Tusea copilului: cauze si un remediu natural inovativ

Tusea copilului: cauze si un remediu natural inovativ

Tusea copilului: cauze si un remediu natural inovativ

  • Tusea este un simptom foarte des intalnit mai ales in sezonul rece, fiind cauzat de agenti infectiosi, substante iritante sau factori climatici. Desi neplacuta, tusea este foarte importanta, reprezentand de fapt un mecanism primar de aparare a cailor respiratorii cu rol fundamental in functionarea naturala a aparatului respirator. Si, desigur, orice parinte isi doreste un tratament cat mai natural pentru tusea copilului - in conditiile in care piata de medicamente este plina de medicamente pentru tuse. De aceea va recomandam un produs natural si foarte eficient.

- despre tuse la copil si GRINTUSS  - un produs natural inovativ in tratarea tusei, veti citi:
Tusea la copil
Cauzele tusei la copil
Tusea cronica la copil
Remediu natural impotriva tusei: GRINTUSS – Inovatie in tratarea tusei
Despre tuse mai cititi

Tusea la copil

In principiu, orice copil tuseste ocazional, insa tusea recurenta, dificultatea de respiratie cauzata de tuse sau tusea purulenta cu secretii care prezinta urme de sange necesita o evaluare medicala. O tuse umeda, cu expectoratie, suna altfel decat o tuse seaca. De altfel, pentru medic este foarte important tipul de tuse, pentru a putea pune un diagnostic corect.

Tusea este un act reflex al organismului, ce are rolul de a curata caile respiratorii superioare. Ea poate aparea ca o consecinta a multor afectiuni – de la infectii pulmonare sau ale sinusurilor pana la inhalarea accidentala a unor obiecte straine (cum ar fi resturi de mancare sau jucarii mici). Tusea poate fi, de asemenea, simptomul unei afectiuni pulmonare nesemnificative, dar si al uneia rare, cum ar fi malformatiile anatomice.

Simptomele tusei sunt catalogate in genere ca fiind acute (cele care dureaza mai putin de patru saptamani) sau cronice (cele care dureaza mai mult de patru saptamani). Si, desigur, orice parinte isi doreste un tratament cat mai natural pentru tusea copilului - in conditiile in care piata de medicamente sunt pline de medicamente pentru tuse.

Cauzele tusei la copil

Avand in vedere ca tusea poate fi asociata cu o gama larga de afectiuni, cauzele ei pot fi grupate si ele in mai multe categorii. Printre acestea se numara:

Infectiile cailor respiratorii

Raceala este cea mai comuna cauza a tusei la copii (infectia cailor respiratorii superioare). In general, tusea apare ca efect al drenajului mucoasei nazale in gat, fapt ce stimuleaza centrul tusei, creand reflexul de tuse. Majoritatea copiilor cu varste sub 8 ani nu isi pot sulfa nasul singuri, ceea ce face ca tusea sa apara mai des decat la copiii mai mari. In general, mucusul este inghitit dupa tuse si in timpul somnului. Tusea este uneori atat de puternica, incat dupa inghitirea mucusului poate sa apara senzatia de voma.

Iritarea si umflarea zonei in care se afla corzile vocale, cauzata de o infectie virala, poate sa produca o tuse guturala, caracteristica, afectiunea numindu-se angina.

Infectia sinusurilor este in general o complicatie a unei infectii a cailor respiratorii superioare si poate fi asociata cu secretii nazale purulente (verzui sau galbene), care pot aparea in regiunea fetei sau in fundul gatului, stimuland reflexul de tuse.

Infectiile cailor respiratorii inferioare (cele care se produc in cavitatea toracica) includ afectiuni virale (precum pneumonia sau bronsitele) sau cause bacteriene (pneumonia, pertussis etc.)

Alergiile nazale

Cantitatea de substante produse ca urmare a alergiilor nazale poate fi considerabila. Aceste substante ajung in fundul gatului si stimuleaza centrul tusei.

Corpuri straine

Orice obiect care nu trece prin cerul gurii in esofag risca sa fie aspirat in trahee. Acest lucru se intampla mai ales la copiii mici, care baga adesea in gura tot felul de obiecte mici. In principiu, orice obiect care incape printr-un tub de la un sul de hartie igienica poate fi considerat un obiect riscant. De asemenea, copiii mai mari sau adultii se pot expune acestui pericol atunci cand nu mesteca suficient de bine mancarea. Regulile de prim ajutor in astfel de situatii se invata la cursurile specializate pe care le desfasoara diverse institutii si organizatii de sanatate.

Respiratia suieratoare

Diametrul ingust al cailor respiratorii face ca respiratia sa fie dificila (mai ales partea de expiratie) ceea ce poate cauza un sunet caracteristic in timpul procesului respirator. Respiratia suieratoare este consecinta a doua procese diferite – ingustarea cailor respiratorii si contractarea muschilor situati in regiunea plamanilor, precum si ingrosarea mucoasei cailor respiratorii ca urmare a unor inflamatii. La copii, cea mai comuna cauza a acestor reactii este chiar virusul care produce banala raceala. Anumiti virusi (cum ar fi virusul sincitial respirator) sunt celebri in acest sens. Mediul (ierburile, praful, mucegaiul) poate provoca, de asemenea, astfel de reactii. La copiii mai mari, episoadele de respiratie suieratoare pot fi provocate si de activitatea fizica intensa sau de aerul rece.

Refluxul gastroesofagian

Regurgitarea poate produce un reflex de tuse si ar trebui avuta in vedere doar dupa ce au fost eliminate celelalte posibile cauze ale tusei. De obicei, copiii devin foarte iritabili dupa astfel de episoade.

Ticuri motorii benigne

Tusea poate aparea la copii si ca o manifestare a unui tic. In astfel de situatii, ea poate fi, in general, intrerupta usor, printr-un simplu act de vointa si nu va reaparea in timpul somnului. Parintii descriu adesea o astfel de tuse ca pe o gadilatura in gat.

Cauze rare

Atunci cand alte cauze des intalnite ale tusei au fost eliminate, poate fi vorba si despre anumite cauze rare. Cistita fibroasa, bolile congenitale de inima, infarctul, malformatiile congenitale ale plamanilor se numara printre aceste cauze rare ale tusei la copii.

Tusea cronica la copil

Multe dintre cauzele enumerate anterior persista peste patru saptamani, ceea ce face ca tusea sa fie considerata cronica. Tusea acuta este mai scurta si are doua cauze: infectii ale cailor respiratorii superioare (in general dureaza 2 saptamani) si anghina (4 – 6 zile). Exista studii care estimeaza ca 5 – 7 % dintre prescolari si 12 – 15% dintre copiii mai mari pot avea o tuse cronica. De asemenea, studiile arata ca barbatii sunt mai predispusi la tuse cronica decat femeile si ca tusea cronica este mai des intalnita in tarile subdezvoltate.

Cauzele tusei cronice includ (pe langa cele obisnuite pentru tusea acuta si enumearate anterior):

Iritarea cailor respiratorii

Poluarea, precum si fumatul pasiv si alti diversi alergeni pot produce tuse persistenta. Reducerea sau eliminarea factorului care sta la baza acestui tip de tuse este o masura terapeutica benefica.

Cresterea sensibilitatii receptorilor de tuse

Unii copii au, se pare, o mai mare sensibilitate in ceea ce priveste raspunsul la factorii iritativi din jur. Aceasta se intampla pentru ca mecanismul care declanseaza sensibilitatea fata de  tuse nu este inca bine dezvoltat. Cauza acestei sensibilitati poate fi o inflamatie, eroziunea de suprafata a stratului de celule a cailor respiratorii sau o sensibilizare a aacestora. Diagnosticul poate fi studiat intr-un centru de cercetare, folosindu-se o substanta ce induce tusea (capsaicina) ca stimulent. Interpretarea datelor obtinute se poate face la varsta copilariei.

Tusea permanenta

Este un factor psihologic si fiziologic deopotriva. Produsa adesea de infectii comune ale cailor respiratorii superioare, durata simptomelor de tuse este mai mare decat aceea a infectiilor virale. Parintii pot descrie usor o astfel de tuse ca fiind scurta, uscata, ca un fel de tic motor. Dincolo de a fi sau nu un tic, o tuse permanenta poate fi deranjanta. Tusea este de obicei prezenta pe parcursul unei evaluari medicale, insa nu interfereaza de obicei cu joaca, somnul, vorbitul sau mancatul. Nu exista un mod de evaluare specific al tusei si obceiul de a tusi este un diagnostic la care se ajunge prin excludere. Consilierea de tratament include, in general, un management tehnic efectiv al procesului.

Reflexul de tuse

Unele persoane au o ramura a nervului care produce reflexul de tuse situata in canalul auditiv. Iritarea canalului din diverse motive poate produce iritarea acestui nerv, fapt ce induce o tuse permanenta si non-productiva. Cauza este destul de rara la copii si solutia consta in indepartarea agentului iritant.

Remediu natural impotriva tusei: GRINTUSS – Inovatie in tratarea tusei

Tusea este un simptom foarte frecvent mai ales în sezonul rece, fiind cauzat de agenți infecțioși, substanțe iritante sau factori climatici. Deși neplăcută, tusea este foarte importantă, reprezentând de fapt un mecanism primar de apărare a căilor respiratorii cu rol fundamental în funcţionarea naturală a aparatului respirator.

Din acest motiv Aboca a dezvoltat Grintuss, un produs care modulează tusea, fără a anula rolul de apărare al acesteia, şi care acţionează protejând mucoasa, calmând iritaţia şi favorizând eliminarea mucusului.
Eficacitate demonstrată în tratarea tusei persistente

Siropurile Grintuss au o formulă pe bază de miere și extracte din Grindelia, Pătlagină și Siminoc, care acționează ca o barieră ce limitează stimulii tusei și au o acțiune antiinflamatoare indirectă. Acest mod de acțiune specific conferă produsului un efect mucoadeziv, protector şi emolient, eficient atât în cazul tusei seci, cât şi al tusei productive.

Eficacitatea Grintuss a fost testata printr-un studiu clinic realizat asupra copiilor cu vârste între 3 și 6 ani, care prezentau tuse persistentă, instalată de mai mult de 7 zile. Studiul a demonstrat mai multe aspecte importante:

1)    Grintuss este eficient și în cazul tusei persistente, prezentă de mai mult de o săptămână.
2)    Grintuss calmează atît tusea diurnă, cât și pe cea nocturnă, deosebit de frecventă la copii și mult mai supărătoare datorită apariției trezirilor nocturne.
3)    Grintuss calmează și tusea mai intensă ca simptome
4)    Grintuss nu are efecte secundare, ceea ce confirmă siguranța în administrare.


 

Siropurile Grintuss sunt disponibile în două formule, ambele fără gluten:

sirop pentru copii, începând de la vârsta de 1 an, cu ingrediente ecologice şi un gust foarte plăcut
sirop pentru adulţi, 100% natural, ce poate fi utilizat chiar şi de către persoanele în vârstă și în timpul sarcinii şi alăptării, cu consultarea prealabilă a medicului.


Produsele Grintuss sunt disponibile in farmacii. Pentru mai multe informatii despre gama Grintuss,
apasati aici.

 Despre tuse, merita sa cititi si urmatoarele:

Tusea convulsivă la copil: simptome, tratament și prevenire

Tusea convulsivă la copil: simptome, tratament și prevenire

Tusea Convulsivă (Pertusis sau Tusea Magarească) este una dintre cele mai serioase boli ale copilariei. Este caracterizata de o tuse severa si persistenta, foarte contagioasa. Tocmai de…

Tusea seaca: ce este si cum se trateaza

Tusea seaca: ce este si cum se trateaza

Tusea seaca este un simptom deosebit de chinuitor si obositor, care-l tulbura nu numai pe micul bolnav, ci si pe cei din jurul lui. Din fericire exista ac de cojocul ei si exista tratamente…

Tusea si raceala copilului: ghid pentru parinti

Tusea si raceala copilului: ghid pentru parinti

Copiii racesc des. Racelile si tusea sunt cauzate de obicei de virusuri (nu de bacterii), antibioticele fiind astfel nerecomandate.Daca tusea este grava si persistenta, copilul poate suferi de o…


Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

autor: redactor Milena Sadova, -  Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII