Misterul grupelor sanguine

Misterul grupelor sanguine

Misterul grupelor sanguine

  • Cu totii am auzit despre grupele sanguine A, B, AB si O. Cand se pune problema unei transfuzii, medicii trebuie sa se asigure ca donatorul si destinatarul au grupe de sange compatibile, in caz contrar, destinatarul poate deceda.

Cand si cum au fost descoperite grupele de sange?
Grupele sanguine sunt mostenite
Factorul Rh
Alte grupe sanguine

Cu totii am auzit despre grupele sanguine A, B, AB si O. Cand se pune problema unei transfuzii, medicii trebuie sa se asigure ca donatorul si destinatarul au grupe de sange compatibile, in caz contrar, destinatarul poate deceda. Grupele de sange A,B,O, sunt vechi. Oamenii si maimutele au mostenit aceste grupe sanguine de la un stramos comun, in urma cu cel putin 20 de milioane de ani, sau chiar mai mult (conform unui studiu al Academiei Nationale de Stiinte). Dar motivul pentru care avem aceasta mostenire este inca un mister stiintific.

Cand si cum au fost descoperite grupele de sange?

Grupele de sange ABO au fost descoperite in primul deceniu al anilor 1900 de catre medicul austriac Karl Landsteiner. Printr-o serie de experimente, Landsteiner a clasificat sangele in cele patru grupe  bine-cunoscute. "Grupa" se refera, de fapt, la prezenta unui anumit tip de antigen pe suprafata celulelor rosii din sange. Antigenul este acela care determina un raspuns la o celula imuna, numita anticorp. Anticorpii fac parte din dispozitivul de blocare a substantelor straine care intra in organism, cum ar fi bacteriile si virusii, acestea sunt grupate pentru a fi eliminate de catre alte parti ale sistemului imunitar. Organismul uman produce in mod natural anticorpi care vor ataca anumite tipuri de antigene. De exemplu, persoanele cu grupa A au  antigeni A si produc anticorpi care ataca antigenele B. Persoanele care au grupa sanguina B au antigeni B si produc anticorpi care ataca antigenele A. Deci, oamenii cu grupa sanguina A nu pot dona sange celor care au grupa de sange B si invers. Persoanele cu grupa AB au ambele antigene A si B,prin urmare nu produc nici anticorpi de tip A, nici de tip  B, in timp ce oamenii cu grupa 0 nu au antigene A sau B si nici nu produc anticorpi A sau B. Acest lucru se poate urmari mai simplu in tabelul de mai jos.

Grupele sanguine sunt mostenite

Dupa ce Landsteiner a determinat modelul de grupa sanguina ABO, a realizat ca grupele sanguine sunt mostenite, si, astfel, grupa sanguina a devenit unul dintre primele teste de paternitate. Mai tarziu, cercetatorii au descoperit ca grupele ABO sunt reglementate de o singura gena care are trei variante: A, B si O. (Oamenii care au grupa sanguina AB au mostenit o gena A de la un parinte si o gena B de la celalalt ).
 
Acest tabel listeaza antigenele si anticorpii produsi de diferitele tipuri de sange ABO.

 
La mai mult de o suta de ani de cand Landsteiner a castigat premiul Nobel, oamenii de stiinta inca nu au aflat care este rolul acestor antigeni. In mod evident, oamenii care au grupa sanguina 0 traiesc foarte bine si fara ele. Ce au reusit cercetatorii, insa, sa descopere secolul trecut, sunt unele asociatii intre grupele sanguine si anumite afectiuni. In unele boli infectioase, bacteriile pot fi oarecum similare cu anumite antigene din sange, ceea ce face dificila pentru anticorpi detectarea lor. Persoanele cu grupa A, spre exemplu,par a fi mai sensibile la variola, in timp ce E.coli se pare ca-i afecteaza mai cu seama pe cele cu grupa B.

Factorul Rh

De-a lungul ultimilor 100 de ani, cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca grupa AB0 este doar una din cele peste 20 de grupe sanguine. Factorul Rh este o alta grupa de sange bine cunoscuta, el fiind "pozitiv" sau "negativ" in tipurile de sange. Oamenii care sunt Rh pozitiv au au antigene Rh pe celulele lor rosii din sange; oameni care sunt Rh negativ nu produc anticorpi care vor ataca antigene Rh. Grupul de sange Rh poate juca un rol fatal cand discutam despre sarcina: daca mama Rh negativ naste un copil Rh pozitiv, anticorpii ei ataca copilul.

Alte grupe sanguine

Pentru majoritatea dintre noi, numeroase alte grupe de sange, cum ar fi MN, Diego, Kidd si Kell sunt total necunoscute - probabil pentru ca ele declanseaza reactii imune mai mici sau mai putin frecvente. Si, in unele cazuri, cum ar fi grupa sanguina MN, oamenii nu produc anticorpi impotriva antigenelor. O grupa sanguina "minora", care are totusi  semnificatie medicala este grupa Duffy. Plasmodium vivax, unul dintre paraziti care cauzeaza malarie, este blocat de antigenul Duffy atunci cand invadeaza celulele rosii din sange ale organismului. Oamenii care nu dispun de antigeni Duffy, prin urmare, tind sa fie imuni la aceasta forma de malarie.

Desi cercetatorii au descoperit aceste asociatii interesante intre grupele sanguine si cateva afectiuni, ei nu inteleg inca, in primul rand, cum si de ce au evoluat aceste antigene. Aceste molecule de sange stau ca dovada ca mai avem inca multe de invatat despre biologia umana.

Mai cititi si urmatoarele:

Grupa sanguina: cum ne influenteaza sanatatea si riscul bolilor

Grupa sanguina: cum ne influenteaza sanatatea si riscul bolilor

Studiile arata ca este posibil ca grupa de sange sa determine riscuri majore de cancer, infertilitate si ulcer gastric, precum si boli ca malaria si holera.Mileniile de evolutie au impartit sangele…

Grupa de sange si fericirea

Grupa de sange si fericirea

Potrivit japonezilor, tipul de grupa sanguina dezvaluie atat de multe despre personalitatea noastra, incat este folosita in mod curent de catre agentiile de matrimoniale ca si ghid de…

Testul pentru diagnosticul incompatibilității Rh in sarcină - de ce este important de făcut de gravide

Testul pentru diagnosticul incompatibilității Rh in sarcină - de ce este important de făcut de gravide

Factorul Rh al sangelui (Rh) este o trasatura mostenita care se refera la prezenta unei proteine specifice pe suprafata globulelor rosii. Prezenta acestei proteine determina Rh-ul pozitiv, iar absenta…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


redactor: redactor DC Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII