Pilula contraceptiva: ghid, cum o alegem pe cea potrivita

Pilula contraceptiva: ghid, cum o alegem pe cea potrivita

Pilula contraceptiva: ghid, cum o alegem pe cea potrivita

  • Pilula contraceptiva se numara, alaturi de prezervativ, printre cele mai utilizate metode contraceptive la nivel mondial. Informatiile despre utilizarea ei, despre modul in care isi face efectul, precum si cele despre atat de controversatele efecte secundare sunt astazi accesibile oricui.

Care sunt tipurile de pilule contraceptive?
Cum actioneaza diferitele tipuri de pilule contraceptive?
Sunt toate tipurile de pilule contraceptive potrivite pentru orice femeie?
Pro si contra pilulelor contraceptive

Pilula contraceptiva se numara, alaturi de prezervativ, printre cele mai utilizate metode contraceptive la nivel mondial. Informatiile despre utilizarea ei, despre modul in care isi face efectul, precum si cele despre atat de controversatele efecte secundare sunt astazi accesibile oricui. Controversele continua, de altfel, sa se nasca in jurul pilulei contraceptive cu fiecare nou brand lansat, cu fiecare nou studiu pe care specialistii in domeniu il intreprind pentru a face ca informatiile sa fie cat mai transparente pentru toata lumea.

A alege singura pilula potrivita poate fi o decizie dificila, mai ales atunci cand ti se dau alternative despre care nu stii suficient de multe. Este important, prin urmare, sa apelezi la un medic ginecolog sau la un consilier in probleme de planning familial pentru a te lamuri asupra diferitelor tipuri de pilule contraceptive. Este bine de stiut insa chiar de la inceput ca alegerea nu este atat de dificila pe cat pare, optiunile fiind practic limitate la cateva categorii de pilule ale caror diferente te vor determina sa alegi un anumit tip.

Care sunt tipurile de pilule contraceptive?

Actualmente exista doua tipuri principale de pilule contraceptive: pilula combinata, care contine estrogen si progestin, si minipilula, care contine doar progestin.

La randul lor, pilulele combinate sunt de diferite tipuri, in functie de modul in care combina pilulele active cu cele inactive, fapt ce influenteaza durata perioadelor menstruale. In functie de acest criteriu, pilulele combinate pot fi:

Conventionale – De obicei cutiile conventionale contin 21 de pilule active si 7 pilule inactive sau 24 de pilule active si 4 pilule inactive. Sangerarea apare in fiecare luna, in zilele in care se iau pilulele inactive.
Cu doza continua sau ciclu extins – Cutiile cu astfel de pilule contin 84 de pilule active si 7 pilule inactive. Sangerarea apare, in general, doar de 4 ori pe an, in  zilele in care se iau pilule inactive. Exista si formule de cutii care contin doar pilule active, eliminand astfel practic sangerarea pe toata durata administrarii.

Pilulele combinate pot fi clasificate si in functie de modul in care variaza dozele de hormoni. Se poate vorbi astfel de:

Pilule monofazice – pilule care contin aceeasi cantitate de estrogen si progestin
Pilule multifazice – pilule in care nivelul hormonilor variaza

Pilulele combinate care contin mai putin de 50 de micrograme de ethinyl estradiol, un tip de progesteron, sunt cunoscute si ca pilule cu doza scazuta, sau cu protectie redusa. De obicei acestea sunt recomandate femeilor care sunt sensibile la hormoni. Administrarea acestor pilule genereaza adesea sangerari intre menstruatii si sangerari mai intense in timpul menstruatiilor.

Minipilula nu ofera la fel de multe posibilitati ca pilula combinata. In cazul ei exista un singur tip de dozare a hormonilor si toate pilulele dintr-un pachet sunt active.

Cum actioneaza diferitele tipuri de pilule contraceptive?

Pilulele combinate elimina practic ovulatia, impiedicand ovarele sa elibereze ovule. De asemenea, pilulele fac ca mucusul cervical sa fie mai vascos si subtiaza peretii uterului (endometru), astfel incat patrunderea spermei in uter si prinderea unui ovul de uter devin practiv imposibile.

Minipilula face ca mucusul cervical sa devina mai vascos si subtiaza peretii uterului, insa nu opreste intotdeauna si ovulatia, intrucat ea nu contine estrogen. De asemenea, doza de progestin din minipilula este mai mica decat in pilula combinata.

Sunt toate tipurile de pilule contraceptive potrivite pentru orice femeie?

Intrebarea poate parea relativa, dat fiind faptul ca diferentele dintre diferitele tipuri de pilule nu sunt foarte mari. Insa raspunsul dat de specialisti este ca pilulele contraceptive nu sunt recomandate tuturor femeilor. Istoricul medical, varsta, tratamentele pentru diferite afectiuni sunt factori importanti care influenteaza decizia medicului de a prescrie sau nu administrarea de pilule contraceptive. Majoritatea specialistilor sunt de parere ca pilulele contraceptive combinate sunt contraindicate daca:

-alaptezi;
-ai peste 35 de ani si fumezi;
-ai o tensiune sangvina fluctuanta;
-exista un istoric in ceea ce priveste tromboza sau embolia pulmonar;
-exista un istoric de cancer mamar;
-exista un istoric de boli cardiovasculare;
-ai complicatii legate de diabet, cum ar fi retinopatia sau neuropatia;
-suferi de o afectiune a ficatului;
-ai sangerari uterine inexplicabile;
-esti imobilizata pentru o perioada mai lunga de timp ca urmare a unei operatii;
-iei medicamente pe baza de sunatoare sau medicamente anticonvulsive sau antituberculoase.

Minipilula poate fi si ea interzisa daca:

-suferi de cancer mamar;
-ai sangerari uterine inexplicabile;
-iei medicamente anticonvulsive sau antituberculoase.

Pro si contra pilulelor contraceptive

Decizia de a lua sau nu pilule contraceptive iti apartine, in cele din urma. Este insa de preferat ca aceasta decizie sa fie luata impreuna cu un specialist si mai ales in deplina cunostinta de cauza, cu atat mai mult cu cat exista inca destule controverse pe marginea diferitelor tipuri de pilule. Iata, mai jos, o lista sintetica cu cateva elemente pro si contra celor doua tipuri de pilule.

Pilula combinata – PRO

-Scade riscul de cancer ovarian si cancer de endometru.
-Reduce acneea.
-Reduce dismenoreea (menstruatia dureroasa).
-Este posibil sa aiba efecte pozitive asupra densitatii de minerale din oase.
-Reduce efectele androgine cauzate de sindromul ovarelor polichistice.
-Reduce sangerarile abundente, diminuand riscul de anemie.
-Diminueaza sindromul premenstrual.
-Menstruatiile sunt mai scurte sau dispar in totalitate si disconfortul este diminuat.
-Sunt evitate mai multe riscuri asociate cu sarcina, cum ar fi sangerarile, sarcinile ectopice, greturile, tensiunea mamara.

Pilula combinata – CONTRA

-Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
-Creste riscul de infarct.
-Creste riscul aparitiei cheagurilor de sange, legat mai ales de folosirea in compozitie a anumitor tipuri de progestin.
-Pot aparea efecte secundare deranjante precum sangerarile neregulate, tensiunea mamara, greata, depresia, migrena si cresterea in greutate.

Minipilula – PRO

-Poate fi luata daca exista probleme de sanatate precum riscul de boli cardiace, migrena severa etc.
-Poate fi folosita in perioada alaptarii.
-Fertilitatea se instaleaza mai usor daca este intrerupta administrarea ei, in cazul in care se doreste o sarcina.
-Sunt evitate riscurile asociate cu aparitia unei sarcini, cum ar fi sangerarile, sarcinile ectopice, greturile, tensiunea mamara.

Minipilula – CONTRA

-Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
-Este mai putin eficienta decat pilula combinata.
-Trebuie luata la aceeasi ora a zilei (daca este luata la o diferenta de mai mult de 3 ore fata de ora la care este administrata de obicei, este recomandabila folosirea unui mijloc de contraceptie suplimentar).
-Pot aparea efecte secundare precum: sangerari menstruale neregulate, chisturi ovariene, libido scazut, dureri de cap, tensiune mamara, acnee, crestere in greutate, depresie si hirsutism.
-Exista un risc mai mare ca sarcina, daca ea apare, sa fie ectopica.

Despre anticonceptionale mai cititi:

Anticonceptionalele hormonale. Reactii, complicatii si efecte. Mit si Realitate - ghidul medicului

Anticonceptionalele hormonale. Reactii, complicatii si efecte. Mit si Realitate - ghidul medicului

Planificarea familială, adică aducerea pe lume a unui copil în mod voit, deliberat, într-un anumit moment al vieții și relației partenerilor unui cuplu, presupune…

Contraceptia digitala inlocuieste pilula contraceptiva?

Contraceptia digitala inlocuieste pilula contraceptiva?

V-ati fi gandit vreodata, cu ani in urma, ca va veni o zi in care se va inventa o asemenea sintagma, contraceptie digitala? Probabil ca nu, insa azi nu ne mai mira nimic, avand in vedere ca aproape in…

Totul despre pilula contraceptivă: minighid pentru adolescenti și părinți - educație sexuală

Totul despre pilula contraceptivă: minighid pentru adolescenti și părinți - educație sexuală

Prezervativul și pilula contraceptivă se numără în prezent printre cele mai frecvente metode contraceptive folosite în lumea întreagă de persoanele cu o…

 Comunitate, Forumuri recomandate

Femina Intim ...
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

autor: Redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII