3 ani e varsta lui DE CE: iata de ce trebuie sa ne bucuram de ea

3 ani e varsta lui DE CE: iata de ce trebuie sa ne bucuram de ea

3 ani e varsta lui DE CE: iata de ce trebuie sa ne bucuram de ea

In jurul varstei de 3 ani, copilul incepe adorabila etapă a intrebărilor. Incepe etapa lui DE CE.
Intrebând, copilul descoperă lumea și incearcă să o inteleagă din punctul sau de vedere. Si chiar dacă ți se pare că sunt prea multe intrebări, cel mai bine e să te bucuri de această etapă a intrebărilor care de mai de care ...

Iată de ce 3 ani e începutul etapei lui De Ce si de trebuie să ne bucurăm de ea.

- veti citi:
Varsta intrebarilor: cand copilul vrea sa inteleaga lumea din jur
Atat de multe intrebari
De ce este important sa incercam sa raspundem intrebarii si curiozitatii copilului
Trebuie sa ne ascultam copiii si sa le oferim timp de calitate
Copilul de 3 ani, dezvoltarea fizica si sociala
Invata sa cresti stima de sine a copilului tau

Varsta intrebarilor: cand copilul vrea sa inteleaga lumea din jur

De ce nu cad norii? De ce e laptele alb? De ce trebuie sa dorm? De ce de ce ? De ce cad frunzele? Unde pleaca melcii?

In jurul varstei de 3 ani, copilul incepe adorabila etapa a intrebarilor. Intreband, copilul descopera lumea si incearca sa o inteleaga din punctul sau de vedere. Si chiar daca ti se pare ca sunt prea multe intrebari, cel mai bine e sa te bucuri de aceasta etapa a intrebarilor care de mai de care ...

E varsta lui de ce, pefect normala. In jurul acestei varste, copilasii isi incep si viata sociala de gradinita si se distanteaza un pic de parintii, descoperind - incetul cu incetul lumea din jur. Este un lucru foarte pozitiv ca isi pune intrebari si incearca sa o inteleaga pentru ca tot acest tsunami de intrebari e semnul ca isi construieste o constiinta. Ca mintea lui evolueaza si ca are o logica.

Atat de multe intrebari

Aceasta perioada, a intrebarilor este intensa si tine pana in jurul vartei de 6 anisori. In aceasta perioada, copilul este coplesit de cat de multe lucuri noi descopera. Si despre care vrea niste explicatii, ceea ce este un lucru foarte pozitiv si de care noi parintii, trebuie sa fim incantati.

- De ce trebuie sa beau laptele, de ce trebuie sa merg la gradi? de ce trebuie sa ma spal pe maini? - de ce are bunica riduri pe maini?

De ce este important sa incercam sa raspundem intrebarii si curiozitatii copilului

Intrebarile par sa fie interminabile si pot duce la momente de exasperare din parte parintilor ... Altii parinti nici macar nu se obosesc sa raspunda la intrebari (absolut gresit) - pentru ca asta il va face pe copil sa nu mai puna intrebari.
Da, a raspunde la intrebarile copilul face parte din rolul nostru de parinti. Iar curiozitatea copilul nu are decat sa ne bucure pentru ca: 

Curiozitatea este un semn de inteligenta al copilului.

Curiozitatea este un element foarte important in dezvoltarea intelectuala a copilului

Raspunzandu-i la intrebri, incurajam o atitudine de deschidere si de spririt de analiza sau de critica fata de lumea din jur.  Aceste atitudini ii vor fi mereu folositoare in viata.  Evitand sa raspundem intrebarilor sale, riscam sa blocam evolutia si curiozitatea nativa a copilului. De altfel la scoala, copiii care nu prea pun intrebari profesorilor au si note mai slabe chiar din cauza fapului ca nu au o serie de informatii pe care le puteau obtine punand intrebari profesorilor.

Copilul merita raspunsurile noastre la orice intrebare.

A ignora intrebarile copilului inseamca ca nu il respectam si nu ii transmitem ca este important pentru noi, neacordand rabdare si timp dilemelor sale.

Intrebarile pot masca o preocupare a copilului

Unele intrebari ale copilului nu se datoreaza simplei curiozitati ci pot masca o situatie care il nelinisteste sau il preocupa.  Mami, exista fantome? Mami de ce oamenii? Mami ai sa fii intotdeauna cu mine? Raspunsurile blande ii vor oferi liniste si siguranta copilului - intr-n moment sau faza in care are nevoie de confort. De asta e atat de importat sa ii raspundem.

Trebuie sa ne ascultam copiii si sa le oferim timp de calitate

Copilul nostru merita toata atentia noastra si toata rabdarea noastra. Vom avea numai avantaje daca ii acordam intelegere si vom fi atenti la intrebarile sale. Pentru orice intrebare merita sa ne oprim o clipa din munca sau activitatea pe care o facem si sa explicam copilului diferitele lucruri pe care vrea sa le intelegaga.  Aceste moment vor fi momente de calitate- care conteaza mult pentru el si pe care le aprecia. A raspunde copilului la orice intrebare, cu calm si blandete insemna sa investim in inteligenta sa. Si in plus, sa ii ridicam stima de sine.

► Citeste si De ce fiecare intrebare a copilului merita un raspuns

Copilul de 3 ani, dezvoltarea fizica si sociala

Varsta de 3 ani este una delicioasa. Pe de o parte, copilul e tot mai putin incapatanat si devine de la zi la zi mai cooperant. Incepe sa inteleaga ce este rabdarea (chiar daca ii displace acest concept) si are primele tendinte sa isi stapaneasca frustarile. Copilul incepe sa semene tot ma putin cu bebelusul plangacios care era acum un an. Este mai putin tiranic pentru parinti si tot mai captivat de cei din jur si de lumea minunata care il inconjoara.
Iata toate detaliile despre dezvoltarea fizica si sociala a copilulu ide 3 anisori.

Invata sa cresti stima de sine a copilului tau

Stima de sine – toata lumea stie sa o defineasca, in termeni mai mult sau mai putin stiintifici, insa cati dintre noi stiu cat de importanta este ea pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii copiilor nostri?  Sau, mai exact, cati dintre noi tinem cont de acest lucru atunci cand relationam cu propriii copii? citeste in continuare aici >

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.


Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Dr. Justina Marinescu, Psiholog in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII