De ce nu trebuie sa ne grabim copiii: 10 consecinte negative

De ce nu trebuie sa ne grabim copiii: 10 consecinte negative

De ce nu trebuie sa ne grabim copiii: 10 consecinte negative

  • Ne grabim noi insine, ii grabim pe copiii nostri, fara ca de multe ori sa avem un motiv bine intemeiat pentru goana continua printre sarcini cotidiene, fara sa ne gasim o clipa de ragaz pentru a ne intreba daca merita toata aceasta osteneala si efectele negative pe care le genereaza pe termen lung.

    Iata 10 dintre consecintele negative pe care le are faptul ca ne grabim copiii asupra vietii lor ulterioare:

Zilnic ne grabim...
Graba influenteaza dezvoltarea creierului
Graba creste nivelul hormonilor de stres in corpul copiilor
Graba ii face pe copii sa se simta presati si controlati
Graba ii suprastimuleaza pe copii
Graba ii obsnuieste cu ideea de a fi ocupati mereu
Graba ii impiedica sa-si descopere pasiunile
Graba ii face sa se simta incompleti
Graba impiedica exprimarea emotiilor
Graba ii face sa isi piarda curiozitatea
Graba ii face sa fie superficiali
Tu iti grabesti copilul in activitatile zilnice?

Zilnic ne grabim...

Ne grabim noi insine, ii grabim pe copiii nostri, fara ca de multe ori sa avem un motiv bine intemeiat pentru goana continua printre sarcini cotidiene, fara sa ne gasim o clipa de ragaz pentru a ne intreba daca merita toata aceasta osteneala si efectele negative pe care le genereaza pe termen lung.

Ne-am obisnuit cu goana de la un lucru la altul si cu ideea ca avem o lista interminabila de lucruri pe care trebuie sa le facem, astfel incat faptul ca abia respiram, incercand sa facem fata unui volum tot mai mare de responsabilitati mai mult sau mai putin reale, ni se pare absolut firesc. In realitate, modul acesta de a ne trai viata ne costa enorm, pe noi si pe copiii nostri care sunt nevoiti sa plateasca cu propria evolutie personala graba care caracterizeaza stilul nostru de viata. Iata 10 dintre consecintele negative pe care le are faptul ca ne grabim copiii asupra vietii lor ulterioare:

Graba influenteaza dezvoltarea creierului

Creierul unui copil se dezvoltă zi de zi si dezvoltarea depinde de activitatile pe care le desfasoara zilnic si de modul in care le desfasoara. Studiile arata ca dezvoltarea unui copil pe un fond zilnic de stres conduce la un creier matur predispus la anxietate.

Graba creste nivelul hormonilor de stres in corpul copiilor

Cresterea nivelului de hormoni de stres in corp este sursa esecurilor in activitati zilnice, a scaderii imunitatii, precum si a tulburarilor de somn.

Graba ii face pe copii sa se simta presati si controlati

Studiile arata ca acest sentiment de control permanent creste nivelul stresului in proportii care afecteaza dezvoltarea creierului si a personalitatii, chiar si in cazul unui adult.

Graba ii suprastimuleaza pe copii

Hiperstimularea are drept consecinta faptul ca nu ajung sa asimileze tot ceea ce vine spre ei, creandu-şi astfel lacune de invatare grave.

Graba ii obisnuieste cu ideea de a fi ocupati mereu

Sentimentul acesta ii face sa se plictiseasca repede de orice activitatate si sa caute refugiu in pasiuni ce implica tehnologia (retele de socializare, jocuri video etc.).

Graba ii impiedica sa-si descopere pasiunile

Chiar daca manifesta aptitudini pentru o activitate anume, pentru a-si descoperi in mod real o pasiune, copiii au nevoie de timp pentru a si-o dezvolta, pentru a prinde gustul ei.

Graba ii face sa se simta incomplete

A fi mereu pe fuga implica adesea a nu duce in mod real pana la capat nicio activitate sau a o finaliza fara a te bucura de efectele ei, ceea ce creeaza oricui un sentiment de frustrare.

Graba impiedica exprimarea emotiilor

Copiii au nevoie sa isi exprime in permanenta emotiile, trairile, iar faptul ca sunt mereu in curs de a face un anumit lucru, fara momente de respiro ii aduce in imposibilitatea de a-si exprima emotiile, acumuland peste zi o suma de trairi care au tendinta sa iasa la suprafata seara, prin agitatie, insomnie etc.

Graba ii face sa  isi piarda curiozitatea

Fiind impinsi in mod constant sa faca altceva, sa renunte la o anumita activitate pentru a trece la alta, copiii isi pierd interesul pentru ceea ce fac, intrand intr-o rutina care le anuleaza dorinta de a explora lumea.

Graba ii face sa fie superficiali

Trecerea brusca de la o activitate la alta si indeplinirea sarcinilor contra cronometru antreneaza o perceptie superficiala asupra lumii inconjuratoare si a tot ceea ce presupune desfasurarea activitatilor zilnice, pentru simplul fapt ca nu mai au timp pentru a vedea lucrurile in profunzimea lor.

La toate aceste efecte negative pe care le are tendinta de a ne grabi mereu copiii si de a avea asteptari nerealiste de la ei in aceasta privinta se adauga imensul stres pe care ni-l cream noua insine, ca parinti. In loc sa ne bucuram impreuna cu copiii de mai putin, nu reusim decat sa ne stresam si sa ii stresam pentru a obtine mereu mai mult, fara ca macar in final sa obtinem ceea ce ne propunem.

Tu iti grabesti copilul in activitatile zilnice?

Daca te numeri printre parintii care fac acest lucru, fara ca macar sa isi dea seama de asta, iti propunem sa meditezi cateva minute la tot ce ai citit mai sus.

Apoi, ia o foaie si un creion si noteaza raspunsurile posibile la urmatoarele intrebari:

Ce crezi ca poti schimba pentru ca ritmul de viata la care iti supui copilul sa fie mai lent?
Ce trucuri ai putea pune in practica pentru ca activitatile la care iti grabesti copilul sa se desfasoare intr-un ritm mai apropiat de cel pe care ti l-ai dori?
Ce ritualuri ai putea instaura in familia ta pentru a da sansa tie si copiilor sa aveti macar trei momente de respiro pe zi?

Lipeste intr-un loc vizibil raspunsurile proprii si incearca sa le aplici timp de cateva zile. Vei constata cat de mult se pot schimba lucrurile si cat de important este sa nu iti grabesti copilul in tot ceea ce face.

7 sfaturi pentru o mai buna organizare in diminetile cu scoala

Stiti cum este dimineata cand copilul merge la scoala...trezire, verifica daca se spala pe dinti, da-i de mancare, verifica daca are ghiozdanul complet ... totul se petrece repede si in oarecare stres. In multe zile, chiar intarzie ...iata cateva sfaturi pentru o mai buna organizare dimineata inainte de a trimite copilul la scoala. Iata sfaturile pentru organizarea de dimineata.

Citeste si: Stii ca esti mamica atunci cand....

Cateva trucuri de organizare:

30 de idei care castiga spatiu intr-o baie mica
7 trucuri de aplicat in bucatarie
Cum alegem masina de spalat rufe: criterii, secrete si decizii
Cum scapam de purici: 10 remedii simple pe care trebuie sa le stii
Idei pentru amenajarea balconului de la bloc

Ce mai poti spala la masina de spalat vase

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII