Cum avem grija de sanatatea vederii copiilor

Cum avem grija de sanatatea vederii copiilor

Cum avem grija de sanatatea vederii copiilor

  • Copiii percep si inteleg lumea prin toate simturile lor. Aceasta este o premisa pe care orice parinte ar trebui sa o aiba in vedere atunci cand se gandeste, preventiv, la sanatatea propriilor copii si la dezvoltarea lor armonioasa pe toate planurile.

- despre cum pastram vederea sanatoasa a copiilor, veti citi:
Cand are nevoie copilul de un examen oftalmologic?
Simptome comune ale afectiunilor vederii la copii
Cum avem grija de sanatatea vederii copiilor?
Suplimentele alimentare si dezvoltarea vederii
Luteina – factor important pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor

Copiii percep si inteleg lumea prin toate simturile lor. Aceasta este o premisa pe care orice parinte ar trebui sa o aiba in vedere atunci cand se gandeste, preventiv, la sanatatea propriilor copii si la dezvoltarea lor armonioasa pe toate planurile. Vazul este unul dintre simturile care contribuie in mod esential la perceptia lumii si, prin urmare, la dezvoltarea oricarei fiinte umane. De aceea, problemele legate de vedere afecteaza nu doar vazul propriu-zis, ci si capacitatea copiilor de a dezvolta coordonarea ochi – mana, perceptia lumii inconjuratoare si alte capacitati de baza. La copiii mai mari, afectiunile vederii pot cauza un regres scolar sau in activitatile sportive, fapt ce poate conduce, la randul sau, la numeroase frustrari si emotii negative.

Cu toate acestea, se pare ca sanatatea vederii copiilor nu se bucura de atentia pe care o merita, in randul parintilor. Studiile arata ca doar unul din 3 copii, cu varste intre 6 si 16 ani, a facut un control medical oftalmologic care sa nu fie determinat de o problema specifica. Exista, de asemenea, studii, care releva faptul ca aproape 90% din copiii de varsta scolara care au nevoie de ochelari, nu ii poarta.

Cand are nevoie copilul de un examen oftalmologic?

Pentru a te asigura ca vederea copilului tau este sanatoasa, ar trebui sa ai in vedere cateva intrevederi cu medicul oftalmolog, pe care sa le programezi in functie de varsta copilului, indiferent daca acesta prezinta sau nu probleme de vedere. Iata cateva sugestii in acest sens:

Nou-nascutii trebuie examinati pentru a depista eventuale probleme de vedere congenitale.

Primul examen oftalmologic propriu-zis ar trebui sa fie facut in jurul varstei de 6 luni, moment in care medicul poate detecta miopia, prezbitul, miscarile oculare improprii.

In jurul varstei de 3 ani, copilul ar trebui sa fie supus unui prim test de acuitate vizuala, care poate determina daca are sau nu nevoie de ochelari, care sa corecteze anumite defecte de vedere.

Specialistii recomanda un al doilea examen de determinare a acuitatii vizuale la 5 ani. Medicul poate compara acest examen cu cel de la 3 ani pentru a prevedea eventuale viitoare probleme cu vederea cu care copilul s-ar putea confrunta.

Dupa varsta de 5 ani, examenul oftalmologic ar trebui facut o data pe an, pentru copiii care poarta ochelari si o data la doi ani pentru cei care nu au initial probleme de vedere.

Simptome comune ale afectiunilor vederii la copii

In afara examenelor oftalmologice pe care orice parinte ar trebui sa le faca propriului copil, prezentarea la un consult medical de specialitate se impune si in situatii in care anumite simptome pot indica prezenta unei boli de vedere. Cele mai frecvente simptome ale unei afectiuni oftalmologice la copii sunt:

-roseata constanta a ochilor
-mancarimi frecvente in zona ochilor
-sensibilitate excesiva la lumina
-focalizarea slaba asupra obiectelor
-capacitatea slaba de a urmari un obiect
-miscare sau pozitie anormala a ochilor
-lacrimare frecventa
-albeata pupilei

La copiii de varsta scolara, afectiunile vederii pot fi correlate si cu alte simptome, cum ar fi:

-incapacitatea de a vedea obiectele la distanta
-probleme legate de cititul de pe tabla
-privirea crucis
-dificultati de citire
-nevoia de a sta foarte aproape de televizor

Observarea acestor simptome impune consultarea unui oftalmolog, pentru ca o eventuala afectiune ocular sa poata fi tratata la timp si sa nu devina permanenta.

Cum avem grija de sanatatea vederii copiilor?

Igiena – Igiena ochilor este la fel de importanta ca cea a mainilor sau a oricarei alte parti a corpului. Este important ca ochii sa fie spalati zilnic, cu apa calduta, si sa fie stersi cu prosoape moi, din bumbac, prin tamponare. Este indicat ca fiecare persoana sa aiba propriul prosop pentru a preintampina transmiterea unor afectiuni molipsitoare cum este conjunctivita. De asemenea, in igiena oculara pot fi folosite anumite produse special create in acest scop, dar numai la recomandarea medicului.

Alimentatia – O dieta normala, bogata in legume precum spanac, morcov, sfecla rosie si fructe galbene, precum mango sau papaya, bogate in caroten, constituie o baza excelenta pentru dezvoltarea unei vederi sanatoase.

Utilizarea tehnologiei – Traim intr-o epoca in care tehnologia ne-a invadat practic viata si de aceea trebuie sa avem grija ca efectele ei negative asupra sanatatii sa fie minime. Utilizarea tehnologiei de catre copii ar trebui restrictionata la minimum posibil, deoarece, pe langa alte efecte negative, ecranele si monitoarele afecteaza vederea lor care inca nu este matura. De asemenea, atunci cand se permite uitatul la televizor, trebuie mentinuta o distanta de 3,5 metri intre acesta si ochi, iar atunci cand copilul foloseste computerul, trebuie avut grija ca ecranul acestuia sa fie pozitionat mai jos fata de nivelul ochilor. Copilul trebuie incurajat sa clipeasca des si sa faca pauze de cateva minute la interval regulate, atunci cand foloseste tehnologia.

Lumina – Mai ales in timpul studiului sau atunci cand citesc, copiii au nevoie de o sursa de lumina suplimentara care sa cada direct pe zona de lucru. De asemenea, incurajati-i sa tina cartea si caietul la o distanta normala, avand o pozitie a corpului corecta.

Protectia in timpul practicarii sporturilor – Purtarea unor ochelari de protectie in timpul practicarii anumitor sporturi, cum sunt inotul sau sporturile care presupun contactul direct este recomandata pentru a proteja vederea de factori externi ce o pot afecta.

Indepartarea obiceiurilor nesanatoase – Conjunctivita alergica este frecventa la varsta scolara si pe langa o igiena adecvata, copilul trebuie incurajat sa nu se frece in permanenta la ochi, gest care poate agrava problemele legate de vedere. Copiii nu ar trebui sa isi atinga niciodata ochii inainte de a se spala pe maini.

Suplimentele alimentare si dezvoltarea vederii

Atunci cand organismul copiilor este in perioada de crestere, suplimentele alimentare pot aduce un aport de substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Dezvoltarea vederii poate fi si ea ajutata de astfel de suplimente, in mod special de cele care contin luteina si vitamine (mai ales vitamina A). Luteina este o substanta esentiala pentru mentinerea sanatatii ochilor, contribuind la pastrarea sanatatii retineni, unde se concentreaza cei mai multi stimuli pentru receptarea luminii. Pe masura cresterii in varsta, cantitatea de luteina din organism scade si de aceea este necesara suplimentarea ei prin astfel de suplimente alimentare special concepute pentru mentinerea sanatatii vederii la copii, cum este Cavit Junior Luteina.

Cavit junior® luteina contine o combinatie optima de luteina si vitamine (vitaminele complexului B, C, D3, E), fiind o formulă recomandată pentru menținerea sănătății ochilor copiilor. Cavit junior® luteina face parte din gama Cavit® - cu o traditie de 50 de ani pe piata romaneasca - si este singurul produs destinat sanatatii oculare sub forma de tablete masticabile, cu un gust delicios de caise si cu o formula imbunatatita cu vitamina D3.

Prin administrarea unei singure tablete zilnic, Cavit junior® luteina contribuie la îmbunătăţirea şi stabilizarea funcţiei retinei, precum şi a sensibilităţii vizuale, fiind util în special în cazul copiilor care sunt expuși frecvent la activităţi care suprasolicită vederea (exemplu: expunere îndelungată în fața ecranului dispozitivelor electronice - calculatorului, televizorului etc. – sau cititului). In plus, Cavit junior® luteina sustine dezvoltarea armonioasa a organismului copiilor si nu contine conservanti sau coloranti, fiind sigur pentru consum, fără efecte adverse. 

Suplimentele alimentare pentru mentinerea vederii sunt recomandate celor mici mai ales in perioadele de studiu sau atunci cand ochii sunt expusi ecranelor si monitoarelor pe care evolutia tehnologiei le introduce in viata noastra. Inainte de a le utiliza trebuie insa sa cereti si sfatul medicului care va va indica modul correct de administrare si perioadele in care este cel mai indicat sa ii faceti copilului o cura de astfel de suplimente.

 

Luteina – factor important pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor

Facand parte din familia carotinoidelor, luteina este un nutrient care contribuie la mentinerea sanatatii vederii si nu numai. Are proprietati antioxidante care protejeaza ochii de eventuale afectiuni ale vederii, iar studii recente arata ca joaca un rol important in dezvoltarea creierului copiilor.

Luteina este pigmentul principal al retinei, gasindu-se in central acesteia, numit macula. Expunerea la soare afecteaza in timp macula, ducand la degenerarea maculara si de aceea este important sa iti protejezi copilul fata de acest fenomen, fiind dovedit faptul ca degenerarea maculara este principalul factor care conduce la orbire dupa varsta de 55 de ani. Luteina este extreme de folositoare in acest sens, actionand ca un ecran protector natural impotriva efectelor negative ale razelor soarelui.

Luteina ajuta, de asemenea, la prevenirea cataractei, prin proprietatile sale antioxidante care stabilizeaza radicalii liberi, protejand astfel ochii de efectele negative ale oxidarii. Un studiu publicat in 2008 in revista Ophtalmology arata ca persoanele care consuma mai multa luteina au un risc scazut de a face cataracta la varsta inaintata.

Un alt studiu, publicat recent, in 2014, in Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition arata ca luteina este principalul carotenoid care se gaseste in tesutul creierului copiilor. Este prezenta mai ales in zonele care au legatura cu cunoasterea, vederea, auzul si vorbitul, ceea ce ar putea indica importanta acestei substante in dezvoltarea creierului copiilor.

Luteina se gaseste in legumele verzi, inclusiv spanac, varza, napi, dar si in porumb, mazare, fasole verde si salata verde. Aportul de luetina poate fi insa cu succes mentinut la cote normale prin suplimente alimentare special concepute pentru a creste nivelul de luteina din organism, cum este Cavit Junior Luteina, care ajuta la o dezvoltare armonioasa si la mentinerea sanatatii vederii copiilor si a organismului in general.


 

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online
 

 autor: Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 5 comentarii

  1. gilea antonela
    gilea antonelatrimis la 24/5/2016

    Luteina – factor important pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor

    Raspunde la acest comentariu
  2. Nedelcu Razvan
    Nedelcu Razvantrimis la 8/3/2015

    Este un pigment cu diverse roluri in functiile specifice vederii umaea. A fost gasit in concentratie foarte mare in macula lutea/pata galbena, de unde si ipoteza ca luteina ar avea rolul de a proteja retina de stres, dar si impotriva fotonilor de energie mare a luminei albastre.La momentul actual, exista dovezi concrete care arata ca aceasta substanta protejeaza globul ocular impotriva obirii, dar totodata, scade si riscul de dezvoltare a cataractei.

    Raspunde la acest comentariu
  3. MATAOANU MIHAELA
    MATAOANU MIHAELAtrimis la 2/3/2015

    Luteina este un nutrient care contribuie la mentinerea sanatatii vederii si nu numai. Este pigmentul principal al retinei, gasindu-se in central acesteia.Luteina contribuie la îmbunătăţirea şi stabilizarea funcţiei retinei, precum şi a sensibilităţii vizuale.

    Raspunde la acest comentariu
  4. luciana
    lucianatrimis la 24/2/2015

    Facand parte din familia carotinoidelor, luteina este un nutrient care contribuie la mentinerea sanatatii vederii si nu numai. Are proprietati antioxidante care protejeaza ochii de eventuale afectiuni ale vederii, iar studii recente arata ca joaca un rol important in dezvoltarea creierului copiilor.Luteina este pigmentul principal al retinei, gasindu-se in central acesteia, numit macula. Expunerea la soare afecteaza in timp macula, ducand la degenerarea maculara si de aceea este important sa iti protejezi copilul fata de acest fenomen, fiind dovedit faptul ca degenerarea maculara este principalul factor care conduce la orbire dupa varsta de 55 de ani. Luteina este extreme de folositoare in acest sens, actionand ca un ecran protector natural impotriva efectelor negative ale razelor soarelui.Luteina ajuta, de asemenea, la prevenirea cataractei, prin proprietatile sale antioxidante care stabilizeaza radicalii liberi, protejand astfel ochii de efectele negative ale oxidarii. Un studiu publicat in 2008 in revista Ophtalmology arata ca persoanele care consuma mai multa luteina au un risc scazut de a face cataracta la varsta inaintata.Un alt studiu, publicat recent, in 2014, in Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition arata ca luteina este principalul carotenoid care se gaseste in tesutul creierului copiilor. Este prezenta mai ales in zonele care au legatura cu cunoasterea, vederea, auzul si vorbitul, ceea ce ar putea indica importanta acestei substante in dezvoltarea creierului copiilor.Luteina se gaseste in legumele verzi, inclusiv spanac, varza, napi, dar si in porumb, mazare, fasole verde si salata verde. Aportul de luetina poate fi insa cu succes mentinut la cote normale prin suplimente alimentare special concepute pentru a creste nivelul de luteina din organism, cum este Cavit Junior Luteina, care ajuta la o dezvoltare armonioasa si la mentinerea sanatatii vederii copiilor si a organismului in general.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Gheorghe Maria Corina
    Gheorghe Maria Corinatrimis la 17/2/2015

    Facand parte din familia carotinoidelor, luteina este un nutrient care contribuie la mentinerea sanatatii vederii si nu numai. Are proprietati antioxidante care protejeaza ochii de eventuale afectiuni ale vederii, iar studii recente arata ca joaca un rol important in dezvoltarea creierului copiilor.Luteina este pigmentul principal al retinei, gasindu-se in central acesteia, numit macula. Expunerea la soare afecteaza in timp macula, ducand la degenerarea maculara si de aceea este important sa iti protejezi copilul fata de acest fenomen, fiind dovedit faptul ca degenerarea maculara este principalul factor care conduce la orbire dupa varsta de 55 de ani

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII