de epilepsie şi să te urmărească din prima până în ultima lună de sarcină.

Copilul tău va fi sănătos?

Şansele să ai un copil sănătos sunt de peste 90% dacă ai epilepsie. Medicamentele antiepileptice şi gravitatea crizelor de epilepsie pe care le faci sunt factorii care determină apariţia unor probleme la bebeluş. Acest lucru poate părea îngrijorător totuşi, este important să ţii minte faptul că multe dintre problemele ce apar sunt minore, cum ar fi, de exemplu, unghii mici. Rareori se ivesc probleme mai serioase de genul spina bifida sau diverse malformaţii la nivelul inimii. Dacă totuşi doctorii suspectează existenţa unor probleme în privinţa copilului , ecografia de morfologie fetală pe care o faci până la sfârşitul primului trimestru îi ajută pe medici să vadă cum s-a dezvoltat bebeluşul.

Cum faci faţă nasterii

Dacă tu şi bebe sunteţi bine, epilepsia nu ar trebui să fie o problemă pentru a avea un travaliu şi o naştere normale. Asigură-te că iei medicamentaţia în timpul travaliului. Cere-i soţului tău sau asistentei să verifice dacă le-ai luat. Tu vei fi cu mintea în cu totul altă parte. Reaminteşte-i permanent moaşei şi personalului de serviciu că ai epilepsie.

vedeti toate sectiunea CAZURI SPECIALE IN SARCINA

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Mărginean Anamaria
    Mărginean Anamariatrimis la 13/12/2021

    Buna ma numesc Anamaria am 31 de ani şi am epilepsie am nascut la vârsta de 19 ani şi deatunci nu am mai ramas însarcinata de ce din cauza medicamentelor(iau 2 pastile dimineaţa şi 2 seara de carbamazepina)sau Cum as putea sa devina din nou mamica

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII