Febra la copil: cauze si 3 mituri frecvente explicate de medicul pediatru

Febra la copil: cauze si 3 mituri frecvente explicate de medicul pediatru

Febra la copil: cauze si 3 mituri frecvente explicate de medicul pediatru

Febra este o reacție frecvent întâlnită mai ales la copiii mici, pentru că sistemul lor imunitar se află încă în perioada de formare şi prin urmare nu poate lupta pe deplin cu virusurile la care este expus. De aceea, în perioada de schimbare a anotimpurilor trebuie să îi protejăm pe copii de schimbările bruște de temperatură sau de persoanele răcite.

Câteva dintre posibilele cauze ale febrei la copilul mic sunt erupția dentară, otita, răceala și, nu în ultimul rând, gripa. De aceea, este indicat să consulţi un medic pentru un diagnostic precis mai ales dacă puiul tău are vârsta mai mică de un an.

• Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri despre febră la copil și cauzele ei - explicate de dna medic pediatru Stefana Zamfir.

- veti citi:
Mituri despre febra copilului si cauzele ei
Febra copilului: cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala
Despre febra la copil
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
Comunitatea parintilor informati: forum medical

Mituri despre febra copilului si cauzele ei

Cu totii ne dorim sa stim ca micuţii nostri sunt sanatosi, insa perioada copilariei aduce cu sine si incercari, fie ca vorbim de febra, durere cauzata de apariţia dintilor, raceala sau otita.  

Febra este o reacție frecvent întâlnită mai ales la copiii mici, pentru că sistemul lor imunitar se află încă în perioada de formare şi prin urmare nu poate lupta pe deplin cu virusurile la care este expus. De aceea, în perioada de schimbare a anotimpurilor trebuie să îi protejăm pe cei mici de schimbările bruște de temperatură sau de persoanele răcite.

💡Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri despre febră și cauzele ei:

1. Febra este o afecțiune în sine

Fals! Prin febră corpul anunță că anticorpii din organismul micuțului tău luptă, de exemplu, împotriva unui virus. Câteva dintre posibilele cauze ale febrei la copilul mic sunt erupția dentară, otita, răceala și, nu în ultimul rând, gripa. De aceea, este indicat să consulţi un medic pentru un diagnostic precis mai ales dacă puiul tău are vârsta mai mică de un an.

Până la consultul medical, un prim pas este să măsori cu atenție temperatura celui mic şi apoi să o verifici la fiecare jumătate de oră. Dacă termometrul indică aproximativ 38 de grade măsurate axilar atunci vei ști că are o stare febrilă medie, caz în care îi poți da un antitermic care îşi va face efectul în primele cincisprezece minute. Poţi stabili doza cu ajutorul seringii gradate şi în funcţie de vârsta şi de greutatea celui mic, recomandări care se regăsesc în prospect şi pe ambalaj.

Citeste Febra copilului: cand este momentul sa te ingrijorezi si cand nu

2. Otita nu este însoțită de febră

Fals!  Otita medie este cel mai întâlnit tip de durere de ureche pe care, în general, copiii îl au după vârsta de opt ani. În realitate, aproximativ 20% din copiii sub vârsta de patru ani prezintă cel puţin o infecţie a urechii pe an.

Febra, tendința micuţului de a-și freca urechea mai des și secrețiile abundente prezente la nivelul urechii sunt simptomele infecţiei. Pentru a-i ameliora durerile și temperatura crescută, îi poți administra micuțului tău un antitermic pe bază de ibuprofen, care are și efect analgezic. Acesta localizează sursa disconfortului şi ajută rapid la combaterea durerii, precum și la reducerea febrei provocată de otită. În cazul în care simptomele se accentuează şi chiar şi pentru monitorizarea evoluţiei, mergi cu cel mic la medic. Citeste pe larg: Otita la copil

3. Frecţia cu alcool sanitar sau oţet este soluţia potrivită pentru combaterea febrei

Frecţia cu alcool sanitar sau cu oţet era utilizată în trecut pentru ameliorarea febrei, în lipsa unor tratamente specifice precum antipireticele. În prezent, medicii recomandă ferm să evităm aplicarea de substanţe cu potenţial toxic pe pielea copilului. Pielea se poate irita, sau pot apărea chiar arsuri iar mirosul puternic, specific, crează dificultăţi de respiraţie grave. Mai mult decât atât, anumite mişcări de masaj pot duce chiar la rănirea celui mic în mod involuntar.

Febra copilului: cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala

Febra, tipica pentru bolile copilariei, forteaza copilul sa se calmeze, sa se odihneasca si sa doarma mai mult, toate vitale procesului de recuperare. Febra este de multe ori prietenul copilului lor! Febra poate ajuta de fapt, copilul in a se recupera mai repede, mai ales daca el sau ea se lupta o boala virala.

Febra ajuta copilul sa inviga boala mai repede

Cand apare sezonul gripelor, multi parinti apeleaza la comprese reci si paracetamol pentru a scadea febra copiilor. Dar, se pare, ca o temperatura ridicata ajuta copiii sa lupte cu boala. Un medic pediatru american a descoperit ca, febra ridicata, tipica pentru bolile copilariei, forteaza copilul sa se calmeze, sa se odihneasca si sa doarma mai mult - toate vitale procesului de recuperare citeste mai departe aici.

Despre febra la copil, si mai multe:

7 medicamente interzise bebelusului
Febra copilului. Cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala
Cum se ia corect temperatura la copii
Despre cresterea dintisorilor
Cum tratam corect durerile micutilor?
Cum aleg un medic pediatru pentru copilul meu.

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Febra

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII