Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala

Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala

Copiii si limbile straine: atitudine si necesitate actuala

Daca pe vremea epocii comuniste limbile straine reprezentau o Cenusareasa a sistemului educational, Cenusareasa s-a transformat demult intr-o printesa rasfatata. Parinti si profesori deopotriva au devenit constienti de rolul deosebit de important pe care cunoasterea a cel putin unei limbi straine il are in conturarea viitorului elevului.

Atitudinea si interesul fata de studierea limbilor straine
De ce sa invete copiii limbi straine?
Alegerea unei variante de invatare a limbii straine trebuie facuta cu grija

Daca pe vremea epocii comuniste limbile straine reprezentau o Cenusareasa a sistemului educational, Cenusareasa s-a transformat demult intr-o printesa rasfatata. Parinti si profesori deopotriva au devenit constienti de rolul deosebit de important pe care cunoasterea a cel putin unei limbi straine il are in conturarea viitorului elevului. Profilurile cele mai cautate sunt cele unde se studiaza limbi straine intensiv, cu ore zilnic si materii predate in limba respectiva.

Atitudinea si interesul fata de studierea limbilor straine

Atitudinea si interesul fata de studierea limbilor straine mi se par cele corecte. Este imposibil, intr-o lume atat de globalizata ca cea in care traim, sa nu vorbesti cel putin limba unei alte natii, daca nu a mai multora. Monolingvismul a devenit o chestiune perimata, care aminteste de secolul trecut, reprezentand un handicap major pentru o persoana ancorata in realitatile anului 2015. Pe de alta parte, cunoasterea limbilor straine este nu doar o chestiune de bon-ton, cum era, spre exemplu, invatarea limbii franceze cu doua secole in urma ca semn al educatiei alese si al clasei sociale. Sa vorbesti limba engleza – obligatoriu – si inca una pe langa ea a devenit in prezent o conditie de baza pentru a-ti putea desfasura profesia la un nivel acceptabil in contextul lumii actuale.

In aceste conditii, nu este de mirare ca una dintre principalele preocupari ale parintilor cand vine vorba de pregatirea scolara a copiilor lor se refera la invatarea limbilor straine. Este adevarat ca sarcina lor este mult usurata de realitatea lumii in care traim. In comparatie cu starea de acum 30-40 de ani, lumea tehnologizata din prezent ne usureaza mult demersul: copiii aud zilnic limba engleza la televizor, in filme (noroc ca nu sunt dublate in limba romana!) asculta melodii cu versuri in limba engleza. Ei devin astfel familizarizati cu sunetele limbii, invata cuvinte pe nesimtite, fiind expusi constant unei avalanse de anglicisme.

De ce sa invete copiii limbi straine?

Nu cred ca exista parinte care sa-si mai puna, astazi, aceasta intrebare. Eventual, dilema se refera la „ce limbi straine ar trebui sa invete copilul meu”. Cunoasterea limbilor straine este un argument in plus pentru accesul la un loc de munca bun, indiferent de profesie. Daca limbile straine cunoscute sunt mai rare, cu atat mai bine. In momentul in care un procent majoritar al unei generatii vorbeste limba engleza, combinatia cu alte limbi ii confera vorbitorului un avantaj considerabil. La alegerea celei de-a doua limbi straine studiata de copil se iau de obicei in calcul urmatoarele considerente: traditie in familie (parinti / bunici / strabunici care vorbesc sau au vorbit limba respectiva), perspectiva mai apropiata sau mai indepartata a emigrarii, caz in care cunoasterea limbii tarii-tinta este un factor care ii usureaza copilului adaptarea, perspectivele legate de cariera (poate o mini-ancheta cu privire la relatiile economice cu diferite tari si alegerea limbii in functie de perspectivele economice viitoare). Spre exemplu, limba chineza are perspective certe. Nici limba rusa nu ar trebui ignorata, dupa decenii de dizgratie.

Sigur, copiii invata limbi straine la scoala, insa acest lucru nu este suficient mereu. Odata ca limbile studiate in invatamantul de stat sunt in general cele mai populare (engleza, franceza, germana) iar in cazul in care se doreste invatarea unei limbi mai rare, invatamantul de stat este neputincios. Insa meditatiile private nu sunt neaparat solutia infailibila. Cunosc multi parinti care isi duc copiii la meditatori sau la scoli particulare de limbi straine si astfel constiinta lor este impacata: fac tot ce trebuie pentru ca fiul lor sau fiica lor sa invete limba respectiva. Nimic mai fals. Alegerea unei variante de invatare a limbii straine trebuie facuta cu grija, dupa ce au fost luati in calcul o serie de factori. Altfel, este posibil ca parintii sa arunce cu bani (nu putini) pe  fereastra iar rezultatele sa fie nesemnificative.

Printre factorii care ar trebui analizati sunt:

- Scopul orelor de limbi straine

Aici s-ar putea raspunde scurt: „cum adica ‚scopul’? Sa invete limba!” Nu este chiar asa de simplu. Sa inveti limba poate sa insemne diverse lucruri, pe care un profesor bun le poate diferentia si aplica eficient. Scopul poate sa se refere la exersarea abilitatilor de comunicare orala. Exista copii care au resurse bogate de vocabular si constructii gramaticale corecte, insa nu au suficiente ocazii de punere a lor in practica prin vorbire. Accentul pe comunicare ar trebui, in acest caz, subliniat. Pe de alta parte, exista elevi extrem de fluenti si volubili, care au insa o exprimare defectuoasa. Meditatiile de limba straina ar trebui, in acest caz, sa se centreze pe deprinderea corecta a structurilor lingvistice. Exista, de asemenea, cursuri de limba straina care pregatesc elevii pentru obtinerea unor certificate lingvistice. Acest tip de cursuri sunt, de regula, complexe, asigurand practica tuturor abilitatilor (scriere, citire, ascultare, vorbire). Ceea ce ar trebui parintii sa constientizeze este ca nu orice tip de abordare este potrivita copilului lor, iar pentru a o identifica pe cea corecta, e nevoie de indrumarea unui specialist. Nu-l inscrieti automat la un curs de limba straina pentru ca e „aproape de casa” sau pentru ca „si Gigel merge tot acolo”. Slava Domnului, exista destule oferte pe piata. Ca in multe alte domenii, motivatia asigura alegerea corecta.

- Varsta elevului este un alt factor important

La varste extrem de fragede nu se poate vorbi de o abordare formala. Totusi, copilul poate fi expus limbii straine prin cantecele, poezii. Chiar daca nu intelege nimic, creierul sau se obisnuieste cu sunetele noi iar in timp va face diferenta intre limba materna si cea straina. Invatarea constienta va veni insa mult mai incolo. Deocamdata nu este momentul meditatiilor. Insa un copil care este expus constant limbii straine o va invata instinctiv, la fel cum face cu limba materna. Mi se pare asadar inutil sa platesti un profesor sa vina o data pe saptamana sa „tina ore” cu bebelusul de un an. Insa, daca familia isi permite o bona care sta cateva ore pe zi cu cel mic si ii vorbeste exclusiv in limba straina, pe termen lung, efectul va fi garantat. In cazul famililor bilingve, situatia este diferita, cele doua limbi sunt asimilate simultan.

Din acelasi punct de vedere, al varstei copilului, conteaza mult alegerea metodelor de predare adecvate. La varsta prescolara si scolara mica este foarte potrivit ca orele de limba straina sa se desfasoare in grupuri restranse si nu individual, elev-profesor. Grupul restrans ii asigura copilului conditiile de socializare si de invatare prin joaca, metode specifice acestei varste. Pe masura ce copilul creste si nevoie lui devin particularizate, se poate opta pentru meditatia profesor-elev.

- Interesul elevului

Cei mai multi elevi sunt atrasi instinctiv de invatarea limbilor straine, datorita metodelor moderne de predare, cu accent pe interactivitate. In cazul copiilor cu interes scazut, rolul profesorului si al parintelui este de a-l motiva constant. Alegeti un profesor cu metode de predare moderne, actuale, cu rabdare si pasiune. Stimulati-i interesul pentru invatarea limbii straine si creati-i oportunitati de a practica cunostintele invatate. O excursie in strainatate este de nepretuit, atat ca experienta personala cat si ca sansa de exersare. „Travel broadens the mind”, spun englezii.

Concomitent cu toate eforturile de a le asigura copiilor lor sanse corecte si eficiente de invatare si exersare a limbilor straine, parintii trebuie sa isi pastreze asteptarile la un nivel rezonabil. Un copil care merge la gradinita unde are ore de limba engleza chiar si zilnic, nu va vorbi limba fluent la finalul grupei mari (asta daca nu cumva vorbeste si in cadrul familiei). La aceasta varsta frageda, nici macar nu acesta este scopul, ci acela de a-i „deschide urechile” copilului, de a-i creste interesul, de a pregati terenul pentru activitatile de invatare care vor urma, de a-l face sa iubeasca limba respectiva si sa fie dornic sa afle mai multe. Sarcina parintelui este aceea de a alege corect omul si metoda prin care copilul sau este expus limbii; un inceput negativ datorat unor metode prost alese sau a unei atitudini inadecvate a profesorului este greu de corectat in viitor.

Citeste si: Studiul limbilor straine – dezvolta gandirea si previne dezvoltarea unor boli

Despre dezvoltarea intelectuala a copilului merita citit si:

6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau
Cum pot parintii stimula performantele scolare ale copilului: 7 sfaturi
Temele de vacanta ale scolarului: ghid filozofic al unei mamici profesoare
Cum sa iti protejezi copilul de stres – 10 sfaturi utile

 Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

autor: NANA, redactor Desprecopii 

- Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021


 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII