Primăvara și sănătatea celor mici - poate bebelusul să sufere de astenia de primavară?

Primavara si sanatatea celor mici - poate bebelusul sa sufere de astenia de primavara?

Primăvara și sănătatea celor mici - poate bebelusul să sufere de astenia de primavară?

Cu totii ne bucuram de venirea primaverii, insa trecerea de la anotimpul rece la cel cald si implicit incălzirea temperaturii de afara, aduc cu ele cateva consecinte, deja cunoscute de catre parintii preocupati de sanatatea celor mici.

Astenia de primăvară se manifestă de obicei prin apariția unei stări generale de oboseală, epuizare sau slăbiciune fizică și psihică în perioada de tranziție de la sezonul rece la cel cald, adică primăvara.

Simptomele asteniei de primăvară pot include oboseală excesivă, dificultăți de concentrare, iritabilitate, anxietate, insomnie sau somnolență excesivă, senzația de lipsă de energie, slăbiciune musculară, apetit scăzut sau modificări ale poftei de mâncare - dar pot fi si bebelusii afectati de astenia de primavara????

Primavara si sanatatea copiilor 

Cu totii ne bucuram de venirea primaverii, insa trecerea de la anotimpul rece la cel cald si implicit incălzirea temperaturii de afara, aduc cu ele cateva consecinte, deja cunoscute de catre parintii preocupati de sanatatea celor mici.

Astenia de primavra nu ii ocoleste nici pe cei mai mititei

La primele semne ale noului anotimp, se instalează astenia de primăvară. Chiar dacă noi, adulţii, suntem familiarizaţi cu astenia, aceasta nu îi ocoleşte nici pe cei mai mititei.

Cum îţi poţi da seama dacă micuţul tău suferă de astenie?

 lipsa de vitalitate - cel mic este mai somnoros sau nu mai are chef de activităţi care implică un consum mare de energie. Această stare nu ar trebui să îţi dea motive de îngrijorare atâta timp cât este temporară. Ca să-l ajuţi pe cel mic să se adapteze mai repede la venirea primaverii, ai putea să ieşi cu el mai mult la plimbări în aer liber. Aerul curat şi soarele îi vor face foarte bine. Ai mai putea să creşti aportul de legume şi fructe din alimentaţia lui. Precis va avea un strop de energie în plus dacă va consuma mai multe vitamin.

 lipsa poftei de mancare - micuţul tău cel mâncăcios nu mai are poftă de mâncare? refuză să primească chiar şi alimentele lui preferate sau nu mai termină de mâncat tot? Compensează absenţa apetitului printr-un meniu mai uşor digerabil, care să conţină predominant preparate lichide precum supe, compoturi, dar şi fructe sau sucuri naturale. Ţine cont de asemenea şi de etapele de creştere. În special în primul an de viaţă, apetitul celui mic este direct influenţat şi de acestea.

 durere de cap - este de cele mai multe ori însoţită de o stare febrilă. O poţi ameliora prin administrarea unui medicament pentru copii, pe bază de ibuprofen, care are efect analgezic. Durerile de cap sunt provocate de o creştere a presiunii intracraniene. Dacă micuţul tău prezintă astfel de simptome, vei observa că durerea se intensifică dacă cel mic se întinde în pat. Asemenea simptome pot apărea chiar la prima oră a dimineţii.

În această perioadă de schimbare a anotimpurilor, în aer încep să circule o multitudine de virusuri, de aceea copiii răcesc cu uşurinţă. Preventiv, îl poţi ajuta pe cel mic să-şi crească imunitatea prin alegerea atentă a alimentelor. Cele mai recomandate sunt alimentele bogate în vitamina C - ca de exemplu ardeiul gras sau broccoli, sau alimentele ce conţin proteine şi zinc - care se găsesc în carnea slabă. Tot preventiv, încearcă, pe cât posibil, să eviţi spaţiile aglomerate, dar şi grupurile în care se află deja o persoană răcită.

Răceala are un debut treptat, non-violent, iar simptomele ei pot fi confundate cu uşurinţă cu cele specifice asteniei

În afară de starea de moleşeală care îl cuprinde pe cel mic, răceala mai poate fi însoţită de o uşoară durere în gât. Ca să tratezi aceste simptome, pot să-i administrezi micuţului un medicament cu triplu efect antiinflamator, analgezic şi antipiretic sub formă de suspensie orală care conţine ibuprofen. Îl găseşti disponibil în două variante, cu aromă de portocale sau de căpşuni, iar copiii îl primesc cu o mai mare uşurinţă datorită gustului plăcut. Tratamentul poate fi administrat de la primele simptome ale răcelii, încă de la vârsta de trei luni. Nu uita să te duci cu micuţul tău la doctor şi să monitorizezi îndeaproape evoluţia bolii, pentru a preveni apariţia eventualelor complicaţii.

Virusurile care încep să circule odată cu trecerea de la anotimpul rece la cel de primăvară pot cauza şi contractarea virozelor de către copii. Virozele se manifestă prin senzaţia de usturime şi roşu în gât, dureri de cap, febră, nas înfundat şi dureri musculare. Pentru a trata febra şi durerile musculare, ai la dispoziţie antitermice pe bază de ibuprofen, al căror efect se instalează în aproximativ cincisprezece minute de la administrare şi persistă până la opt ore. Este bine să ştii că în cazul infecţiilor cu virusuri, antibioticele nu au niciun efect şi ca atare nu este indicat să le administrezi celor mici. În această perioadă, ar trebui să-l izolezi pe cel mic de colectivitate, să îl hidratezi foarte bine şi să îl îmbraci cât mai lejer, astfel încât pielea lui să poată respira.

Dacă un adult poate depăşi cu uşurinţă un episod de viroză, în cazul copiilor orice viroză poate avea complicaţii şi de aceea ar fi bine să consulţi un medic pediatru, care să urmarească evoluţia bolii şi procesul de vindecare şi care să se asigure că micuţul a depăşit cu bine acest moment.

Citeste in continuare Cum pot folosi antibioticele in siguranta pentru copilul meu?

autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII