Dieta paleolitica: Ar trebui sa mancam precum oamenii din pesteri pentru fi mai sanatosi?

Dieta paleolitica: Ar trebui sa mancam precum oamenii din pesteri pentru  fi mai sanatosi?

Dieta paleolitica: Ar trebui sa mancam precum oamenii din pesteri pentru fi mai sanatosi?

  • Stim cu totii ca alimentele moderne si confortabile cu care ne-am obisnuit pot fi nesanatoase pentru noi, dar oare, revenirea la un regim alimentar preistoric poate fi o solutie? Dieta paleolitica: Ar trebui sa mancam precum oamenii din pesteri pentru  fi mai sanatosi?

Care este dovada ca a manca precum oamenii pesterilor ar fi mai indicat pentru noi?
Biologii evolutionisti sustin contrarul
Exista posibilitatea ca aceasta dieta sa fie mai buna pentru noi?
Avatajele acestei diete - exista avantaje?

Stim cu totii ca alimentele moderne si confortabile cu care ne-am obisnuit pot fi nesanatoase pentru noi, dar oare, revenirea la un regim alimentar preistoric poate fi o solutie? Claudia Hammond analizeaza probele. O analiza recenta a danturii oamenilor preistorici din urma cu aproximativ 3.5 milioane de ani arata ca dieta acestora era compusa din ierburi si, eventual, animale. Ei nu mancau pizza sau curry. Si nici macar o singura felie de tort nu le-a atins buzele. Vanau animale pentru carne, prindeau peste si adunau nuci si fructe de padure. Dupa parerea unor specialisti, ceea ce mancau semenii nostri in urma cu 2.5 milioane de ani - 10.000 de ani ar reprezenta dieta perfecta pentru viata moderna.

Argumentul pentru asa-numita "dieta paleolitica" se bazeaza pe urmatoarea teorie: organismul uman s-a adaptat pentru viata in timpul "Epocii de piatra", iar genetica noastra s-a adaptat foarte putin de atunci, ceea ce inseamna ca suntem mult mai adaptati pentru dieta "vanat-adunat" decat pentru cea care care a urmat dupa aparitia agriculturii. Detaliile variaza de la dieta la dieta, dar pe ansamblu se pledeaza pentru evitarea tuturor produselor lactate, alimentelor pe baza de cereale, (paste, paine sau orez), iar in unele dintre ele nici macar lintea si fasolea nu sunt permise. Sustinatorii sunt de parere ca anumite afectiuni, ca cele ale inimii, diabetul si cancerul, au aparut in primul rand datorita incompatibilitatii dintre formele actuale de dieta si anatomia noastra preistorica.

Care este dovada ca a manca precum oamenii pesterilor ar fi mai indicat pentru noi?

In primul rand, este adevarat ca suntem, biologic vorbind, identici cu semenii nostri din epoca de piatra? Si, daca este asa, acest lucru ar insemna ca trebuie sa mancam aceeasi mancare, si ca acest regim este sanatos pentru noi?

Fanii dietei paleolitice sunt de parere ca motivul pentru care ar trebui sa urmam acest mod de viata este fapul ca sistemul nostru digestiv a evoluat pentru a digera aceste alimente. Ei se contrazic asupra faptului ca a consuma produse lactate sau orice altceva aparut inaintea agriculturii reprezinta o provocare atat pentru propia noastra evolutie, cat si pentru organismul uman. Un studiu polonez din 2012 estimeaza ca cel putin 70% din aportul energetic al populatiilor occidentale provine din alimente pe care oamenii preistorici nu le-ar fi consumat niciodata, sau foarte rar, inclusiv cereale, produse lactate, zaharuri rafinate si grasimi procesate.

Biologii evolutionisti sustin contrarul

Marlene Zuk de la Universitatea din Minnesota in SUA, si autor al cartii "Paleofantasy," spune ca, datorita modificarilor genetice aparute de-a lungul timpului, nu ne putem astepta sa fim identici cu stramosii nostri din acele timpuri. Oamenii se afla intr-o continua evolutie. Unele dintre genele pe care le avem, existau si in timpul vietii acvatice, si nimeni nu sugereaza sa ne intoarcem la regimul alimentar de atunci.

Un exemplu de schimbare genetica relativ recent, si prin recent spunem acum aproximativ 7000 ani, este acela al tolerantei la lactaza. Bebelusii au reusit sa tolereze laptele, ce-i drept, dupa depasirea unor simptome cum ar fi dureri de stomac si diaree. Bovinele erau vanate pentru carne si piei, mai degraba decat pentru lapte. Putini erau cei care puteau sa consume lapte fara un anumit disconfort, dar acest lucru le-a dat un avantaj evolutiv - acela de a avea nu doar o sursa de hrana ci si o bautura necontaminata. Asa incat, ei au supravietuit, iar copiii lor au putut, genetic, sa tolereze laptele. Dupa un timp, din ce in ce mai multi adulti au putut sa consume lapte in diferite proportii, si in locuri diferite.

Exista posibilitatea ca aceasta dieta sa fie mai buna pentru noi?

Indiferent daca suntem sau nu suntem genetic identici cu oamenii pesterilor, exista posibilitatea ca aceasta dieta sa fie mai buna pentru noi. Putin sunt cei care sustin ca alimentele foarte procesate ar fi mai indicate, sau ca nu exista beneficii ale consumului de fructe si legume. Detaliile variaza de la dieta la dieta, reprezentand o provocare atunci cand vorbim de o evolutie stiintifica. Daca am compara o dieta bazata doar pe junk-food cu una paleolitica, ar fi de asteptat ca cea de-a doua sa fie mai indicata pentru noi. Dar ce se intampla daca o comparam cu o dieta sanatoasa?
 
Cateva studii au facut acest lucru, iar rezultatul a fost ca s-a descoperit ca pierdem greutate mult mai repede cu dieta paleolitica. Cu toate acestea, studiile sunt pe termen foarte scurt, doar trei saptamani si cu un numar restrans de participanti. Intr-o recenzie a studiilor, gasim esantioane pe doar 10, 29, 14 si 13 persoane. Sa convingi oamenii sa incerce aceasta dieta nu e chiar usor, iar un studiu s-a incheiat mai devreme deoarece timp de 6 luni cercetatorii nu au reusit sa recruteze nici un participant nou.

Avatajele acestei diete - exista avantaje?

Apoi, la inceputul acestui, au inceput sa apara dovezi care proclamau avatajele acestei diete. Un studiu pe durata a doi ani a fost finalizat, o perioada lunga in comparatie cu cele anterioare. Subiectii au fost 70 femei obeze, cu varste medii de 60 de ani, aflate in peroada post-menopauzei. Tip de doi ani, acestea au fost supuse fie dietei paleolitice, fie unei diete sarace in grasimi care nu a exclus toate alimentele, dar cu un continut de produse lactate sarace in grasimi, si cereale integrale. Pentru fiecare din cele doua s-au dat tinte privind proportiile ideale de proteine, grasimi si carbohidrati care urmau a fi consumate.

Rezultatul? Ambele grupuri au pierdut in greutate, dar dupa sase luni femeile care au urmat dieta paleolitica au slabit mai mult, iar dimensiunile in talie erau mult mai mici comaparativ cu cele ale participantelor din cea de-a doua dieta. Pe moment, se parea ca aceasta dieta functioneaza mai bine, dar, dupa doi ani, lucrurile s-au schimbat: nici o diferenta in greutate intre cele doua grupuri. Singura diferenta a fost la nivelul trigliceridelor, dar chiar si cel al celor din dieta nordica era unul normal. Ambele grupuri au considerat dietele dificile si majoritatea participantelor nu a reusit sa atinga obiectivele de a consuma proportiile ideale din fiecare grup de alimente.

Deci, nu exista inca nici o dovada puternica si rapida ca dieta paleolitica ar fi cea mai indicata pentru noi. Desigur, o alimentatie bazata pe alimente foarte procesate, cum ar fi painea alba si cerealele dulci nu este cea mai indicata pentru sanatatea noastra, dar acest lucru nu implica evitarea produselor lactate si a cerealelor, decat daca aveti o problema specifica in acest sens. Un studiu de trei saptamani a demonstrat ca in dieta paleolitica a fost foarte dificila atingerea nivelurilor recomandate de calciu, fier si fibre. Nu toate studiile care s-au facut folosesc acelasi regim alimentar cu exactitate, ceea ce le face greu de comparat. Cand vine vorba de pierderea in greutate, sfatul este cel deja plictisitor: mancati mai putin, faceti sport mai mult. Si la acest lucru, apeleaza, in cele din urma, cam toate dietele, bagheta magica nefiind inca descoperita.

Despre diete mai cititi si urmatoarele:

10 mituri despre curele de slăbire

10 mituri despre curele de slăbire

Despre curele de slabire - sau diete, exista atat de multe sfaturi contradictorii incat adesea adevarul este uitat sau ignorat, ceea ce va face o cura de slabire mult mai dificila. Am realizat un…

10 semnale că ai nevoie de o cură de detoxifiere. Inainte de a lua o decizie - e bine sa stii aceste adevaruri despre curele de detox

10 semnale că ai nevoie de o cură de detoxifiere. Inainte de a lua o decizie - e bine sa stii aceste adevaruri despre curele de detox

Esti mereu obosita? S-ar putea sa ai nevoie de o cura de detoxifiere. Mediciii sunt de parere ca orice persoana sanatoasa are un nivel specific de toleranta la actiunea toxinelor, pentru mentinerea…

3 kilograme în plus după Sărbătorile de iarnă și 3 soluții să le pierzi rapid

3 kilograme în plus după Sărbătorile de iarnă și 3 soluții să le pierzi rapid

Ca in fiecare an, Sarbatorile de iarna ne aduc multa lumina in suflet. Dar in final, totul trece si raman 3 kilogramele cadou. E plata pentru ca ne permitem sa uitam de tot si toate pentru a manca.…


 

 Forumuri si grupuri de suport pentru cele care vor sa slabeasca: 

 Femina Intim ...
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

autor: Mihaela Vilcu  - toate drepturile rezervate (c) desprecopii.com 2015 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII