Pofta de mancare a copiilor, capriciu sau problema: ce e de facut

Pofta de mancare a copiilor, capriciu sau problema: ce e de facut

Pofta de mancare a copiilor, capriciu sau problema: ce e de facut

  • Ingrijorarea cauzata de variatiile bruste ale poftei de mancare a copiilor este o problema cu care se confrunta adesea majoritatea parintilor, in diferite etape de crestere ale copiilor lor. Suplimentele alimentare sunt recomandate nu doar pentru aportul lor de substante nutritive, ci si pentru cresterea poftei de mancare a copiilor. Inca din primii ani de viata magneziul trebuie sa se regaseasca in alimentatia copilului.

    Citeste cum il ajuta Alinan Magneziu + B Complex pe micutul tau.

- despre pofta de mancarea  copilului si cum poate fi ea stimulata, veti citi:
Salturile de crestere
Cum imbunatatim pofta de mancare a copilului?
Programul regulat
Consumul de bauturi
Snacksuri mai putine
Suplimente alimentare potrivite
Cum il ajuta Alinan Magneziu + B Complex pe micutul tau?
Incurajarea bunelor obiceiuri culinare
Descrierea mancarurilor
Mese fara stres

Pofta de mancare a copilului

Ingrijorarea cauzata de variatiile bruste ale poftei de mancare a copiilor este o problema cu care se confrunta adesea majoritatea parintilor, in diferite etape de crestere ale copiilor lor. Chiar daca este ceva normal, aceasta ingrijorare nu ar trebui sa fie exagerata, deoarece cresterea sau scaderea brusca a poftei de mancare la copii nu este neaparat un semnal de alarma al unei probleme de sanatate.
 
Uneori poate fi vorba despre o incetinire normala a procesului de crestere sau, dimpotriva, despre o accelerare a acestuia, alteori pofta de mancare poate fi influentata de programul copilului, de activitatile pe care le desfasoara sau chiar de schimbarea temperaturii si a vremii de afara.

De obicei, scaderea poftei de mancare este cea care ii ingrijoreaza cel mai mult pe parinti, insa daca fenomenul este temporar nu ar trebui sa existe motive de ingrijorare. Daca insa pofta de mancare scazuta a copilului devine permanenta, atunci este recomandata consultarea medicului pediatru care poate stabili eventualele cauze medicale ale fenomenului.

Salturile de crestere

Una dintre cauzele frecvente ale scaderii poftei de mancare este incetinirea naturala a procesului de crestere. Atunci cand copilul trece prin asa-numite pauze de crestere, pofta de mancare scade in mod vizibil. Majoritatea copiilor au astfel de pauze de crestere in primul an de viata, apoi in jurul varstelor de 8, respectiv de 13 ani (la fete) si 10, respectiv 15 ani (la baieti). Atunci cand copilul tau trece prin astfel de perioade, nu trebuie sa te alarmezi, ci pur si simplu sa astepti cateva saptamani, pana cand pofta de mancare va reveni de la sine. Uneori, scaderea poftei de mancare in aceste perioade sau chiar in afara lor se poate asocia si cu probleme medicale, precum anemia feripriva, dereglari ale tiroidei sau raceli frecvente. Odata cu tratarea corecta a problemei medicale, pofta de mancare revine la normal.

Cum imbunatatim pofta de mancare a copilului?

Reglarea poftei de mancare se face, asa cum am mentionat, de la sine, insa exista si cazuri in care apetitul este determinat nu doar de perioadele de crestere sau de eventuale afectiuni medicale mai mult sau mai putin grave, ci si de personalitatea copilului, de capriciile si de preferintele acestuia, precum si de modul in care este educat sa se alimenteze. Asa incat preocuparea parintilor pentru a creste pofta de mancare a copiilor, atata timp cat nu este exagerata, este un lucru benefic. Cum putem impulsiona apetitul copiilor? Iata mai jos cateva sugestii care iti pot fi de un real folos daca te ingrijoreaza aspectul sau daca pur si simplu vrei sa mentii un ritm constant al apetitului copilului tau.

Programul regulat

Viata extrem de agitata pe care o avem noi, adultii, se rasfrange de cele mai multe ori si asupra copiilor. Un program regulat de activitati si mai ales un program regulat in ceea ce priveste mesele este un stimul excelent al unei pofte de mancare normale. Academia Ameriacana de Pediatrie recomanda parintilor ca inclusiv gustarile si acel „ceva bun” sa fie oferite copiilor aproximativ la aceleasi ore ale zilei. De asemenea, copilul trebuie anuntat cu 10 minute inainte ca urmeaza masa sau o gustare, pentru a avea timp sa termine activitatea in care este implicat si pentru a se spala pe maini. Luarea mesei cu televizorul inchis si, pe cat posibil, impreuna cu toata familia, reprezinta un stimul excelent al poftei de mancare a copilului.

Consumul de bauturi

Consumul mare de lichide precum sucuri, lapte sau orice alta bautura aromata poate taia pofta de mancare a copilului, care se va simti in permanenta satul. Un studiu realizat de Universitatea din Toronto a demonstrat acest lucru, aratand ca acei copii care consuma lichide indulcite cu jumatate de ora inainte de masa mananca mai putin. De aceea specialistii recomanda ca intre varstele de 1 si 6 ani consumul de bauturi sa fie mai atent supravegheat de catre parinti si limitat la un pahar pe zi, iar copiii cu varsta peste 7 ani nu ar trebui sa bea mai mult de doua pahare pe zi de suc. De asemenea, copiii nu au nevoie de mai mult de doua – trei pahare de lapte pe zi. Un consum prea mare de lichide diminueaza pofta de mancare prin simplul fapt ca stomacul este umplut cu ele si nu mai este loc si pentru mancare. De aceea, sucul sau laptele ar trebui oferite in timpul mesei, ca parte din ea sau intre mese, dar cu suficient timp inainte de urmatoarea masa. 

Snacksuri mai putine

Limitarea gustarilor mai putin sanatoase este si ea un element cheie in reglarea poftei de mancare a copiilor. Incearca sa le inlocuiesti cu fructe sau cu tot felul de bunatati preparate in casa, iar daca nu reusesti, incearca sa limitezi portiile de snacksuri la doua pe zi si ofera-le copilului doar daca el le cere.

Suplimente alimentare potrivite

Suplimentele alimentare sunt recomandate nu doar pentru aportul lor de substante nutritive, ci si pentru cresterea poftei de mancare a copiilor.

Inca din primii ani de viata magneziul trebuie sa se regaseasca in alimentatia copilului. Este o sursa foarte importanta, deoarece previne aparitia infectiilor, ajuta la formarea muschilor, a creierului, dar si la mentinerea sanatatii cardiace si a sistemului imunitar. Complexul de vitamine B are un rol esential in formarea metabolismul, glucidelor si proteinelor, a sistemului nervos, formarea de anticorpi, formarea de celule sanguine si in construirea imunitatii copilului. Magneziu favorizeaza utilizarea vitaminelor B de catre organism, iar la randul lor vitaminele B mentin concentratia optima de magneziu.

Cum il ajuta Alinan Magneziu + B Complex pe micutul tau?


Mai multe detalii aici:

Magneziu + B Complex contribuie la:

dezvoltarea armonioasa a sistemului osos si muscular
cresterea poftei de mancare
marirea capacitatii de atentie si de concentrare
sustinerea efortului fizic in activitatile sportive
stimularea imunitatii organismului
accelerarea recuperarii organismului dupa perioada de boala
suplinirea necesarului de vitamine la copiii cu o alimentatie necorespunzatoare; copiii ce refuza produsele din carne nu pot sa-si asigure necesarul de vitamina B12 din alimentatie
ameliorarea conditiei psihice, a indispozitiei
intretinerea sanatatii pielii si mucoaselor

Precautii de utilizare:

Este contraindicat in cazul hipersensibilitatii la ingrediente.
 Atentie! Datorita continutului de vitamina B2, in timpul administrarii urina va fi colorata in galben intens.

Mod de eliberare:
Fara prescriptie medicala.
Forma de prezentare:
Cutie cu un flacon de sticla cu 150 ml sirop. Mai multe detalii aici: 

Incurajarea bunelor obiceiuri culinare

Mancatul la ore fixe, in locuri special amenajate si nu in fata televizorului, precum si obisnuirea copiilor de la varste cat mai mici sa manance singuri contribuie considerabil la mentinerea unui apetit constant. Chiar daca este mic si face mizerie, lasa-ti copilul sa se bucure singur de placerea de a manaca. Lasa-l sa isi foloseasca mainile sau tacamurile asa cum doreste el si limiteaza-ti dorinta de a instaura bune maniere la observatii calme si rabdare. Libertatea pe care i-o acorzi copilului tau atunci cand mananca ii va creste increderea in sine si il va face sa fie mai responbsabil in privinta alimentatiei proprii mai tarziu.

Descrierea mancarurilor

Pentru a creste pofta de mancare a copilului, vorbeste cu el despre mancare. Explica-i ce are in farfurie, cum e gatit, de ce e bine sa manance mancarea respectiva. Chiar si atunci cand este foarte mic si nu pare sa inteleaga detaliile despre mancare, este indicat sa ii povestesti despre ceea ce are in farfurie si sa ii subliniezi cat de sanatos este sa manance ceea ce tu ii oferi. De asemenea, atunci cand copiii sunt mici, conversatiile in timpul mesei despre mancare sau despre ceea ce se afla pe masa, in jurul ei etc. pot face ca momentul mesei sa fie foarte placut si mai putin stresant pentru tine ca parinte, care iti doresti sa ai un copil care sa manance tot din farfurie.

Mese fara stres

Un studiu publicat in revista Appetite a demonstrat ca acei copii care sunt fortati sa manance totul din farfurie au tendinta de a face mai multe comentarii negative despre mancare decat restul copiilor. Scaderea poftei de mancare poate surveni si ca un capriciu instaurat in urma acestei presiuni. De aceea, copiii trebuie lasati sa manance cat vor din farfurie si sa aleaga ceea ce vor din farfurie. Nu iti certa copilul daca nu a mancat tot si mai ales nu il forta sa ramana la masa pana termina toata lumea daca el nu mai vrea sa manance.

Evita, in general, orice manifestare a unei stari conflictuale in timpul mesei. In general, organismul lor le regleaza foarte bine apetitul. Atmosfera placuta din timpul mesei poate fi un excelent stimulent al poftei de mancare.

Despre alimentatia sanatoasa a copilului merita citit si:

5 alimente cu care sa NU ne hranim copiii
Cum ne ajutam copilul sa aleaga mancarea sanatoasa: 9 sfaturi concrete
Vitaminele pentru copii: cand sunt necesare si de ce
FIERUL in alimentatia zilnica a copilului tau
Obezitatea la varste fragede
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Cum convingi copilul sa manance legume
6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios
10 alimente care stimuleaza creierul copilului

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online

 autor: Milena Sadova, redactor principal Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Balanica Ionela
    Balanica Ionelatrimis la 22/4/2015

    Foarte interesant!Aici am gasit raspunsurile la intrebarile mele...

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII