Curatarea si ingrijirea buricului bebelusului: intrebari si raspunsuri

Curatarea si ingrijirea buricului bebelusului: intrebari si raspunsuri

Curatarea si ingrijirea buricului bebelusului: intrebari si raspunsuri

Pe parcursul sarcinii, cordonul ombilical este mediul prin care ajung in organismul bebelusului inca nenascut atat substantele nutritive care contribuie la cresterea si dezvoltarea sa armonioasa, cat si oxigenul, care este vital. Dupa nastere, cordonul ombilical nu mai este necesar, pentru ca, odata patruns intr-o noua lume, organismul bebelusului incepe sa functioneze dupa alte reguli.

De aceea, imediat dupa nastere, cordonul ombilical este taiat, iar ceea ce rezulta in urma acestui procedeu medical este o cicatrice sub forma unui mic ciot care ulterior va cadea in urma sa formandu-se ceea ce in mod comun numim “buric”.
 

in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce este important sa ingrijim adecvat buricul bebelusului?
Care sunt semnele unei infectii ombilicale?
Cum ingrijim buricul bebelusului?

De ce este important sa ingrijim adecvat buricul bebelusului?

Ciotul care ramane in urma taierii cordonului ombilical isi va schimba treptat culoarea, de la alb galbui la negru, precum si consistenta, devenind din ce in ce mai uscat pentru ca in cele din urma, dupa maxim trei saptamani (perioada variaza intre 7 si 21 de zile), sa cada. In toata aceasta perioada, zona respectiva este foarte sensibila si se constituie intr-un mediu propice de dezvoltare a microbilor si infectiilor.

Este bine de stiut ca pe parcursul procesului de vindecare este normal ca din cand in cand sa apara mici sangerari. Nu tebuie sa te ingrijorezi, insa daca zona din jur devine iritata si se umezeste frecvent este bine sa te adresezi medicului. Daca apare o infectie in zona, ea trebuie imediat tratata, deoarecese poate raspandi foarte usor in organism.

Care sunt semnele unei infectii ombilicale?

In perioada vindecarii zonei ombilicale infectiile pot aparea foarte usor. Ele sunt usor de detectat prin cateva semne evidente: rosata din jurul buricului, zona devine dureroasa, copilul plangand atunci cand este atins acolo, pot aparea mici scurgeri galbui urat mirositoare.

Cum ingrijim buricul bebelusului?

Inainte ca zona sa se vindece definitiv si ciotul ramas in urma taierii cordonului ombilical sa cada, dar si dupa aceea, buricul trebuie ingrijit corespunzator, tinand seama de anumite aspecte legate de igiena, care tin departe microbii si infectiile la care este predispusa aceasta zona sensibila.

Pastreza zona curata! – Cu ani in urma, parintii erau sfatuiti sa stearga foarte bine zona din jurul buricului cu comprese sterile imbibate in alcool, pentru a indeparta coaja. Tendinta actuala este ca buricul sa fie lasat sa se vindece singur, fara sa se intervina asupra cojitelor care vor cadea oricum singure. Cu toate acestea, daca zona devine lipicioasa sau se murdareste, ea trebuie curatata cu apa simpla, apoi uscata cu o compresa steril absorbanta

Pastreaza zona uscata! – Pentru a accelera procesul de vindecare, expune cat mai des zona la aer. Indoiae marginea scutecului astfel incat sa nu acopere zona buricului. Atunci cand este cald, imbraca bebelusul doar cu un scutec si cu un tricou (Atentie! Cu un tricou si nu cu un body), astfel incat aerul sa circule. Unii medici recomanda si folosirea unor prafuri cicatrizante pentru a mentine mereu zona uscata si curata si pentru a grabi vindecarea.

Lasa ciotul sa cada singur! – Rezista tentatiei de a rupe cojitele care sunt aproape desprinse si lasa-le sa cada singure, in mod natural.

Foloseste buretele de baie! – Pana ce cojitele cad de tot, foloseste mai degraba buretele de baie pentru a curata corpul bebelusului, decat cadita. Daca totusi vrei sa ii faci baita in cada, incearca pe cat posibil sa eviti umezirea zonei. Dupa baita, intotdeauna usuca zona cu o compresa sterila.

Dupa caderea ciotului si formarea efectiva a buricului, acesta tebuie in continuare ingrijit cu atentie pentru ca este in continuare o zona in care se pot cuibari microbii. Spala cu grija zona buricului cu apa si sapun, insistand mai mult cu buretele in zona respectiva. Ai grija insa sa folosesti un burete moale, care sa nu irite si evita sa folosesti pentru curatarea buricului betisoare de urechi sau alte obiecte asemanatoare.

Ingrijirea buricului bebelusului

Legatura dintre placenta mamicii si bebelus e facuta de catre cordonul ombilical. Imediat dupa nastere, cordonul ombilical se prinde cu o clema si apoi taiat. Procedura nu este durereoasa pentru bebesul - deci nu trebuie sa iti faci grija. Totusi, dupa sectionare, ce ramane - adica bontul ombilical, necesita o supraveghere atenta deoarece ar putea expune nou-nascutul la riscul de hemoragie si infectie. Iata sfatul de la Desprecopii.com

 

 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII