Poluarea si autismul o conexiune posibila?

Poluarea si autismul  o conexiune posibila?

Poluarea si autismul o conexiune posibila?

  • Terapia aplicata in tratarea autismului contine adesea numeroase programe si elemente adaptate si altor afectiuni asociate cu autismul. Aplicarea lor vine in completarea terapiei de baza si implica programe speciale, concepute in functie de nevoile particulare ale fiecarui pacient.Poluarea si autismul – doua dintre problemele lumii contemporane, care isi pun amprenta asupra existentei din ce in ce mai multora dintre noi. Ce ar putea avea insa in comun cele doua subiecte, in afara de faptul ca ambele nasc tot felul de controverse sau de faptul ca si una si alta sunt din ce in ce mai greu de indepartat?

Poluarea si autismul – o conexiune posibila?


 
Poluarea si autismul – doua dintre problemele lumii contemporane, care isi pun amprenta asupra existentei din ce in ce mai multora dintre noi. Ce ar putea avea insa in comun cele doua subiecte, in afara de faptul ca ambele nasc tot felul de controverse sau de faptul ca si una si alta sunt din ce in ce mai greu de indepartat?

Un studiu american realizat de Harvard School of Public Health din Massachussets si publicat la jumatatea lunii decembrie 2014 in revista Environmental Health Perspectives a scos la iveala faptul ca femeile insarcinate care se expun particulelor fine din aerul poluat prezinta un risc de doua ori mai mare de a avea un copil autist.

Particulele fine din aerul poluat dubleaza riscul de autism

Studiul a fost efectuat intre 1990 si 2002 de catre cercetatori americani si se refera la calitatea aerului respirat de catre 116000 de mame in timpul sarcinii. Statisticile au aratat ca 245 din 1767 de copii nascuti sunt autisti, concluzia cercetatorilor fiind aceea ca expunerea intrauterina a fatului la particulele fine din aerul poluat a dublat riscul de autism. Rezultatele arata, de asemenea, ca expunerea la aerul poluat a mamei si, implicit, a fatului, este mai periculoasa in trimestrul al treilea de sarcina. Cele mai toxice particule de aer poluat sunt, se pare, cele de tip PM2.5, intrucat acestea contin un numar mai mare de substante poluante. Aceste sunt extrem de fine si patrund foarte usor in celulele corpului uman, afectandu-le negativ. Este vorba de un asa numit stres oxidativ (o presiune continua pe care substantele poluante o exercita asupra celulelor corpului, initiind reactii de oxidare ce agreseza celulele, deteriorandu-le peretii si perturbandu-le activitatea) ale carui consecinte sunt aparitiile anumitor tipuri de cancer, dar si afectarea negativa a dezvoltarii creierului fatului aflat inca in uter. Cand mama este expusa la acest tip de particule fine poluante, organismul sau elibereaza molecule de aparare care blocheaza dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului, acest lucru putand sa conduca la aparitia simptomelor autiste.

In ciuda acestor concluzii neasteptate, cercetatorii americani raman insa optimisti, amintind faptul ca poluarea este, din fericire, un factor asupra caruia se poate actiona, daca nu prin indepartarea sa din mediul in care traim, cel putin prin evitarea expunerii femeilor insarcinate la aerul poluat. Asadar, viitoare mamici, pentru bine vostru si al bebelusului vostru, obisnuiti-va sa traiti eco!

Mai multe informatii despre autism:

Cand si cum spunem copilului ca este autist

Cand si cum spunem copilului ca este autist

Cand si cum spunem copilului ca este autist? Sunt mama unui copil autist. M-am tot gandit o vreme cum si cand ar fi cazul sa discut cu copilul meu despre autism. Am amanat deliberat acest moment de

Identificarea autismului inca din primele 6 luni de viata a copilului

Identificarea autismului inca din primele 6 luni de viata a copilului

Autismul poate fi detectat la bebelusi sub sase luni, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii americani au analizat modul in care copiii (de la nou nascuti pana la cei de 3 ani) privesc chipurile din

Terapia timpurie in autism  modelul Denver

Terapia timpurie in autism modelul Denver

Este un lucru bine cunoscut faptul ca terapiile folosite in tratarea autismului sunt cu atat mai eficiente cu cat interventia se face mai devreme. Pentru ca rezultatele să fie maxime, este

 Forumuri specializate

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

 

Tema:Autism

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Poluarea si autismul o conexiune posibila?.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Clinica Medicala Desprecopii

Clinica Medicala Desprecopii

Consultanta medicala online.
Cabinet stomatologic

Cabinet stomatologic

Tot felul de probleme cu dintisori. Cabinet ce se bucura de sprijinul medicilor de la Clinica Dentestet.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII