Pedepse pentru adolescenti

Pedepse pentru adolescenti

Pedepse pentru adolescenti

Uneori mamele si tatii isi pierd rabdarea cand adolescentii par sa nu mai tina cont de nici un fel de regula. Reactia naturala, adeseori instinctiva, de raspuns la rebeliunea adolescenta este pedeapsa. “Treci in camera ta, esti pedepsit pana la 18 ani” sunt cuvinte pe care macar o data in viata orice parinte le rosteste. Sau cel putin le gandeste. Pedepsele pot fi eficiente daca sunt aplicare la momentul potrivit, in circumstantele potrivite si pentru o perioada de timp destul de mare cat sa se simta dar suficient de redusa cat sa nu se transforme intr-o stare de fapt, numai buna de ignorat.

Iata mai multe sfaturi despre pedepsele pentru adolescenti - de la Desprecopii :)

in acest articol veti citi mai multe despre:
Tineti cont de circumstante si aplicati pedepse pe masura
Stabiliti reguli si explicati consecinte
Definiti exact ce inseamna “Esti pedepsit”
Nu pedepsiti pe perioade nedeterminate
Gasiti si metode de rascumparare

In special cand e vorba de adolescenti, interactiunea cu grupul de prieteni pare sa devina prioritatea numarul 1. Pe masura ce cresc, e firesc sa incerce sa iasa din cuib, putin care putin si sa-si creeze propriul grup de prieteni, sa frecventeze persoane mai apropiate de varsta lor si cu preocupari comune. Si pana la urma, ca parinti nu ne dorim decat sa stim ca intr-o zi, copiii nostri se vor muta de-acasa si vor putea trai pe picioarele lor. A crea legaturi cu persoane din afara familiei este un pas important in tranzitia spre viata de adult si spre independenta.

Ca parinti stim, intuim ca aceste asocieri sunt importante pentru adolescentii nostri asa ca atunci cand ne gandim cum sa-i pedepsim, a le rupe temporar legaturile cu prietenii pare o pedeapsa potrivita. Si de cele mai multe ori chiar functioneaza.

Teama de a nu fi pedepsit poate sa fie o buna piedica pentru un adolescent, mai ales ca putine sunt lucrurile pe care adolescentii chiar pun mai mult pret decat pe grupul lor de prieteni.

Dar daca pedepsele sunt constante si se aplica poate si atunci cand nu e cazul, reactiile adverse nu vor intarzia. Pentru a evita pedepsele, e posibil ca adolescentii sa invete sa se furiseze, sa minta, sa insele pentru ca nu cumva parintii sa afle ca au facut ceva rau.

Sau poate duce la o racire a relatiilor. Deci, ce poate face un tata pentru a schimba comportamentul copilului sau, pentru a-l disciplina fara a-i distruge spiritual?

Tineti cont de circumstante si aplicati pedepse pe masura

Expertii spun ca metoda cea mai buna este aceea de a le aduce copiilor la cunostinta care sunt consecintele faptelor lor. Cu cat consecinta e mai logica, mai naturala, cu atat va fi mai utila in a preveni comportamente nedorie.

Spre exemplu, a-i interzice complet si pe termen prea lung totul copilului este o pedeapsa potrivita pentru… furt din magazin, sa spunem? Probabil ca nu, mai ales daca fapta sa nu are de a face cu anturajul. Doar daca a furat pentru ca era impreuna cu prietenii, izolarea de acestia poate avea efect. Daca nu, e poate mai util sa il puneti sa-si recunoasca fapta si sa plateasca pentru ce a furat.

adolescent

Stabiliti reguli si explicati consecinte

Pentru ca izolarea de grup este ceva grav in ochii copilului dumneavoastra nu trebuie sa o folositi decat in circumstante anume. De exemplu, una dintre reguli poate fi ca in week-end, la ora 23 copilul trebuie sa fie in casa. Cand regula e stabilita, trebuie stabilita si consecinta: daca intarzii, nu mai iesi doua weekend-uri. Daca adolescentul incalca regula, stie la ce sa se astepte si nici nu mai e nevoie de alte certuri.

Definiti exact ce inseamna “Esti pedepsit”

Inainte de a va lasa dusi de val, in furia momentului, e bine sa va ganditi exact ce inseamna “Esti pedepsit/a”. N-are voie pe-afara cu prietenii? Dar la telefon are voie sa vorbeasca? Dar sa trimita sms-uri? Dar sa stea pe messenger? Dar la antrenamente se poate duce? E-mail-uri are voie sa trimita?

Nu pedepsiti pe perioade nedeterminate

Nu pedepsiti pe termen lung. A pedepsi un adolescent pentru o luna nu e o idee foarte buna. Daca se scurge prea mult timp de la fapta pedepsita pana la ridicarea pedepsei, mesajul pe care vreti sa-l transmiteti va fi mai putin clar. Pedepsiti pentru o saptamana sau vreme de doua week-end-uri sau maxim trei. E o perioada destul de indelungata ca sa priceapa ce a gresit. Pe de alta parte, daca pedeapsa e pe termen scurt, ratati sansa de a oferi ca recompensa pentru buna purtare reducerea perioadei in care i se interzic diverse lucruri.

Gasiti si metode de rascumparare

Expertii spun ca pedepsele ar trebui sa aiba si cai de rascumparare sau de reducere. Asta poate sa insemne mici treburi de facut in casa, sau voluntariat la serviciul unuia din parinti. Unii parinti accepta sa reduca pedepsele daca adolescentul e dispus sa-si recunoasca fapta si promite sa nu mai faca aceeasi greseala. Atentie insa, dupa o vreme “promit sa nu mai fac niciodata” tinde sa devina un refren din copilarie si atat.

Pedepsele pot fi un instrument util in disciplinarea copilului. Dar ca orice instrument, trebuie folosite cand e cazul si in circumsantele potrivite. Nu uitati ca de cele mai multe ori, anii adolescentei sunt perceputi ca un razboi de guerilla. De ambele parti :)

 

6 griji ale adolescentilor si cum pot fi rezolvate

Daca nu stii inca (ba da, stii!) adolescenta este o varsta cu mult stres. De la te miri ce. Ba ii/o supara fratele sau sora, ba sunt probleme la scoala si cu temele care nu se mai termina, cu idealurile inalte ale mamei, cu dragostea, cu silueta ...

E important sa ne invatam copilul adolescent ca poate trece usor prin aceste 'griji' si ca are mai mult control decat crede. Iata cele 6 griji ale adolescentilor si sfatul de la Desprecopii ;)

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii  

autor: Andreea Demirgian, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. liliana
    lilianatrimis la 14/5/2019

    Doresc ajutorul dvs. Am un baietel de 9 ani.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII